ABD ve Huawei arasında yaşanan gerilim iyice artmaya başladı. Zaman zaman sinirlerin gevşediği görülse de ABD tarafından Huawei için gelen casusluk iddiası iplerin tekrar gerileceğine işaret ediyor.
Geçen yıldan beri ABD ve Huawei arasında yaşanan bir kriz bulunuyor. Bu krizin bir sonuca bağlanmasını bekleyenler bir süre daha bekleyecek gibi duruyor. ABD ve Huawei sorunu, ABD hükümeti tarafından ortaya atılan yeni bir iddia sonucu işleri iyice yokuşa sürülecek gibi. The Wall Street Journal’da yayınlanan yeni bir haber olayın fitilini ateşliyor.
Huawei marka değeri sıralamasında yükseldi!
2019 yılında Google ile anlaşmazlık yaşayan Huawei, bu durumu kendi işletim sistemini yaratarak atlatmıştı. Huawei marka değeri, olumsuzluklara rağmen artışını sürdürdü.Huawei için casusluk iddiası
Söz konusu iddialar Huawei’in yaklaşık 10 yıldır mobil ağlar üzerinden kolluk kuvvetlerinin kullanması ve verilere ulaşması için ‘’arka kapılar’’oluşturduğunu böylelikle bilgi sızdırdığını içeriyor. WSJ’de yayınlanan haberde bir de Huawei’in kurucusu ve CEO’su Ren Zhengfei ile yapılan röportaj yer alıyor. Bu röportajda Zhengfei, şirketinin ticaret savaşında nasıl hamleler yapacağını anlatılıyor.
Ortaya atılan iddialar sonrası Huawei tarafında bu bilgilerin kullanılıp kullanılmayacağı bilinmiyorken, şirket bu iddiaların asılsız olduğunu söylüyor. Bakıldığında ABD tarafında ise bu iddiaların kanıtlanabileceği söyleniyor. Hatta ABD, kanıtları kamuya açıklamamış ancak İngiltere ve Almanya ile paylaştığını bildiriyor.
ABD basınında oldukça yer bulan bu iddia sonrası açıklama yapan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien: “Huawei’nin dünya çapında sürdürdüğü politikalarda ve sattığı sistemlerde hassas ve kişisel bilgilere gizlice erişebildiğini gösteren kanıtlarımız var.” dedi.
İddialara bakıldığında ABD öncesinde de benzer iddialar ortaya atmış ancak kanıt göstermemişti. WSJ’nin de haberinde yer verdiği detaylara göre, ABD’li yetkililer kanıtları kamuoyu ile paylaşmıyorsa bile diğer ülkelerin yetkilileri ile paylaşıyor. 2009 yılında ilk olarak hissedildiği söylenen bu yapılanmanın, gizli tutulduğu iddia ediliyor.
Turkcell ve Huawei ortak hedeflerini açıkladı
Turkcell ve Huawei ortak basın toplantısı ile Huawei Mobil Servisleri destekli akıllı telefonlar ve Turkcell'in bu telefonlara desteği konusunda önemli açıklamalarda bulundu.Huawei casusluk iddiası hakkında ne diyor?
Huawei yetkilisi söz konusu iddia için hiçbir Huawei çalışanının ağ operatörünün açık onayı olmadan ağa erişmesine izin verilmediğini söylüyor. Yani söz konusu casusluk iddiasının mümkün olmadığı söyleniyor.
Bunun yanında, ABD hükümeti telekom altyapısındaki ağlarda Huawei ve ZTE ekipmanlarının miktarını azaltmak için harekete halihazırda geçmişti.
Hatta söz konusu düzenleme, Federal İletişim Komisyonu tarafından Kasım ayında FCC’nin Evrensel Hizmet Fonu (USF) tarafından ödenen projelerde Huawei ve ZTE donanımlarını yasaklamak üzere oy kullandı.
ABD hakli sonuna kadar hakli hemde…
ABD den daha büyük casusumu olur 🙂
Aynen
Keşke indirim yapsalar
Ee.. Bizim de dünyada milyonlarca google ve apple kullanıcılarının kişisel bilgilerinin ABD de yerleşik sunucu ve depolarda kayıt edilip, istenildiği anda kulkanılabileceğinin (gizli değil) alenen ispatı var. Bundan ala veri ihlali ve casusluk mu olur. ABD yapınca hak, başkası onların onda birini yapınca casusluk öyle mi.
Apple dan büyük ajan tanımıyorum. Fbi ve Cia den daha büyük bir ajan.
ABD’nin de en az Çin ve Huawei kadar bunları yaptığına elbette eminiz. Ancak çinlilerde de deli gibi bir veri toplama bastalığı olduğu da bir gerçek. Zaten ABD’nin bu iddiaları bu kadar rahat söylemesinin en büyük dayanağı da bu örnekler. Misal, ben bir mobil uygulama geliştirici olarak yaptığım uygulamaları Google Play Store harici alternatif mağazalara da gönderiyorum. Ancak Google, Samsung, Amazon’da dahil hiç bir firmanın istemediği saçma sapan bilgiler istiyorlar. Nüfus cüzdanı ve banka kartı fotoğrafını Google dahi istemezken Huawei ve Çinli firmalar neden istiyorlar.
Asıl casusluk yapanın amerika olduğu ortaya çıktı bile amerikalı şirketlerin cia ile ortak çalışıp 120 den fazla ülkeyi dinlediği ortaya çıktı kaynaklı kanıtlı haberlere düştü kendi suçunu başkasına yıkmaya çalışıyor 3 gündür dünya medyası çalkalanıyor haberle hatta başta crypto AG olmak üzere bazı amerikan şirketlerinin sahibi doğrudan ciamiş
Aman savsatadan başka bir şey değil hangi kurum bilgi toplamıyor ki ve bu bilgiyi izleyeceği yol haritası için kullanmıyor ve kaç tanesi bunu hükümetle paylaşmıyor o zaman bunların tamamı casus
Bana göre bilgileri toplanan insanlara herhangi bir zararı var mı veya devletler de artık sır saklamasın tamamen yükselmeyi engellemek için yapılmış bi işlem gibi beliyor ki her nekadar bu markayı sevmesem de sebebi de belli iphone samsung google pixel ve huawei cihazları hak ettiklerinden fahiş fiyata satılıyorlar he bide xiaomi mi alpha modeli
Windows, google,apple, facebook, twitter, whatsapp… bunlar casusluk yapmıyorlar mı?
Çin mallarına zaten hiç bi zaman güvenim olmadı asla almamda samsungdan şaşmam
Bkz. facebook davası…