Geçtiğimiz ayın sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden Madrid’de düzenlenen NATO Liderler Toplantısı’nda bir araya geldi. Burada İsveç ve Finlandiya’nın üyelik durumundan ABD’nin Türkiye’ye savaş uçağı satışına kadar birçok konu görüşüldü.
Toplantı sonrası ise Biden, Türkiye’ye F-16 satışına sıcak baktığını söyledi. Hatta ABD’ye dönünce senato ile bizzat görüşeceğini söyledi. Nitekim bu toplantı sona erdi ve Biden ülkesine döndü. Bugün ise senato bir araya gelerek son kararı verdi.
ABD Türkiye’ye F-16 satacak mı?
ABD, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemini almasını bahane göstererek kendisi için bir güvenlik açığı oluşturduğunu söyledi. Bu nedenle 6 adet teslim töreni yapılmış F-35’e pilot uçuş eğitimi devam ederken el koydu ve satışını iptal etti.
Fakat bu kararın arkasında yer alan sebebin aslında Yunanistan ve İsrail devletleri adına düzenlenen lobi çalışmaları olduğu düşünülüyor. Zira Türkiye, savunma sanayii alanında giderek bağımsız bir hale geldiği için Ege ve Akdeniz’deki dengeleri lehine değiştiriyordu.
Bu da bölgedeki müttefiklerine 50 yıldır kendi belirlediği dengeyi uygulatan ABD’nin istemediği bir durum olduğu için asında F-35 satışını engelleyerek Türkiye’nin hava gücü olarak istediği seviyeyi geçmeyeceğinden emin oldu.
Fakat özellikle Rus tehdidi nedeniyle Anadolu’dan Balkanlara ve hatta İskandinav yarımadasına kadar NATO’nun gücünün artırılması gerekiyor. Bu nedenle Türkiye’ye de F-35 olmasa da F-16 verilmesine ve mevcutların blok 70 seviyesine güncellenmesine artık bir zaruret olarak bakıyorlar. Dolayısıyla ABD Başkanı, ülkesine döndüğünde bu konu ile bizzat ilgileneceğini söyledi.
Bu sayede Türkiye’de kısmi olarak istediğini almış olacaktı. Zira Hürjet ve Milli Muharip Uçak projeleri seri üretim aşamasına gelene kadar, alınan ve blok 70 seviyesine yükseltilen F-16’lar bir anlamda Hava Kuvvetleri için can suyu olacaktı.
Fakat ABD senatosu bugün tarihi bir karar verdi. 244 e karşı 179 oyla kabul edilen tasarıya göre Türkiye satın alacağı F-16’lar ile Yunan hava sahasını ihlal etmeyeceğini somut adımlar ile önceden garantilemediği sürece satış yapılmayacak.
Ancak burada Yunan hava sahasının uluslar arası kararlara göre mi yoksa Yunanistan’ın birkaç yıldır istediği gibi iki katına çıkartılmış bir şekilde mi olacağı konusunda bir bilgi yok. Ayrıca Türkiye’nin anakarası üzerindeki ihlaller devam ederken Yunanistan’ın adaları üzerindeki karşı ihlaller de sayılacak mı bilinmiyor.
Dolayısıyla ABD senatosu açık bir şekilde olmasa da Türkiye’ye F-35’ten sonra F-16’nın da satılmayacağını söylemiş oldu. Bu noktadan sonra ABD Başkanı Joe Biden senatoyu karşısına alarak ilgili kararı veto etmediği sürece Türkiye’nin F-16 alması çok güç gözüküyor. Fakat blok70 seviyesi yükseltme anlaşması hala yürürlükte.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}