Geçtiğimiz günlerde İngiliz basınına konuşan Ukraynalı İHA pilotu, Zaporijya nükleer santralindeki çatışmanın olduğu günü anlattı. Dikkatleri üzerine toplayan detay ise Bayraktar TB2 SİHA’nın S-300 tarafından vurulduktan sonra üsse kendi başına geri dönüşü oldu.

Bayraktar TB2, S-300 füzesinden nasıl kurtuldu?

Ukrayna ve Rusya, geçtiğimiz Mart ayında Zaporijya nükleer santralinde yoğun bir çatışma içerisindeydi. Hatta santral hasar aldığı için birçok Avrupa ülkesi olası bir patlama tehlikesine karşı alarm durumuna geçti.

Bayraktar TB2 S-300

Tabii Ukrayna ve Rus tarafları bu çatışmayı İHA’lar aracılığıyla gökyüzünden an be an izliyordu. Ukraynalı pilotun dediğine göre ise bu sıcak çatışma esnasında bizzat kontrol ettiği Bayraktar TB2 SİHA’ya Rus S-300 sistemi kilitlendi ve füze ateşleyerek vurmayı başardı.

ASELSAN’dan yeni böcek İHA!

ASELSAN’dan yeni böcek İHA!

ABD, geçtiğimiz yıl böcek boyutunda ve yapısında bir İHA geliştirdiğini açıkladı. Şimdi ise Türkiye bu konuda çalışmaları başlattı.

Tabii Ukraynalı askerler bu SİHA’yı kaybettiklerini düşünüyordu. Zira füzenin gökyüzünde patlayışı sonrası veri akışının yani bağlantının koptuğu belirtiliyor. Fakat aradan 2 saat geçtikten sonra TB2’nin neredeyse her parçası hasar almış, tabiri caizse delik deşik olmuş bir halde piste kendi başına iniş yaptığını görüyorlar.

Bu durumu ilk başta anlamlandıramıyor olsalar da S-300 tarafından vurulduğunu öğrenince durumu fark ediyorlar. Biz de kabaca şöyle açıklayabiliriz, bazı hava savunma sistemleri gökyüzündeki hedefine kilitlenir, ardından tıpkı bir mermi vurarak patlar. Fakat bu nispeten eski bir teknolojidir ve sanıldığı kadar verimli değildir.

Bayraktar TB2 S-300

Nispeten yeni nesil hava savunma sistemleri ise yine benzer bir şekilde hedefine kilitlenerek füzesini fırlatır. Fakat bu füze hedefi direkt olarak vurmaz. Bunun yerine yeterince yakınına geldiğinde üzerinde bulunan sensörler bunu anlar ve çarpmasına milisaniyeler kala patlayarak etrafındaki her şeyi yok eder. Bu sayede çarpma etkisi yeterli olmadığı için patlamama gibi bir durum olmaz.

Fakat Bayraktar TB2, tam otonom görev gerçekleştirebilen bir hava aracı. Hatta Baykar tarafından paylaşılan verilere baktığımızda içerisinde bulunan görev bilgisayarına ek olarak 3 yedekli uçuş bilgisayarı olduğunu görüyoruz.

Yani havada birçok parçası hasar aldığı için pilot ile olan irtibatı kopsa bile kalkış yaptığı yerin GPS verileri, konumunu ve de tüm harekatın güzergahını kayıt altına aldığı için olası bir arızada kendi başına geri dönerek iniş gerçekleştirebilir. Nitekim olay da birebir bu şekilde gerçekleşiyor.

Hatta The Times’a konuşan pilotun dediğine göre birçok parçası hasar gören bu İHA hızlı bir şekilde bakıma alınıyor. İlgili değişim ve onarım işlemlerinin ardından ise tekrar havalanarak görevine devam ediyor. Tabii şu anda akıbeti bilinmiyor olsa da İngiliz basınında büyük etki bıraktığını söyleyebiliriz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!