SpaceX CEO’su Elon Musk, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra ülkeye Starlink terminalleri gönderme sözü vermişti. Son olarak ABD ve SpaceX arasında, Starlink terminallerinin Ukrayna’ya gönderilmesi için milyonlarca dolarlık bir anlaşma yapıldığı ortaya çıktı.
Washington Post’a göre Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), 1333 terminal için terminal başına 1500 dolar ve terminaller için 800 bin dolar ulaşım ücreti ödedi. SpaceX ise bugüne kadar yaklaşık 10 milyon dolar değerinde 3667 Starlink terminalini Ukrayna’ya bağışladı.
Elon Musk’tan Starlink uyarısı: ‘Uzak tutun’
ABD, SpaceX ortaklığıyla Ukrayna’ya Starlink gönderdi
USAID tarafından yapılan basın açıklamasında, Starlink yardımı için SpaceX ile ortaklık kurduklarını doğruladı. Ancak kurum, bu bağışı “özel sektör” yerine “kamu-özel ortaklığı” olarak nitelendirdiklerini söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı, 2 milyon dolarlık Starlink terminali satın alırken, sevkiyat için 800 bin dolar harcadı. USAID sözcüsü Rebecca Chalif yaptığı açıklamada, bağışın 3 milyon doları bulduğunu ve SpaceX’in de katkısıyla 5 binden fazla Starlink terminalinin tedarik edildiğini ifade etti:
“Starlink uydu terminalleri, Ukrayna’nın herhangi bir yerinden sınırsız, kontrolsüz veri bağlantısı sağlayacak. Terminaller, kamu görevlilerinin ve kritik vatandaş hizmet sağlayıcılarının Ukrayna içinde ve dış dünya ile iletişim kurmaya devam etmesine izin verecek.”
SpaceX’in internet yardımı, Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mykhailo Fedorov tarafından SpaceX CEO’su Elon Musk’a gönderilen bir talep üzerine başlamıştı. Musk bu isteğe sessiz kalmayarak, “Ukrayna’da Starlink hizmeti artık aktif. Yolda daha fazla terminal var” yanıtını vermişti.
Starlink terminallerinin Ukrayna’ya ilk sevkiyatı 1 Mart’ta, ikinci sevkiyatı ise 9 Mart’ta gerçekleşti. Starlink haricinde tamamen Rusya ağlarına bağlı olan Ukrayna internet altyapısı, Starlink’e rağmen tehlike altında olmaya devam ediyor.
Peki ya siz ABD ve SpaceX arasındaki Starlink anlaşması hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmında ve SDN Forum‘da paylaşabilirsiniz.