Büyük şirketler başka şirketleri satın aldıktan sonra satın alımın onaylanması için o ülkedeki ilgili makamlardan onay bekler. Onaylandıktan sonra satım alım resmi olarak gerçekleşir ve şirketin bir parçası olur. Tencent gibi mega şirketler de bu kurallara dahil. Uzun yıllar boyunca Tencent, küçük ve büyük birçok şirkette hisse satın alarak değerini artırdı. Bu yüzden sahip olduğu hisseler ile dünyanın en büyük video oyun şirketi haline geldi.

Çin’den Tencent’e ‘Gençlik Modu’ davası

Çin’den Tencent’e ‘Gençlik Modu’ davası

WeChat'in Geliştiricisi Tencent, Pekin hükümetinin 'Gençlik Modu' davasıyla karşı karşıya kaldı. Hükümet nasıl bir ihlal olduğunu açıklamadı.

Tencent, Sumo Group’u 919 milyon sterline satın almıştı

Merkezi Birleşik Krallık, Sheffield‘de olan ancak ABD’de stüdyoları bulunan Sumo, Reuters’e verdiği demeçte, “Çinli mega şirket Tencent’in, anlaşmaları değerlendiren ABD’deki Yabancı Yatırım Komitesi‘nden (CFIUS) onay almak için taahhütler teklif etmeyi kabul ettiğini” belirtti. ABD Ulusal Güvenlik Paneli, ulusal güvenlik sorunu olabileceği için anlaşmayı araştırıyor. Ayrıca ABD TikTok satışını da araştırıyor

Trump bir zamanlar, ABD Ulusal Güvenlik Paneli için “Çin anlaşmaları üzerindeki bekçi köpeği” ifadelerini kullanmıştı.

Tencent’in Sackboy: A Big Adventure ve Crackdown 3‘ün geliştiricisi Sumo’yu satın alma niyeti Temmuz ayında açıklanmıştı. O zaman, Sumo’nun patronları anlaşmanın gerçekleşmesi için hevesliydi. Tencent, daha önce Forza Horizon 2, LittleBigPlanet 3, Disney Infinity ve Team Sonic Racing geliştirme sürecine dahil olan Sumo’da yüzde 8,75 hisseye sahipti.

Sumo’nun Birleşik Krallık Sheffield, Nottingham, Newcastle, Leamington Spa ve Warrington’da ofisleri bulunuyor. Ayrıca Sumo, Everyone’s Gone to the Rapture’ın geliştiricisi The Chinese Room’un ana şirketi. Bunların yanı sıra şirket, Terraria’nın konsol versiyonlarında çalışan Oregon merkezli Pipeworks’un yanı sıra Atomhawk, Lab42, PixelAnt, Red Kite Games ve Sumo Pune stüdyolarına da sahip.

Sumo ve Tencent, yıl sonundan önce satın alımla ilgili CFIUS ile ilişki kurduklarını belirtti.

Tencent, League of Legends yapımcısı Riot, Clash of Clans stüdyosu Supercell ve Fortnite geliştiricisi Epic Games gibi bir dizi oyun geliştiricilerinde önemli hisse paylarına sahip. Bu da şirketi gelir açısından dünyanın en büyük video oyun şirketi yapıyor. Şirketin şu anki değeri 21,1 milyar dolar seviyesinde. Herhangi bir oyun geliştiricisinden çok daha fazla bir değere sahip. Popüler bir geliştirici ve yayıncı olan Electronic Arts gibi büyük bir şirketin değeri 2020 yılında 5,54 milyar dolar olduğu açıklanmıştı.

Tencent diğer oyun geliştiricilerine ve yayıncılarına yatırım yaparak onları destekliyor fakat bu şirketin gizli bir planı olmadığı anlamına gelmiyor. Tencent, oyun şirketlerinde söz hakkına sahip olabilecek kadar büyük hisselere sahip olmasına rağmen yönetim kurullarına temsilci atamıyor. Bu da şirketi daha sempatik gösteriyor.