Geçtiğimiz günlerde ABD‘de yapılan operasyonlar kapsamında 281 kişinin ‘sahte patron’ dolandırıcılığıyla tutuklandığı açıklanmıştı. 18 Türk’ün de bulunduğu tutuklamalar için FBI ve operasyonların gerçekleştirildiği ülkelerdeki bakanlıklar ortak çalışma yürüttü. Bugün ise bu operasyonların devamında yapılacak elektronik posta dolandırıcılığı için ABD ve Emniyet Genel Müdürlüğü ortak çalışma yürüteceğini açıkladı!
Sahte patron: Türkiye’de 18 kişi tutuklandı
ABD ve Emniyet Genel Müdürlüğü ortak çalışma yürütecek!
Geçtiğimiz günlerde yapılan operasyonlar ile sahte e-posta kullanarak kendilerini şirketlerin CEO’su, CFO’su veya kurucu ortağı gibi tanıtan 281 kişi tutuklandı. Bunlardan 74’ü ABD’de olmak üzere Nijerya, Türkiye, Gana, Fransa, İtalya, Japonya, Kenya, Malezye ve Birleşik Krallık’ta da tutuklamalar yapıldı.
Operasyonun gerçekleştiği ülkelerin bakanlıkları ile ortak çalışan FBI, şimdi de operasyonları genişletmeyi planlıyor. Bu süreçte ilk ortak çalışma duyurularından biri de Türkiye ABD Büyükelçiliği’nden geldi.
ABD ve Türk kolluk güçlerinin işbirliği sayesinde tüm dünyada elektronik posta yoluyla yapılan dolandırıcılık azalacaktır. Bu soruşturma, kolluk birimlerinin güçlerini birleştirdiklerinde nasıl etkin bir hale geleceğinin bir başka örneği: https://t.co/fUj5oJJIc6 @EmniyetGM
— U.S. Embassy Türkiye (@USEmbTurkiye) September 11, 2019
Elçiliğin Twitter’da paylaştığı tweet ile detaylara girmese de gönderinin altındaki linkte detaylı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Bu karmaşık siber yetenekli dolandırıcılar sıklıkla şirket finansmanına erişimi olan çalışanları hedef alır. Sosyal mühendislik ve bilgisayar müdahaleleri gibi yöntemler kullanarak onları güvenilir ortaklara ait olduğu düşünülen banka hesaplarına banka havalesi yapmaları için kandırır.”
“Bu süreçte de küresel çaptaki operasyon kapsamında ülke bakanlıklarıyla ortak çalışmak faydalı olacaktır. ABD ve Türk kolluk birliklerinin iş birliği sayesinde tüm dünyada elektronik posta yoluyla yapılan dolandırıcılık azalacaktır.” diyerek Türkiye ve ABD iş birliğini duyurdu. Bu iş birliği ile dünya genelindeki BEC dolandırıcılığının azaltılması bekleniyor.
BEC dolandırıcılığı nedir?
Dolandırcılar inandırıcı olabilmek için çoğu zaman bir CEO ya da CFO’yu taklit ediyor ve bu şekilde e-posta atıyor. Bu yüzden de ismi BEC yani Business Email Compromise olarak anılıyor. Siber finansal dolandırıcılık ya da sahte patron dolandırıcılığı olarak da bilinen BEC, genellikle şirketlerin finans bölümüne erişimi olan çalışanları ya da yabancı tedarikçilere ödeme yapan işletmeleri hedef alıyor.
Turkun gucu her yerde be😂😂 her yerden bi sekil çıkıyoz kazıği nereye atsak dönüp dolasip yine bize girio ahahahah 😂😂😂😂
Aynı bumerang gibiyiz