Reklam
    Reklam
    Mobil

    ABD ve Huawei gerilimi, TSMC’yi zora sokabilir!

    Pazarda liderliği elinde bulunduran Tayvanlı şirket TSMC, şu sıralar ABD ve Huawei gerilimi sebebiyle sıkıntıya girebilir.
    ABD ve Huawei gerilimi

    Çip üreticisi denilince, akla ilk gelen firmalardan birisi de TSMC. Pazarda liderliği elinde bulunduran Tayvanlı şirket, şu sıralar ABD ve Huawei gerilimi sebebiyle sıkıntıya girebilir. Huawei ile ABD arasında yaşanan ticari gerilimler, sadece iki tarafı etkilemiyor. Ticaret yasağı konusunda taviz vermeyen ABD, diğer firmalara da şartlar koşuyor.

    Bu şartlar doğrultusunda, TSMC ile Huawei arasındaki ilişkiler zarar görebilir.

    Reklam
    Reklam

    ABD ve Huawei gerilimi, TSMC gelirlerini etkileyebilir

    Analistlere göre, TSMC gelirinin yüzde 60 gibi büyük bir çoğunluğu ABD şirketlerinden geliyor. Çin merkezli şirketlerde ise bu gelir yüzde 20‘ye kadar düşüyor. Bu sebeple ABD tarafından bir yaptırım olduğu taktirde TSMC, Huawei ile olan ticari ilişkilerini sonlandırabilir.

    Olası bir anlaşmazlıkla alakalı, TSMC başkanı Mark Liu bazı açıklamalarda bulundu. Liu konuyla ilgili, “Bir çözüm bulacağımıza eminim. Zorlukların birer birer üstesinden gelebiliriz.” ifadelerini kullandı. Liu buna ek olarak, olası bir ticaret yasağının işlerini önemli ölçüde etkilemeyeceğini belirtti.

    Reklam
    Reklam

    ABD ve Huawei gerilimi, TSMC ile Huawei arasında filizlenen bu gerilimin esas nedeni olarak görülebilir. Kısa bir süre önce fabrika ve kalkınma planları çerçevesinde ABD’ye 12 milyar dolar yatırım yapmak istediklerini açıklayan TSMC, ABD Ticaret Bakanlığı ile bir görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşmenin şartlarına bağlı olarak, yatırımın gerçekleşmesi durumunda TSMC ile Huawei arasındaki ticaret bitebilir.

    TSMC’nin ABD kanadındaki en önemli ortakları Apple, Qualcomm, NVIDIA ve AMD. TSMC’nin 2022 yılına kadar olan ortaklık planlarını daha önce açıklamıştık. Bu planların içerisinde, Huawei’nin Kirin 1100 işlemcisi için çip teminatı da vardı. Olası bir yasak durumunda Huawei, işlemcisi için farklı bir çözüm bulmak zorunda.

    Amerika Birleşik Devletleri’nin bu yaptırımları hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

    Reklam
    Reklam

    Kaynak

    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    11 Yorum

    1. Teknoloji Dostu

      Ne çektin be Huawei

    2. Teknoloji Dostu

      Huaweimi kaldı 😀

    3. Teknoloji Dostu

      Huawei de haketti sen kim Abd ye kafa tutmak kim ne oldu silindin piyasadan. Şuanda tekloji firmalarina unutulmamak icin para veriyot huqwei haberi yapin diye ama malesef zonu cok yaklaştı

    4. Teknoloji Dostu

      Kötü komşu mal sahibi yaparmış adamlar döküm işine de el atıyorlar yavaş yavaş

    5. Teknoloji Dostu

      Huawei mokoko şokoko :))) bir firma bu kadar ki rezil olur. Huawei bye bye….

    6. Teknoloji Dostu

      Huewai telefonları şok sağlam stabil bunları abd çekemiyor

    7. Anonim

      Yorum yapan arkadaşlar, azıcık kafayı çalıştırın. Huawei, batar diyorsunuz, siz saf mısınız. Huawei demek Çin demek, anlamadınız mı ? Devlet destekli bir firma, Huawei. Uzaya uydu gönderenler, çipmiş, işlemciymiş yapamazlar mı? Yapacaklar, onu da yapacak Huawei. Biraz zaman alacak, tabi ki. Huawei ni satışlarının çoğunluğu Çin e zaten. Satış konusunda fazla etkilenmezler. Adamların asıl üretimi, altyapı yani baz istasyonu falan, telefon işine sonradan girdiler.

      1. Teknoloji Dostu

        Huawei demek Çin demek aynen katılıyorum

    8. Teknoloji Dostu

      amerikan aşıklarıda amma çokmuş, dünyada rekabet olmalı, bir firmaya, bir ülkeye ortam bırakılmamalı

    9. Anonim

      TMSC’nin 2019 yılı karı 36,005,568 USD civarı. Bu miktarın %20’sini kaybetmek istemezler. Adamlar tomruk üretmiyor, ağaç işlemiyor: O makinelerin boşta durduğu her an firmaya zarar yazar. Ayrıca firmalar arası yaptığı teknoloji alışverişleri var, patent paylaşımları var: Huawei’ye üretmiyorum tamamda firmanın teknoloji anlaşmaları, patentleri ne olacak ?

      1. Gorkem Say

        Gelirin yüzde 20’lik kısmı Huawei’den değil, Çin merkezli firmalardan geliyor. Tek başına Huawei sağlamıyor yani yüzde 20’lik kısmı.

    Diğer yorumları gör (10) Yorum Yap

    Yorum Yaz

    SDN Network
    Mobil Versiyondan Çıkış Yap