ABD ve Huawei krizi son buluyor olabilir mi?

7

ABD ve Çin arasında yaşanan gerilimin faturası Huawei‘ye kesilmiş ve ABD, Çinli teknoloji şirketine ağır yaptırımlar uygulamıştı. Yaşanan krizin ardından akıllı telefonlarında Google Play Store hizmetlerine erişiminin lisansını da kaybeden Huawei kendi işletim sistemini oluşturarak ABD’ye meydan okumuştu.  Birçok Huawei kullanıcısının kafasını karıştıran bu gelişme, eski akıllı telefonlarında değil, söz konusu olay yaşandıktan sonraki akıllı telefonlarını kapsıyordu. Yakın zaman önce tanıtılan Huawei Mate 30 serisinde Google hizmetlerinin hiçbirisi bulunmuyordu.

Huawei Mate 30 Pro inceleme

ABD ve Huawei krizi son durum ne?

Yaşanan krizlerin ardından New York Times bir makale yayınladı ve söz konusu konuyu değerlendirdi. Her şey beraber değerlendirildiğinde ABD yönetiminden Huawei için bir yeşil ışık yakıldığının ve kara listeye alınma durumunun biraz olsun hafiflediği belirtildi. Yayınlanan haberde Huawei, ABD tedarik zincirinin bir kısmından yararlanabildi. Ancak yine de Huawei 2018 yılında 11 milyar dolar harcamış olmasına rağmen Mate 30 serisinde Android uygulamaları için açık kaynak kodlu bir sürüm kullanmak zorunda.

Huawei‘nin App Gallery adını verdiği bu mağaza sayesinde, Google‘ın sunduğu hizmetlerin bir benzerini kullanıcılara sunabiliyor. Ancak yine de unutmamak lazım ki bu açık kaynak kodlarıyla sunulan uygulamalar tehlikeli olabilir ve uygulamaların iyi çalışmasını engelleyebilir.

NYT raporunda ise bu konunun dışında ABD Başkanı Donald Trump‘ın verdiği bir karar yatıyor. Geçen hafta düzenlenen bir toplantıda Trump, ABD şirketlerine Huawei’ye ürün göndermeye başlamak için yeşil ışık yaktığını belirtiyor. Bu yine de hiçbir şey ifade etmeyebilir ancak verilen kararlar diğer alanlara da yayılabilir. Zira geçenlerde Trump yönetimi Cisco ve Oracle gibi ABD merkezli şirketlere Huawei’ye karşı onları güçlendirmek için adımlar attığını duymuştuk. Fakat söz konusu firmalar bu talepleri reddetmişti. Yani ABD’li şirketler de Trump’ın verdiği bu karara karşı tepkili diyebiliriz.

Raporun devamında ise yasaklanmasına rağmen ABD ürünü olmayan bazı ürünler Çin’deki şirkete gönderildiği söyleniyor. Beyaz Saray yönetimi elbette başka planlar da geliştirdi. Bu planlar dahilinde ABD’nin Nokia ve Ericsson şirketlerine fon sağlaması düşünülüyor. Ağ ekipmanları konusunda gelişme planlayan Trump, Çin’in karşısında Nokia ve Ericsson şirketlerini koyarak, kullanıcıların Huawei’den uzaklaşmasını umut ediyor diyebiliriz.

Bu gelişmeler dahilinde değerlendirildiğinde sizce, ABD ve Huawei krizi son buluyor olabilir mi?

7 YORUMLAR

  1. Bunun böyle olacağı belliydi ve hani huawei bitti artık diyen o kişiler nerdeler tebrik etsinler kendilerini tek yorumlar huawei bitirdiniz ve adamların bir çok konuda bilgisi var abd boş yaptığımdan ne kadar etkilenebilrki artık türkiyede telefon denince samsung ve apple yok xiomi oppo lg huawei sony vb yani diyeceğim tek bir telefon markasında takılı kalmayın (artık huawei çöp diyenler) eeee şimdi artık huawei krall delebileceklermiiii sizin yorumunuzun hiç bir etkisi yok yani boş insanların boş yorumları

  2. Bu gün sıradan bir telefon servisini gittim ve adama bir aradı şöyle diyordu sence huawei almalı mıyım google falan yok demişti teknik servetteki adam ise abd cinin karşısında duramaz ve eski haline gelir herşey . Ve iyi gelişmeler oluyor halkımız bilinçli

  3. Huawei bomba gibi geliyor, çok akıllı bir şirket hiç bir polemik veya gündem yapılmadı, asılsız binlerce haber çıktı, Huawei den vazgçerlerse kendileri zararlı çıkarlar bunun farkında abd. 800 milyon kullanıcısı olan bir şirket sonuçta bu potansiyeli kaybetmeyi kimse göze alamaz, Huawei durdurulamayacak 😎🔥

  4. Su USA’in Huawei yasakları son bulsa da siz de rekabetten istifade uretici firmalari tehditleriniz ve musteri yonlendirmeleriniz ile sömürmeye devam edebilseniz…Bunu da musteri lehine rekabet diye sunabilseniz…Ne guzel gunlerdi ama kisa sürdü sizin icin…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version