Parmak izi, yüz tanıma ve buna benzer biyometrik kilit özellikleri için ABD’li yargıç beklenmedik bir karar verdi. “ABD polisi sizi parmak izi veya yüz tanıma özelliği ile telefonunuzun kilidini açmaya zorlayamaz!”
Yeni WhatsApp hatası! Eski mesajları ortaya çıkartıyor!
Amazon çalışanı Abby Fuller tarafınca ortaya çıkartılan, yeni WhatsApp hatası ile birçok kullanıcı ciddi sorunlar ile baş başa bırakmış durumda. İşte detaylar!ABD’li yargıçtan şaşırtıcı karar!
Geçtiğimiz Cuma günü, Yargıç Kandis Westmore Kaliforniya’daki bir ABD federal mahkemesinde, polisin yüz tanıma, iris taramaları veya parmak izi gibi biyometrik kilit açma özelliklerini kullanarak sanıkların telefonlarını açmaya zorlayamayacaklarını bildirdi.
Westmore, kurbanlarının utanç verici videolarını yayınlamakla tehdit eden iki şüphelinin gasp edilmesini içeren bir davayı gözden geçirirken bu kararı çıkardı. “Tanıklık sözlü veya yazılı iletişim ile sınırlı değildir.” ve “Olay ne olursa olsun, dava sonucunda iddialar karşısında yeterli delil toplanamamış ise, sanıklar parmak izi, iris tarayıcı veya yüz tanıma gibi özellikler ile mobil cihazlarına erişim sağlamaya zorlanamaz.”
Westmore ayrıca, araştırmacıların Facebook’tan kurbanları şantaj yapma girişimlerini ortaya çıkaracak Messenger sohbet kayıtlarını teslim etmelerini istemek gibi, şüphelilere kendilerini suçlamaya zorlamadan kanıt elde etmenin başka yollarının da düşünülmesi gerektiğini belirtti.
Karar, kişisel cihazlarda kilitli verilere erişim gerektiren durumlarda kanunun önceki yorumlarına aykırı olduğu için büyük bir yankı uyandırdı. Bununla birlikte, telefonların kilidini açmak için kullanılan biyometrik metotların şu anda ABD’deki kanunların gözünde alfanümerik şifrelere benzer olduğu görülmektedir.
Bu durum, buna benzer davaları nasıl etkileyecek hep beraber göreceğiz. Fakat bunu kötüye kullanmak isteyen bir çok sanığın beklediği karar gibi görünüyor. Sizce bu durum dava süreçlerini olumsuz etkileyecek mi?