2017 yılından bu yana ülkemizde erişime engelli olan Wikipedia için Anayasa Mahkemesi’nin kararını duyurmuştuk. Mahkeme tarafından 26 Aralık tarihinde alınan karar kapsamında erişimin engellenmesi hak ihlali olarak görüldü.
İşte Wikipedia’da en çok okunan makaleler!
Wikipedia ne zaman açılacak?
Anayasa Mahkemesi’nin aldığı bu karar sonrasında Wikipedia’nın tekrar erişime açılması beklenirken, aradan üç haftadan uzun bir süre geçti. Ancak, halen Wikipedia ülkemizde erişime engelli durumda.
AYM kararına rağmen engelin kaldırılmaması birçok tartışmayı beraberinde getirirken, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’den açıklama geldi. Bakan Gül, “Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararı açıklayınca Wikipedia açılacaktır.” ifadesini kullandı.
Neden engellenmişti?
Türkiye’yi terör örgütü grupları ile aynı düzlemde gösteren yazıların platformda yer alması gerekçesiyle, 29 Nisan 2017 tarihinde erişim engeli kararı verildi.
Erişim engeli için devlet kurumlarıyla yaptığı görüşmelerden sonuç alamayan Wikimedia Vakfı, konuyu AYM’ye taşıdı. Mahkemenin birinci bölümü yapılan bu başvurunun Genel Kurul tarafından karara bağlanmasını gerek görmüş ve 28. maddesi (3) numaralı fıkrası uyarınca Genel Kurul’a sevkine karar vermişti.
26 Aralık tarihindeki görüşmede ise engelin “hak ihlali” olduğuna karar verildi.
Bilgiye ulaşmak isteyen zaten bir şekilde giriyordu siteye . Bir kesiminde umrunda değil zaten açık olup olmaması.
Wikipedia gidişatını değiştirmez ise yine engel yer. Bu ülke internet sitesi ile yönetilmiyor. Yine kapatılır ve 3-5 sene daha engelli kalır. Laf dinleyecek.
Açık olsun ya da olmasın VPN gibi şeylerle çok kolay giriliyor zaten
Ülkemiz çok ilginç. Bilgiye erişim neden engellenir ki?
Haberi okumadınız mi
“Neden engellenmişti?
Türkiye’yi terör örgütü grupları ile aynı düzlemde gösteren yazıların platformda yer alması gerekçesiyle,”
Diye zaten belirtilmiş yerinde bı karar hiç acmasinlar bence
Adalet bakanı adaleti uygulamazsa ülkede millet adalet yok dediğinde burun kırın yapmayacak.