Hepimiz öyle ya da böyle bilgisayar dünyasının içerisinde yer alıyoruz. Kimimiz bilgisayar teknolojilerini işi haline getirmişken, kimilerimiz ise gündelik işlerini halledip kapatır ya da oyun oynayıp internette vakit geçiririz. Fakat ne olursa olsun belli başlı temel bilgileri bilinçaltımıza yerleştirmiş durumdayız.
Bu bilgileri bir yerlerden öğrenmeden, kendi deneyimlerimizden yararlanarak da keşfedebiliyoruz. Mevzu bahis ettiğimiz bilgiler son derece önemli, hayat kurtarıcı ya da olmazsa olmaz bilgiler değil, baştan söyleyelim. Bunlar sadece ufak detaylar fakat; işlerinizi oldukça kolaylaştırıyor.
Birçok kere bu bilgiler sayesinde başınızın ağrımasını engelleyeceğinize eminiz hatta. Bu bilgiler arasında işlerinizi kolaylaştıracak olandan tutun da, sorunlarınızı daha kolay giderebileceğiniz ipuçlarına kadar birçok önemli bilgiyi bulabilirsiniz.
{pagebreak::Kolay Kullanım Tecrübesi}
Kolay Kullanım Tecrübesi
İlk olarak en temelden başlayalım. Örneğin en sık yapılan hatalardan biri (ki özellikle bilgisayar kullanmaya yeni başlamış kullanıcılar yapar bunu); tarayıcıdaki bir bağlantıya çift tıklamak ya da tıklamaya çalışmak. Bu hareketin sebebi, bilgisayarınızın masaüstünde ya da dosyaları arasında gezinirken, farenin çift tıklama komutunu kullanıyor olmamız.
Bazı farelerde turuncu bir tuş bulunur ve bu tuşa bir kere basarak çift tıklama ile aynı işlevi alabilirsiniz
Bilgisayar teknolojilerine yeni başlayan bir birey, aynı mantığı tarayıcıya da uyguluyor ve çift tıklamanın ne kadar kendisini zora soktuğunu görüyor. Bu sebeple, size bu bilgiyi vermeden geçmeye razı olamadık. Eğer Windows işletim sistemleriyle ilgili bir sistemciyseniz ya da programlama konusunda çalışmalar yapıyorsanız, “” sembolüne sık sık ihtiyaç duyuyorsunuzdur. “” bu işaret, Windows dizinlerinde ve programlamada kullanılır.
/ ile sembollerinin birbirlerinden farklı işlevlere sahip olduğunu hatırlatmakta fayda var
Diğer taraftan internet sitelerinde ise “” kullanılmaz. Onun yerine bu işaretin tersi olan / işareti kullanılır. Her ne kadar programlama konusunda aşama kaydetseniz de, bu sembollerden birinin işlevi hangisiydi, diğerininki hangisiydi kolayca unutabilirsiniz.
Dolayısıyla biz buradan bir kez daha hatırlatmış olalım. Windows dizinleri veya programlamacılıkta kullandığımız sembol iken, internet adreslerinde “/” sembolü kullanılır (Örneğin; http://www.shiftdelete.net/).
{pagebreak::Bir Hatayla Uğraşmak}
Bir Hatayla Uğraşmak
Şimdi de herhangi bir sorunla karşılaştığınız zaman, işin içinden nasıl daha kolay çıkabileceğinizden bahsedelim. Önemli hatalar için elbette bir uzmana başvurmakta fayda var. Fakat karşılaştığınız sorunun çözümü basit ise ve siz bunu kendi başınıza halledebilecekken, boş yere de uzmanlara başvurmaya gerek yok.
Karşılaştığınız hata mesajlarına önem gösterin. Sonuçta sizi kurtaracak olan bu mesajlardır
Yapmanız gereken en önemli şey, hatayla karşılaştığınız anda eğer varsa, hata raporunu kaydetmek. Diğer bir deyişle bilgisayarın size ne tür bir hata verdiğini bir kağıda ya da bilgisayar üzerinden bir metin belgesine kaydedin. Akabinde bu hata raporunu veya kodunu internette aratın. Çözümleri var mı ona bakın. Çözüm varsa, uygulamaya başlayın. Hiç beklemediğiniz bi şekilde belki de sorununuzu gidermiş olacaksınız.
{pagebreak::Veri Kurtarma}
Veri Kurtarma
Önemli bir dosyayı yanlışlıkla ya da başka sebeplerden bilgisayarınızdan sildikten sonra, o dosyaya ihtiyaç duyarsanız sakın telaşa kapılmayın. Zira siz, o dosyayı silerek dosyayı bilgisayardan tamamen kaldırmış olmuyorsunuz. Delete ya da çöp kutusunu boşaltma yöntemiyle birlikte verileriniz olduğu yerde kalıyor. Sadece o bilgiye giden index’ler değiştiriliyor ve dosyaya ulaşım sağlanamamış oluyor.
Dosya ise halen daha bit’ler halinde sabit diskteki yerini koruyor. Eğer iyi bir veri kurtarma yazılımınız varsa, herhangi bir dosyayı saniyeler içerisinde yeniden kullanabilir hale getirebilirsiniz.
Veri kurtarma yazılımlarının ne kadar hayat kurtarıcı olduğunu
deneyimlemeden anlayamazsınız
Veri kurtarma yazılımı birçok zaman hayatınızı kurtaracaktır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, kurtarmak istediğiniz veriyi sildikten sonra bilgisayarda olaildiğince az değişiklik yapın. Hatta mümkünse hiç yapmayın. Zira, en küçük bi değişiklik, kurtarmak istediğiniz verinin index’lenmesinde sorun çıkabiliyor.
{pagebreak::Yancı Yazılımlara Dikkat}
Yancı Yazılımlara Dikkat
Bilgisayarımıza bir program yüklerken, kurulm esnasında çeşitli aşamalardan geçmek durumunda kalıyoruz. Genelde ekranda ne yazdığına hiç bakmadan “Next” tuşuna basılır. Fakat siz öyle yapmayın. Dikkat edin, kurulumun bir adımında size, sistemden kaldırılması oldukça güç olan ve amacı o yazılımı satın almanızı sağlamak olan bir reklam yazılımı yükletebilir.
Sinsice kendini sisteme yükleyen ve genellikle tarayıcıların
adres satırı altına konumlanan bu yancılara izin vermeyin
Genelde araç çubuğu olarak yüklenen bu yancı programlar için, “Ne zaman yükledim bunu yahu?” sorusunu kendinize sorup, sistemden kaldırmaya çalışırken “Keşke o yazılımı kurarken daha dikkatli olsaydım” diyebilirsiniz. Zira “Bu yan programı yüklemeyi kabul ediyor musunuz?” sorusunun altında, yazılımın sistemden zor kaldırıldığını, satın almanız için çeşitli reklam yöntemlerine başvuracaklarını belirtiyorlar ve onu kabul ettiğinizi belirten işaret, varsayılan olarak seçili oluyor. Haliyle haksızlığa uğradığınızı da ima edemiyorsunuz.
{pagebreak::Yönetici Hesabı Rahatlığı}
Yönetici Hesabı Rahatlığı
Özellikle XP’nin yaygın olduğu dönemlerde bilgisayar kullanıcıları, genelde yönetici (adminstrator) hesabıyla sisteme giriş yapar ve bu şekilde kullanırdı. Bunun kendileri için önemli bir avantaj olduğunu düşünürdü.
Uygulama yüklerken veya geliştirme aşamasındayken bu yöntemin avantajlarından yararlanılırdı elbette, fakat unutmamanız gerekir ki yönetici hesabıyla giriş yapmanız demek, sisteminizin internet ya da başka ortamlardan gelecek olan saldırılara daha da fazla açık olması demektir. Dolayısıyla durduk yere yönetici hesabıyla giriş yapmanıza çok da gerek yok.
Yönetici hesabı kimi zaman sisteminizi saldırıya açık halde bırakabilir
Son olarak size söyleyebileceğimiz ufak ama önemli bir detay da, eski ve artık kullanmadığınız yazılımları sistemden kaldırmanız. Kullanmadığınız bu yazılımlar sisteminizi gereksiz yere şişirecek ve bir yerden sonra sisteminizin çalışmasına bir hayli olumsuz etki edecek.
:: Bilgisayar dünyasına yeni yeni ısınan kullanıcılara verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?
sssssssssüüüüüüüüüüppppppeeeeeeeeeerrrrrrrrrr
Çok güzel bir haber.Benim bilgi edinmem ve bilgisayarı daha güzel ve daha kolay kullanmam için önemli bir haber.Okuduğumda çok beğendim ve hayatımda bazı şeylerin özelliklede bilgisayar hakkında ki bilgilerimin değişeceğine inanıyorum.
Azimli bir kişiymiş ama bunu yapmak ve başarmak için kendinden emin olması gerekir.
güzel bir haber. selam sana
Baya bi yeni başlayanlar için.
Birde şunu ekleseydiniz be abicim. Durduk yere ziyaret edeceği sayfayı illaki googleden aratmak. Önceden girmiş adres çubuğunda var ama googleden giriyor