Reklam

Acer, Linpus İle Fark Yaratıyor

2
Reklam

Asus EeePC ile başlayan mini diz üstü (Netbook) furyası tam gaz devam ediyor. Yakın geçmişte herkes kararsız davranırken, günümüzde nerdeyse tüm diz üstü üreticileri Netbook üretimine geçmiş durumdalar. Bu iş o kadar büyüdü ki, Intel bazlı ürünlerden tutun, AMD ve hatta Via işlemcili ürünler piyasaları süsledi. Benzer bir durum mini diz üstü sistemlerle birlikte gelen işletim sistemlerin farklılığında da görmek mümkün. Windows XP ve Vista Basic işletim sistemli ürünler piyasaya hakimler. Fakat Linux’lu ürünler de az miktarda bulunmuyor.  Örneğin bugün inceleme fırsatı bulduğumuz Acer’in Aspire serisinden olan One A150L adlı Netbook’u gibi.

Acer Aspire One, oldukça hoş bir tasarım ve Linpus adlı işletim sistemi ile fark yaratıyor.

Reklam

Acer Aspire One A150L, ilk bakışta çok başarılı bulduğumuz tasarımı ile ilgi çekiyor. Metalik mavi renk bu ürüne çok yakıştığını söylemeliyiz. Tabi ergonominin de en az tasarımı kadar başarılı olduğunu söylemekte fayda var. Bu ürünü benzer ürünlerden ayıran başlıca özelliği, kendisine has bir işletim sistemine sahip olması. Türkçe desteğine sahip bu işletim sistemi gerçekten kolay kullanımı ile kendisinden söz ettiriyor.

{pagebreak::Fark Yaratan Özellikler}
Fark Yaratan Özellikler

Acer One, İntel’in mini diz üstü sistemler için geliştirdiği Atom (N270, 1.6 GHz) işlemcisine sahip. Toplam 1 GByte’lık bir bellek bulunduran Acer One, 120 GByte kapasiteli bir sabit disk ile çalışıyor. Ürün üzerinde 8.9 inç’lik (1.024 x 600 Piksel)  bir LCD ekran var.  W-LAN, 10/100 Ethernet ve 0.3 MP Web Cam benzer ürünlerle kıyasla aynı. Öyle ki Intel 945GSE yonga seti üzerinde bulunan entegre grafik işlemcisi ve kart okuyucu donanımı bile eş. Buna karşın optik sürücü ve Bluetooth desteği yok.

 

Tuş takımı oldukça geniş. Ayrıca Türkçe klavye desteğine de sahip.

Acer Aspire One’ın farkı üzerinde ikinci bir kart yuvasına sahip olması. Bu kart yuvası sayesinde toplam kapasite biraz daha arttırılabiliyor olması iyi düşünülmüş bir özellik. Klavye takımı mümkün olduğunca geniş kullanılmış. Türkçe klavye desteği ve tuşların dizilimi gayet başarılı. Buna karşın normalde Touchpad’in alt kısmında bulunan ve fare tuşları yerine geçen tuşlar yan tarafa konumlandırılmış durumda. Bu kullanabilirliği az da olsa olumsuz yönde etkiliyor. Buna alışmak için zaman harcamak şart.

{pagebreak::Windows XP Yerine Linpus}
Windows XP Yerine Linpus

Gelelim Acer One’da beğendiğimiz başlıca özelliklerden birine. Acer One, Windows XP veya Vista yerine Linpus Lite adlı işletim sistemini kullanıyor. Linpus Lite, Linux bazlı bir işletim sistemi. Linux denildiğinde birçok kişi çekingen davrandığını biliyoruz. Fakat bu işletim sistemini kullanmak inanılmaz kolay. Bilgisayara yeni başlayan kişiler bile bu işletim sistemini rahatlıkla kullanabilirler. Nedeni de tüm uygulamalarının masaüstünde durması.
Ofis belgesi açmak, medya oynatıcısını çalıştırmak veya internet’e bağlanmak için yapmanız gereken tek şey, masaüstündeki ikonları tıklamak. Hepsi bu kadar.

Linpus Lite, inanılmaz kolay bir kullanıma sahip.

Türkçe dil desteğine sahip bu işletim sistemi bilgisayar sistemini neredeyse hiç yormuyor. Linpus Lite bu sayede oldukça hızlı çalışabiliyor. Tabi birçok uygulamayı üzerinde barındırması büyük bir avantaj. Örneğin ofis uygulamalarına sahip olabilmek için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz.

Linpus Lite elbette genişleyebiliyor. Yeni uygulamalar ve yamaları Linpus’un web sitesinden yüklemek mümkün. Yükleme işlemi için “Yazılım Güncelle” bölümüne girip güncellemeyi çalıştırmanız yeterli.

{pagebreak::Format Atmaya Kıyamadık}
Format Atmaya Kıyamadık

Ne yalan söyleyelim. Bu ürün ilk olarak Test Merkezimize geldiğinde, biz bile sisteme format atmayı ve Windows XP işletim sistemini yüklemeyi düşündük. Fakat Acer One’ı biraz kullandığımızda yüklü olan işletim sisteminin kolaylığı hoşumuza gitti. Bunun sonucunda da format atamadık.

Acer One’ın sahip olduğu 8.9 inç’lik ekran gerçekten çok başarılı. Parlaklık ve kontrast değeri oldukça yüksek olması hoşumuza gitti. Yaptığımız testlerde 170 cd/m²’lik parlaklık ve 770:1’lik bir kontrast değeri ölçebildik. Bu değer ister inanın ister inanmayın, 12 inç’lik diz üstü sistemlerle neredeyse aynı.  Fakat internet sayfalarının ekrana tam olarak sığmamasını biraz yadırgadık. MSI’ın Wind Netbook adlı ürünü, 10 inç’lik ekranı sayesinde internet sayfalarını tam olarak gösterebiliyor.

Unutmayın. Mini diz üstü sistemleri oyun oynamayı seven kişilere uygun değiller.

Acer One’da ne yazık ki üç hücreli pil kullanılıyor. Acer One buna rağmen yaklaşık üç saat çalışabiliyor. Burada ilgimizi çeken bir özellik, bu ürünün oldukça sessiz olması. Tabi, Acer One’ın  neredeyse hiç ısınmamasını da unutmamak lazım.

Unutmadan söyleyelim. Acer One’ın üzerinde bulunan tuş takımı gayet başarılı. Fakat benzer bir şey’i Touchpad’in yan tarafında yer alan tuşlar için söylemek mümkün değil. Rahat bir kullanım için zaman harcamak ve alışmak şart.  Buna karşın işletim sistemi eksiksiz bir paket. Ekstradan bir uygulama kurmaya hiç gerek yok.

Uzun lafın kısası. Acer Aspire One, özellikle bilgisayarını yanından ayırmayan, ofis uygulamalarını çok kullanan ve internet’te gezmeyi de iş haline getiren kişiler için çok başarılı bir seçenek.
 
{pagebreak::Teknik Özellikler}

 

Acer Aspire One A150L
Netbook

İşlemci: Intel Atom N270 (1.6 GHz)
Yonga seti: Intel 945GSE
Bellek: 1 GByte DDR2
Ekran: 8,9 inç LCD
Sabit Disk: 120 GByte 2.5 inç
Web Cam: 0.3 MP
Pil: 3 Hücreli, 2200 mAH
Boyut: 249 x 170 x 29 mm 
Ağırlık: 1.26 Kg

 

Güncel fiyatı öğrenmek ve ürünü satın almak için.

:: Netbook almayı düşünüyor musunuz?

 

2 Yorum

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version