Mini projeksiyon cihazları piyasalara çok iddialı girdi. Oldukça küçük ve hafif olan bu ürünler, sahip oldukları teknolojileri ile ilgi çekmeyi başardılar. Bu ürünler, büyük ağabeyleriyle kıyaslandığında aşağı kalır bir yanı olmadıklarını herkese gösterdi. Öyle ki kullandıkları LED teknolojisi gibi bazı diğer avantajlarla dolu olduklarını bile söylemek mümkün.
Bilmeyenlere söyleyelim. Projeksiyon cihazlarında bir lamba ömrü vardır. Siz ürünü açık bıraktıkça lamba ömrü azalmaya başlar. Bir lambanın ömrü 2000-3000 saat arasında değişir. Bu zaman dolduğunda projeksiyonun çalışması için yeni bir lamba almanız gerekir ki bu oldukça maliyetli bir durum. Mini projeksiyon cihazları lamba yerine LED teknolojisini kullanırlar. Bu ürünler bu teknoloji sayesinde 20.000 saatlik çalışma süresine sahip olabiliyorlar. Tıpkı inceleme fırsatı bulduğumuz Acer’in K10 adlı mini projeksiyon cihazı gibi.
Acer K10, 20000 saat Lamba ömrüne sahip.
Acer K10, yukarda da belirttiğimiz gibi LED teknolojisini kullanan bir projeksiyon cihazı. Oldukça küçük bir yapıya sahip olan K10, DLP projeksiyon teknolojisini kullanıyor. DLP projeksiyon teknolojisi LCD teknolojisi ile kıyasla ulaşabildiği yüksek çözünürlük değeri ile fark yaratıyor. LCD buna karşı çok daha ucuz bir teknoloji. Acer K10 da ilginç olan bir durum ise DLP teknolojisini kullandığı halde fiyatının da uçuk olmaması.
{pagebreak::DLP’nin LED Teknolojisi ile Mükemmel Birleşimi}
DLP’nin LED Teknolojisi ile Mükemmel Birleşimi
Acer K10 yukarda da belirttiğimiz gibi LED teknolojisini kullanan bir DLP projeksiyon cihazı. Bu esasında çok önemli bir özellik. Çünkü LED teknolojisi, sadece yüksek lamba ömrü ile fark yaratmıyor. Bu teknoloji aynı zamanda cihazların daha sağlam, stabil ve güvenilir olmasını sağlıyor. Bu teknoloji DLP projeksiyon teknolojisi ile birleşmesi, görüntünün daha yüksek bir kontrast değeri ile birlikte daha canlı renklerde gösterilmesine neden oluyor. Buna ek olarak %30’luk bir ek güç tasarrufuna da sahip oluyorsunuz.
DLP teknolojisi sayesinde yüksek çözünürlük değerlerine ulaşabiliyor.
Acer K10, 127x122x48,5 mm boyutunda ve 550 gr ağırlığında bir ürün. Bunun anlamı K10’u istediğiniz yerde beraberinizde getirebilmeniz. 2000:1’lik kontrast ve 100 ANSI Lümen’lik parlaklık onu birçok yerde kullanılmasını sağlıyor. Öyle ki bu ürün kullanıldığında 60 inç (152 cm) büyüklüğünde bir görüntü alanı oluşturabiliyor. 4:3 video formatının yanı sıra geniş ekran özelliğini de destekleyen K10, bu sayede film keyfini de hiçe saymıyor.
K10, özellikle Acer dizüstü sistemine sahip olan kullanıcıları sevindirecek bir özelliğe sahip. Bu ürün Acer dizüstü sistemlerde kullanılan güç adaptörünü birebir kullanabiliyor. Yani isteyen kullanıcılar aynı anda olmasa da tek bir adaptör ile hem dizüstü bilgisayarlarını hem de Acer K10’u kullanabilirler.
{pagebreak::Kurulum ve Kullanım}
Kurulum ve Kullanım
Ürünün kurulumu çok kolay. K10, üzerinde bulunan VGA ve Composite Video (RCA) girişleri sayesinde görüntüyü aktarıyor. Görüntü kaynağını otomatik olarak algılayabilen Acer K10, isteğe göre görüntüleri ters de çevirebiliyor. Bu özellikle ürünü tavana monte etmek isteyen kullanıcılar için önemli bir özellik.
K10’un diğer bir özelliği Keystone düzeltme fonksiyonuna sahip olması. Trapez (geometrik şekil bozuklukları) hatalarını düzeltmeye yarayan bu özellik sayesinde aktarılan görüntü dikdörtgen formatından çıkmıyor.
Görüntü aktarımı VGA ve Composite Video girişleri üzerinden gerçekleşiyor.
K10, çalınmaya karşı Kensington korumasına sahip. Ürünün kontrolü, üzerinde bulunan ve dokunmatik havası veren tuşlar sayesinde gerçekleşiyor. Kaynak tuşunun yanı sıra, açma kapama, menü ve yön kontrol tuşları yer alıyor. Netleme (Fokus) için ayrı bir ayar düğmesi yer alıyor. Bu tuşların kullanımı gayet kolay. Ayrıca Türkçe dil desteğine sahip olması da önemli bir özellik.
{pagebreak::720p’de Video Keyfi}
720p’de Video Keyfi
Acer K10, görüntü kalitesi bakımından oldukça başarılı bir ürün. 100 Ansi Lümen’lik bir parlaklığa rağmen ofis içinde rahatlıkla kullanılabilmesi hoşumuza gitti. Fakat işin içine video girdiğinde işlerin çok değiştiğini söylemeden edemeyeceğiz. 100 Ansi Lümen’lik bir parlaklık normal ofis ortamında video seyretmek için yeterli değil. Video için daha karanlık ortamlar tercih edilmeli. Buna karşın 1440×900 çözünürlük desteğini esirgememesi ve 720p HD filmleri seyretmemize imkan tanıması ise fazlasıyla hoşumuza gitti.
K10, oldukça başarılı bir görüntü kalitesine sahip. Uygun boyutu ve ağırlığı sayesinde her ortama uyum sağlayabiliyor.
Acer K10, artıları olduğu kadar eksileri de olan bir ürün. Beraberinde bir uzaktan kumanda verilmemesi büyük bir eksi. Buna ek olarak, her ne kadar sessiz çalıştığını iddia etse de bize göre gürültülü çalışması özellikle hassas bir kulağa sahip kişileri rahatsız edeceği kesin. Şunu belirtmekte fayda var. Burada bahsettiğimiz gürültü oranı kulağınızı tırmalayacak kadar çok değil. Sesli çalışma video izleme zevkini olumsuz yönde etkilemiyor. Bizim burada belirtmek istediğimiz, ürünün çalışması 28 dBA’nın üzerinde olması.
Acer K10 genel olarak çok başarılı bir ürün. Bu ürüne sahip olacak kişilerin memnun kalacaklarını söylemek zor değil. Birde üzerinde USB girişi yer alsaydı, pek memnun olacaktık. Bu sayede ürünü kullanmak için bir dizüstü bilgisayara bile gerek kalmayabilirdi.
{pagebreak::Teknik Özellikler}
Acer K10
Mini Projeksiyon
Projeksiyon Teknolojisi: DLP
Lamba: LED (20.000 saat)
Maks. Çözünürlük: 1440 x900 (WXGA+)
Video Uyumluluğu: NTSC, PAL, SECAM, HDTV (720p, 1080i)
Kontrast: 2000:1
Giriş: D-Sub, Composite Video (RCA)
Gürültü Oranı: 28 dBA
Güç Tüketimi: 55 Watt
Boyut: 127x122x48,5 mm
Ağırlık: 550 gr
:: Böyle bir ürüne sahip olmayı düşünür müydünüz?
Güzel bir cihaz
çok güzel bir alet
bu ürünün ayrıntılı inceleme video su olsa süper olur 🙂