Popüler reklam filtreleme tarayıcı uzantısı Adblock Plus’ın geliştiricisi Eyeo, Axel Springer yayın grubu tarafından telif hakkı gerekçesiyle kendisine karşı açılan bir davayı kazandığını duyurdu. Dava, Almanya’daki Hamburg Bölge Mahkemesi tarafından hakimlerin programın telif hakkı yasasını ihlal etmediğini söyleyerek reddedildi.
Axel Springer ve Eyeo arasındaki yasal anlaşmazlık sekiz yıl sürdü. Springer ilk olarak 2014 yılında Köln Bölge Mahkemesi’nde dava açmıştı. Alman şirket başlangıçta kısmi bir başarı elde edebilse de, Federal Adalet Divanı (BGH) yapılan itirazı kabul etmedi.
Sözleşmeye aykırı internet hızına cezasız fesih müjdesi!
Adblock Plus ve Axel Springer arasında telif davası
Reklam, çevrim içi medya için ana gelir kaynaklarından biri olmaya devam ederken, anlaşmazlık açıkça çok fazla maddiyat içeriyordu. Bu nedenle Springer, Eyeo’nun sitelerinde reklamları engellemeyi bırakmasını istemekle kalmadı, aynı zamanda 2016’dan beri engellenen tüm reklam aramaları için ekstra tazminat talep etti.
İlk davalar rekabet hukukuna dayanıyordu. Reklam engelleyici ücretsiz olsa da, göze batmayan reklamları filtre aracılığıyla kaçırmak isterlerse Eyeo, şirketlere ücretli fırsatlar sunuyor. Bu, diğer şirketlerin faaliyetlerine müdahale ettiğini düşündüğü için Axel Springer avukatları tarafından yasa dışı değerlendirildi. Ancak Hamburg Bölge Mahkemesi baş yargıçları bu iddiayı reddetti.
Son dava ise farklı bir açıdan ele alındı. Axel Springer, Adblock Plus’ın web sitesi koduna müdahale ederek telif hakkını ihlal ettiğini savundu. Grubun avukatları, 2012’de Hansa Yüksek Bölge Mahkemesi’nin PSP için kullanıcıların haksız avantajlar elde etmesine izin veren bir hile programını yasakladığı olayı aktardı.
Ancak Hamburg mahkemesi iki dava arasında temel bir fark olduğuna inanıyor: Elbette Adblock Plus, web sitesi kodunu geliştiricilerinin istemeyeceği şekilde değiştirir. Ancak değişiklikler, aktarılan dosyaların kendisinde değil, yalnızca kullanıcı tarafında, yani tarayıcıda oluşturulan ekranın yapısında gerçekleştirilir.
Yargıçlar, telif hakkının çok geniş yorumlanmasının, HTML kodunu değiştirerek çalışan diğer “zararsız” tarayıcı uzantılarını da etkileyeceğini vurguladı. World Wide Web Consortium (W3C) tarafından belirlenen açık standartlara göre, herhangi bir teknolojinin veya tüketicinin bir web sitesi sayfasının görünümünü değiştirmesini zaten yasa dışı sayılmaktadır.
“bir teknolojinin veya tüketicinin bir web sitesi sayfasının görünümünü değiştirmesi yasa dışıdır” hayatımda böyle saçmalık duymadım. bir siteye girdiğimizde o sitenin o sayfasının tüm dosyalarının ve yazılarının bir kopyasını bilgisayarımıza almış oluyoruz. bizim bilgisayarımızın belleğinde olan bir dosya artık bizimdir. canımız ne isterse yaparız ona. kim nasıl karışabilir buna. istersek de o dosyaların bazılarını sileriz veya hiç almayız . ABP de nitekim istemediğim dosyaları bana engelliyor. sitede değişiklik yapamazmışız. olaya bak sen. sinirlendim gece gece.