Reklam

Adım Adım Fotoğraf Düzenleme

0
Reklam

Photoshop engin bir derya derler hani. Çok da haksız sayılmazlar. Photoshop sayesinde bir fotoğrafa oldukça farklı bir görünüm kazandırabilirsiniz. Eğer bu yazılımı sadece fotoğraf düzenleme aracı olarak kullanıyorsanız, bilmeniz gereken belli başlı noktalar vardır ve bu noktaları iyi kavradığınız vakit, ortaya birbirinden hoş sonuçlar çıkmasını sağlarsınız.

Eğer mevcut fotoğraf üzerinde çeşitli iyileştirmeler yapıyorsanız, buna fotoğraf düzenleme denir. Eğer halihazırda iyileştirmeye gerek duymayan bir fotoğrafı, dijital olarak bambaşka bir görünüme sokuyorsanız, buna da dijital manipülasyon denir. Bu yazıda sizlere düzenleme olayını adım adım anlatacağız.


Dijital manipülasyona oldukça iyi bir örnek

Reklam

Eğer DSLR ya da yarı amatör bir fotoğraf makinesi sahibiyseniz, fotoğraflarınızı RAW formatında çekmenizi tavsiye ederiz. RAW formatının JPEG’den farkı, sıkıştırılmamış olmasıdır. RAW düzenleyicileri aracılığıyla, fotoğrafın birçok değeri üzerinde kayıpsız değişiklikler yapabilirsiniz. Bu, başka bir yazının konusu olarak kalsın. Bu yazıda en yaygın görüntüleme formatı olan JPEG üzerindeki iyileştirmeler üzerinde durmayı daha uygun bulduk.

{pagebreak::Başlangıç}

Başlangıç

JPEG’in nasıl bir format olduğunu bilmenizde fayda var. JPEG’in açılımı Joint Photographic Experts Group. İnsan gözünün neredeyse algılayamayacağı ölçeklerde veri kayıpları ile, görselin boyutunu küçültür. Tüm değerleri kapalıdır. Dolayısıyla Photoshop’ta yapacağınız gereksiz bir hamle, JPEG’in kalitesini bir hayli düşürecektir.


Üzerinde değişiklik yapacağımız örnek fotoğraf

JPEG formattaki bir fotoğrafı iyileştirmek için belli başlı değerlerle oynayabilirsiniz. Bunların arasında Kırpma, Kontrast, Doygunluk, Keskinlik, Sanal Filtreler, Pozlama, Işık Seviyeleri gibi değerler yer alır.

Örnek fotoğrafı indirmek için tıklayın

{pagebreak::Kırpma}

Kırpma

Photoshop’ta Crop adıyla geçen işlem, bir fotoğraf için oldukça önemlidir. Zira bir fotoğrafın kadrajı, o fotoğrafın izleyiciye gösterdiği alandır. Fotoğrafı çekerken kadraja gereksiz bir bölge girmiş olabilir, kadrajı yamuk olacak şekilde fotoğraflamış olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda önce kadrajı düzeltmeli, sonra da Photoshop’un Crop aracını (Kısayolu “C”) seçerek yeni kadrajı ayarlamanız gerekiyor.


Hizalama konusunda yardımcı bir cetvel çok iş görecektir

CTRL-A kombinasyonu ile fotoğrafın bulunduğu tüm katmanı seçin. Akabinde CTRL-T kombinasyonuyla fotoğrafın yeniden konumlandırılması aracını aktif edin. Şimdi kadrajı fare yardımıyla düzeltmeniz gerekiyor. Size bir ipucu verelim. Önce Ruler (Cetvel) görünümünü açın (CTRL-R) ve cetveli, kadrajı düzeltmenize yardımcı olacak bir konuma getirin. Şimdi konumlandırma işlemini bu cetvele göre yapabilirsiniz. Bu işlemden sonra Enter’a basın.

Şimdi biraz kırpma zamanı. Crop aracını (C) seçin ve siyah kalan bölgeleri kadrajdan çıkartın. Eğer örnekte de gördüğünüz gibi, fotoğrafın herhangi bir kısmında kadraj dahilinde gereksiz bir obje kalmışsa, Clone Stamp aracılığıyla bu kısmı da fotoğraftan çıkartın. Şimdi elimizde daha düzgün bir kadraja sahip fotoğraf var.


Fotoğrafın kırpıldıktan sonraki hali

{pagebreak::Kontrast ve Parlaklık}

Kontrast ve Parlaklık

Kontrast‘ın Photoshop anlamı, renklerin zıtlığı anlamına gelir. İki zıt rengin yanyana bulunduğu bir görselin kontrastını artırırsanız, bu iki renk arasındaki geçişin oldukça sert bir biçimde olduğunu görürsünüz. Gökyüzü ile bina dokularının kontrastını artırma birçok zaman güzel sonuçlara vesile olur. Fakat dozajı abartmamakta da fayda var.

Örnekteki fotoğrafta gördüğünüz gibi renkler bir hayli soluk. Sanki üzerinde gri bir filtre var gibi. Öncelikle kontrast aracılığı ile zıtlığı biraz artıralım. Photoshop CS4‘te kontrast panelini sağdan katman olarak da aktif edebilirsiniz. Bunun avantajı, kontrast işlemini bir katman olarak uygulamanızdır.

Kontrast panelinden fotoğrafın parlaklık değerini de değiştirebilirsiniz. Bu fotoğraf için parlaklığı (Brightness) -20 ve kontrastı da +90 yaparsanız, hoş bir sonuç elde edersiniz.

{pagebreak::Işık Seviyeleri}

Işık Seviyeleri

Üçüncü adımda ışık seviyeleriyle biraz oynamayı gösteriyoruz. Aşağıdaki görselde gördüğünüz gibi Levels panelini (CTRL-L) açın. Buradaki değerleri kendi beğeninize göre değiştirebilirsiniz. Biz, en uygunu olduğunu düşündüğümüz (sırasıyla) 11, 0.80 ve 225 değerlerini uygun gördük.

Bu panelde ışık diyagramını görüyoruz. Grafik sağa yaslanmış ise fotoğraf fazla pozlanmış, sola yaslanmış ise az pozlanmış demektir. Grafik ortada bulunuyorsa pozlama değeri yeteri kadar iyi anlamına geliyor.

{pagebreak::Işık Eğrileri}

Işık Eğrileri

Şimdi sıra Curves adı verilen bölüme geldi. CTRL-M kısayolu ile açılan panelde ışık eğrisini dilediğimiz gibi esneterek/bükerek fotoğrafın ışık değerlerini değiştirebiliriz. Preset kısmından, önceden tanımlanmış değerleri seçebilir, ya da eğri ile bizzat oynayabilirsiniz. Biz, aşağıdaki görseldeki gibi bir değişiklik yaptık. Siz de kendinize uygun olan eğriyi fare yardımıyla oluşturabilirsiniz.

{pagebreak::Doygunluk}

Doygunluk

Sıra geldi renk doygunluğu ile oynamaya. Bu kısımda fotoğraftaki renklerin doygunluk değerlerine müdahale edebiliyoruz. Fakat unutmayın, doygunluğu maksimum değere getirirsek, ortaya hoş bir görüntü çıkmaz. Eğer doygunluğu minimum değerine getirirseniz de siyah beyaz bir fotoğraf elde edersiniz. CTRL-U kombinasyonu ile paneli açın ve Saturation değerini tercihinize göre yeniden ayarlayın.

{pagebreak::Çerçeve}

Çerçeve

Son olarak fotoğrafa bir çerçeve ekleyelim. Çerçeveler, fotoğraflara vurgu eklemek için önemlidir. Her fotoğrafa çerçeve eklemek zorunda değilsiniz fakat çerçeveli bir fotoğrafın da göze hoş göründüğü bir gerçek. Bunun için Photoshop’ta sağ altta bulunan katmanlar panelinden fotoğrafın bulunduğu katmanı seçin ve sağ tıklayarak Duplicate seçeneğini seçin. Akabinde yeni katmana dilediğiniz ismi verebilirsiniz.

Şimdi aynı katmandan iki adet oldu. Eski katmanı gönül rahatlığıyla silebilirsiniz. Şimdi bu yeni katmana sağ tıklayıp, Blending Options seçeneğini seçin. Açılan pencerede sol alttaki Strokes seçeneğini seçerek çerçeve ekleme paneline girmiş olursunuz.

Çerçeve ekleme işlemini en basit şekliyle size anlatacağız. Bunun için sağ taraftaki ayarlardan Position için Inside seçeneğini seçin. Position‘ın bir üstündeki Size, yani boyut çubuğunu, çerçevenin kalınlığına göre ayarlayın. Kalın bir çerçeve istiyorsanız, Size değerini daha yukarılara taşıyın. Biz, bu yazı için 50 değerini seçtik.

{pagebreak::Fotoğrafın Son Hali}

İşte Fotoğrafın Son Hali;


:: Bu işlemler ile düzenlediğiniz fotoğrafları bizimle paylaşın

YORUM YOK

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version