Reklam

Adım Adım Zararlılarla Savaş Rehberi

0
Reklam

2009 yılı, bilgisayar sahipleri için en karanlık geceydi. Onlarca yılın toplamından, daha fazla zararlı yazılımla bir yılda yüzleşildi. Biz bu satırları yazarken, kötücül uygulamalar bilgisayarınıza sızmanın yollarını arıyor: Bazısı, en masum MP3’lerin içerisine yerleşti, bazıları ise web’de kurbanlarını bekliyor.

 

Reklam

Worm, truva atı, virüs ve spyware’ler… Bu zararlılar arasındaki farklar ne? Ya, bu alanda en sık kullanılan ve otoriteler tarafından tercih edilen ücretsiz güvenlik yazılımları? Size, yardımcı olurken, cebinizi ve binlerce lira değerinde bilgisayarınızı korumak için elimizden geleni yapacağız.

{pagebreak::Worm’ler}

Bilgisayar worm’leri, kendilerini kopyalayabilen zararlı kodlardır. Bunu yapmak için bilgisayar ağından faydalanırlar. Virüslerin aksine, herhangi bir yazılıma veya uygulama dosyasına bağlanmazlar. Worm’lerin amacı, ağ bağlantısını zedelemektir. Bant genişliğini daraltmak, kullandıkları yöntemin başındadır. IP adreslerini üzerinden de sık sık saldırıda bulunurlar. Virüsler ve truva atlarına kıyasla, daha az tehlikeli olarak nitelendirilirler. En tanınmış üyeleri Win32: Conficker’dır.

 

Çözüm Yolu: Worm’lere karşı anti-spyware’ler kullanılır. Bu tür yazılımların gün aşırı güncellenmesi önerilir. SuperAntiSpyware Free Edition’ı gönül rahatlığıyla tavsiye ediyoruz. Bu bağlantıyı tıklayarak, yazılımı indirebilirsiniz.

{pagebreak::Spyware’ler}

Spyware’ler varlıklarını saklayıp, bilgisayarınızdan önemli verileri çalma amacı güderler. Kredi kartı numaraları, başlıca hedefleridir. Sık rastlanan örneklerinden Keylogger, klavyede yazdığınız her şeyi kopyalayarak önemli bilgilere ulaşmaya çalışır.

 

Çözüm Yolu: Anti spyware’ler tercih edilir. Ad-Aware Free Anti-Malware tavsiye edeceğimiz yazılımlardan biri.

{pagebreak::Truva atları}

Truva atları, virüslerle beraber en bilinen zararlı tipidir. Adını, Yunan Mitolojisinden alan kodlar, masum görünürler ama veri hırsızlığı, önemli sistem dosyalarının değiştirilmesi veya silinmesi, sistemi kilitlemek ve spam yağmuru gibi sorunlara neden olurlar.

 

Çözüm Yolu: Antivirus yazılımları, truva atları ile savaşta önde gelen neferlerdir. AVG AntiVirus 9.0 Free Edition, sıklıkla önerdiğimiz bir güvenlik seti.

{pagebreak::Virüsler}

Virüsler kendileri kopyalayan ve bilgisayarı zehirleyen kodlardır. Diğer zararlılarla karıştırılan virüsler, aslen exe.dosyasıyla bir bilgisayardan, diğerine bulaşılırlar ve internetten de yayılırlar. Tarihin ilk virüsü, 70’lerde ortaya çıkan Creeper’dır. Creeper, ilginç bir de slogana sahipti: Yakalayabiliyorsan yakala!

 

Çözüm yolu: Tahmin edileceği üzere, Antivirus yazılımlarından faydalanılır. AVG gibi, Avira da, türünün güçlü örnekleri arasındadır ve rahatça tavsiye edilebilir.

:: Başınızı en çok ağrıtan zararlı yazılım hangisi oldu?

 

 

YORUM YOK

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version