Reklam
Adobe, geçtiğimiz günlerde Flash Player’ın mobil versiyonunu artık geliştirmeyeceğini duyurduğu toplantıda Android cihazlar ve BlackBerry PlayBook için son bir versiyonun daha yayınlanacağını söylemişti.
Bu sözünü yerine geitren Adobe, mobil cihazlar için final sürümü olan Adobe Flash Player 11.1‘i duyurdu.
Adobe AIR 3.1 ile birlikte sunulan bu son sürüm dışında artık herhangi bir geliştirme yapılmayacak olsa da eski kullanıcılara verilen destek devam edecek.
Reklam
Flash Player’ın güvenlik açıklarının kapatılması ve hatalarının giderilmesine yönelik yamalar da çıkarılmaya devam edecek.
:: Sizce mobil cihaz desteği olmadan Flash Player’ın geleceği ne olur?
Mobil cihazlar için flash ın yerini dolduracak alternatif nedir?
tekrar döneceklerini düşünüyorum. sonuçta mobil cihazların boyutları büyüdükçe pc’lerde görülen ihtiyaçlar mobil cihazlardada görülecek. uygulama marketi sistemi flash olmadığı için bu kadar yaygınlaştı. eğer mobil cihazlar en baştan tam olarak flash destekliyor olabilseydi uygulama marketlerine ihtiyaç duyulmazdı.
zamanla uygulama marketi fikri işlevini kaybettikçe daha esnek olan html5 ve flash’a olan gereklilik artacaktır. belkide adobe flash yerine html5 üzerine yürümeyi tercih edecek.
beni anlamadığım nokta şu; kısa bir süre önce flash 11 ve sonrası için unreal 3 kalitesinde grafikler olacağı vaadi vardı. bundan en fazla yararlanacak cihazlar tabletler iken bu karar nedir?
ben mi yanlış anladım aydınlatır mısınız? tabletlerde vaadedilen o grafikli flash oyunları göremeyecek miyiz?
Bencede aynen Katılıyorum
HTM5 ile yola devam ederler büyük ihtimalle. Çünkü flash bilgisayarı ve tarayıcıyı çok yoruyor
Flash mobil cihazları ağırlaştırdığı için flashtan vazgeçildi bunun yerinde Adobe HTLM5 üzerine giderek daha akıcı ve sistemi hantallaştırmayan bir yazılım yapacak.
benimde aklıma ilk html5 geliyor fakat flash as3’ün geliştiriciye sunduğu özellikler çok fazla. html5 teknik olarak flash’ın yapabildiği çoğu şeyi yapabiliyor ama pratikte flash bu işlermlerin hepsini çok daha kolay hallediyor. html5’i kolaylaştıracak araçlar geliştirilmedikçe flash’ın yerini alması mümkün olamaz. adobe bunun için adım attı ama çok daha fazlası gerekli.
@orcnd
Görüşüne katılmıyorum. HTML5’in büyük bir ivme ile yaygınlaşıp gelişeceğine inanıyorum. Flash player donanımı sömüren bir uygulama. Mobil cihazlarda hem yavaşlama sorunu yaratıyor hem de şarj süresini büyük ölçüde etkiliyor. Bu bariz ortada. Mobil sektörede oyundan çok media player uygulamalarında flash gerekiyor. HTML5, H.264 decoderi ve başka decoderleride desteklemekte ve hafiflik sağlıyor.
Birçok browser ve büyük video siteleri HTML5 destekliyor zaten. İşler iyi gitse Adobe’un desteği keseceğini zannetmiyorum. Flash ActionScript 3.0 her ne kadar esnek ve kolay kullanımı olsada flash uygulamalarının mobil cihazlar üzerindeki etkisi belli.
HTML5 tabiki…
tamda galaxy gioda kullanmanın yolu bulunmuştu ya
ya hangi devirde kaldınız arkadaşlar. artık flash diye bir şey mi kaldı. yakında desktop sürümünü de kaldırırlar. merak etmeyin.
flash player son sürümlerinden itibaren ie üzerinde reklam görüntüleme hatası veriyor ve hala düzeltilmedi
Steve Jobs’sa sevgiyle aniyoruz bu haber ile..
Zamanında flash konusunda Steve Jobs’a laf atanlar ne düşünüyor acaba? 🙂
Sansasyon beklentisiyle habere bakarsak Flash ölmüştür.
Ama gelin aklı selim bakalım;
İlk olarak Adobe Flash’ın artık çalışmayacağını değil, yeni özellik eklenecek güncellemelerinin gelmeyeceğini, gerekirse güvenlik güncellemeleri çıkarabileceğini duyurdu. Hala Flash 9 yüklü cihazlar olduğunu düşünürsek 11’e güncellenme ve bunun tüketilmesi daha zaman alacaktır.
İkinci tarafta Flash 11 ile 3D grafik işleme ve GPU hızlandırma geldi. Daha önceki versiyonlarla ses ve görüntü işleme (echo cancelling, drawing api vs), animasyonlar, etkileşim, ağ özellikleri gelişmiş seviyede idi. Taşınabilir cihazlar için başka neler talep ediliyor ki Flash karşılayamıyor? (Pil-Cpu kullanımına geleceğim) Geliştiriciler tarafında Flash’ın teknik becerisinin çok az bölümünün kullanıldığını düşünüyorum.
Belki de Adobe bundan sonra Flash Player tarafında değil geliştirme tarafında mobil cihazlara önem verecektir. Mesela Pil-Cpu şikayetleri için derleme sırasında ek optimizasyonlar veya Flash olarak üretilen içeriği HTML5’e çevirebilmek veya bir Flash projeyi tamamen Phonegap içine import edebilmek (Adobe satın aldı) veya veya hiç aklıma gelmeyen başka bir şey. Bu tarz geliştirmeler Flash Player’ı güncellemeyi gerektirmez. Sürekli Flash Player güncellemesi peşinde koşmamak da müşteri memnuniyetinin bir aşaması olduğunu düşünürsek Adobe’un akıllıca davrandığını söyleyebiliriz.
Bu yorumum belki de Adobe için fazla iyimser bir bakış açısıdır.