Adobe programları ile dünya üzerinde her gün birçok sahte belge, ses, fotoğraf veya video oluşturuluyor. Şirket ise bunun kurumsal etik kurallarına aykırı olduğunu düşünüyor. Bu yüzden Adobe sahtecilik için yapay zeka algoritması geliştiriyor.
Siri, telefona olan bağımlılığımızı azaltacak
Adobe sahtecilik için yapay zeka algoritması geliştiriyor!
Dünya, sahte videoların ve resimlerin yayılması konusunda giderek endişe verici bir hal alıyor. Bu yüzden Adobe, UC Berkeley‘den bilim adamlarıyla işbirliği içerisine girdi. Fotoğrafların, videoların veya belgelerin üzerindeki oynamaları ve değiştirilme tarihlerini otomatik olarak tespit etmek için makine öğrenimi ile çalışan bir yapay zeka algoritması geliştirecek.
Algoritma özellikle yüzlerin şeklini ayarlamak ve yüz ifadelerini değiştirmek için kullanılan Adobe Photoshop’un Liquify aracıyla yapılan düzenlemeleri belirlemek için kullanılacak. Yeni çalışma ile Liquify aracı sayesinde fotoğraf üzerinde yapılmış mimik değişiklikleri, zayıflatma, bel inceltme, yüz değiştirme gibi tüm değişiklikleri, değişiklik tarihi ile birlikte tespit edilebilecek.
Algoritma oluşturma sürecinde mühendisler bir sinir ağı üzerinde Liquify kullanarak değişiklikler yapıyor. Bu yapılan değişiklikleri de önce ve sonra görüntüleri içeren, eşleştirilmiş yüzlere dayalı bir veri tabanına aktararak. Makine öğrenimi tekniği ile algoritmaya öğretiyorlar.
Düzenlenen yüzlerin tespiti konusunda yapılan testlerde ise gönüllüler yüzde 53 oranında doğru cevap verebilirken, algoritma ise yüzde 99 oranla manipülasyonu tespit edebiliyor.
Bu durum şirketin de sahtecilik konusuna oldukça önem verdiğinin göstergesi oldu. Ayrıca şirket sözcüsü, “Bu çalışmamızı ticari bir ürüne dönüştürmeyi düşünmüyoruz. Bu,şirketteki görüntü, video, ses veya belge manipülasyonlarının tespit edilmesi konusundaki yapılan çalışmalardan sadece birisi.” dedi.