Avrupa Birliği (AB), yapay zeka (AI) teknolojilerinde daha sağlam bir çerçeve oluşturmak adına önemli bir adım attı. “Genel Yapay Zekâ İş Kodu” (GPAI) adını taşıyan ve toplamda 36 sayfadan oluşan düzenleme taslağı, yapay zeka modellerinin geliştirilmesi ve kullanılmasına yönelik risk yönetiminde rehber olacak.
Genel Yapay Zeka İş Kodu taslağı neleri kapsıyor?
Öncelikle taslağın, yapay zekanın çeşitli alanlardaki etkilerini düzenlemek için AB’nin uygulamaya koymayı planladığı önemli bir stratejik belge olduğunu belirtelim. GPAI, yapay zeka teknolojilerini genel modellerden (örneğin büyük dil modelleri) başlayarak kapsamlı bir şekilde tanımlıyor.
Bu tanım, geniş veri setleriyle kendini denetleyen ve farklı görevlerde kullanılabilen AI sistemlerini kapsıyor. Bu tür sistemlerin, piyasaya nasıl sunulduğuna veya hangi uygulamalara entegre edildiğine bakılmaksızın düzenlenmesi gerektiği belirtiliyor.
Google Gemini, ödev yapan öğrenciyi ölümle tehdit etti!
Taslak, AI kullanımında karşılaşılabilecek riskleri belirleme ve bu riskleri azaltma yollarını ayrıntılı şekilde ele alıyor. Ayrıca, şirketlerin yasal düzenlemelere uyum sağlamasına yardımcı olacak öneriler sunuluyor. AB, yapay zeka modellerini karmaşıklıklarına ve potansiyel risk seviyelerine göre sınıflandırarak “kademeli bir düzenleme” sistemiyle ilerleyecek.
Yani, daha güçlü yapay zeka modellerinin daha sıkı denetimlerle kullanılmasını sağlayacak. Bu arada, düzenleme taslağı sadece teknolojik ilerlemeleri kontrol altında tutmayı değil, yapay zeka teknolojisinin güvenilir ve etik bir şekilde geliştirilmesini de sağlayacak. Yani önümüzdeki dönemde yapay zeka modellerini, kontrol altına alınmış güvenli bir şekilde kullanacağız.