Havacılık şirketi Airbus, uçaklarda otonom sürüş teknolojilerini test etmeye başladı. DragonFly projesinin bir parçası olarak A350-1000 modelinde yer ve uçuş testleri gerçekleştirdi. Testler, operasyonları daha güvenli ve verimli hale getirmek için otonom uçuş sistemlerinin uygulanabilirliğini değerlendirmeyi amaçlıyor.
Airbus DragonFly otonom sürüş asistanı nedir?
DragonFly olarak bilinen uçuş asistan paketi, otomatik acil durum yönetimi ve otomatik iniş gibi farklı alt sistemlere sahip. Otonom teknolojisi bu sistemleri sensör, bilgisayarla görme algoritmaları ve rehberlik hesaplamalarının bir kombinasyonuyla yönetiyor.
Geçtiğimiz gün gerçekleşen testte DragonFly, bir pilotun inkapasitasyon halini (herhangi bir uçuş ekibinin sağlık sorunları nedeniyle görevini yapamaması) başarıyla yönetti. Uçuş bölgesi, arazi ve hava koşulları gibi dış faktörleri hesaba katan uçak, otomatik olarak yeni bir rota oluşturdu. Ayrıca hem hava trafik kontrolü hem de havayolunun operasyon kontrol merkezi ile iletişim kurdu.
Dünyaca ünlü otomotiv devi, elektrikli uçak üretimi için kollarını sıvadı!
Stellantis ve Archer Aviation Inc., Archer’ın Amiral Gemisi elektrikli uçağı Midnight’ı üretmek için güçlerini birleştirdi.Airbus, Toulouse-Blagnac havaalanında gerçek zamanlı koşullarda test edilen destek fonksiyonlarını da inceledi. Teknoloji, mürettebata sesli engel uyarıları, hız kontrolü ve belirli bir havaalanı haritası kullanarak rehberlik etti. Bu özellikler, düşük görüş mesafesine sahip inişlerde hayati öneme sahip olabilir.
Projenin Başkanı Isabelle Lacaze, “Airbus A350’lerden biriyle gerçekleştirilen bu testler, iyileştirme ve operasyonları daha da güvenli hale getirme teknolojilerinin araştırılmasındaki bir dizi adımdan biridir” dedi.
Bu testlerin başarıyla sonuçlanması, otonom sürüş teknolojisinin ticari uçaklara entegrasyonunun çok yakında gerçekleşebileceğini gösteriyor. DragonFly; uçmayı daha güvenli, daha verimli hale getirerek ve pilotların iş yükünü azaltarak endüstri üzerinde büyük bir etki yaratabilir.
Siz okuyucularımız bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.
pilotlarin isine son. Ben pilotum yerine ben atonom ucus operatoruyum diyecekler.
o zaman ilerde otobüs şöförlerininde işi bitebilir diyebiliriz, Ya da makinistlerin.
o zaman ilerde otobüs şöförlerininde işi bitebilir diyebiliriz, Ya da makinistlerin.
Belli by bas durumunda ve belli bir irtifada uçarken ve önceden belirlenmiş rotasında uçarken ve bir müddet sonra uçak rotadan sapar ise ve sistem buna müdahale ve kontrolu ele alırsa bence süper bir buluş inşallah olur.