Çevre kirliliği tüm hızıyla artarken şirketler de fosil yakıtlara bir bir veda ediyor. Otomobil markalarının elektrikli modellere geçmesinin ardından uçak firmaları da alternatif yakıtlara yönelmiş durumda. Bu markalardan bir tanesi de Airbus oldu.
Uçaklarda hidrojen yakıt hücreli motor dönemi başlıyor
Airbus, 2035 yılına kadar sıfır emisyonlu uçakların hizmete girmesi hedefinin bir parçası olarak, yeni bir hidrojen yakıt hücreli motor geliştirdiğini duyurdu. Tıpkı hidrojen yakıt hücreli otomobillerde olduğu gibi elektrik motoru kullanacak olan uçaklar, çevreye sadece “su” yayacak.
Şirket yeni güç ünitesi ile birlikte uçaklarının yaklaşık olarak 1.000 deniz mili (1.852 kilometre) menzile sahip olacağını ve 100 yolcu taşımasını planlıyor. Airbus, yeni güç ünitesini sıvı hidrojen tanklarını taşıyacak şekilde değiştirilen 380 MSN1 uçağında test etmeyi planlıyor. Bu testlerin 2025 yılını ise bulacağı öngörülüyor.
Şirket henüz yeni teknolojileri hakkında detay vermiş değil. Diğer yandan hidrojen yakıt hücresi teknolojisi otomobiller tarafından uzun zamandır kullanılıyor. Bataryalı elektrikli otomobillere daha düşük verim sunuyor olsalar da daha uzun menzil ve kısa süren yakıt ikmali gibi nedenlerle hidrojen yakıt hücreli motorlar özellikle uçaklar için büyük avantaja sahip.
Hidrojenin uçaklara güç sağlamak için kullanılabilmesi için ise hâlâ aşılması gereken bazı engeller bulunuyor. Normal yakıtın ağırlığına göre dört kat daha fazla hidrojene duyulmasını yanında hidrojenin basınç altında tutulması gerekir.
Hidrojenin oldukça patlayıcı olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Bu nedenle depolama ve dağıtım için uçak sistemlerinin son derece güvenilir ve dayanıklı olması gerekir. Bu da ekstra ağırlık anlamına geliyor. Yine de, batarya teknolojisinin hâlâ çok ağır olduğunu düşündüğümüzde yakın gelecekte uçaklar için mevcut olan tek seçenek olabilir.
Hidrojen yakıt hücreli uçaklar yakın gelecekte hayatımızın önemli bir parçası olabilir. Peki siz hidrojen yakıt hücreli güç üniteleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Hidrojen depolama konusunsda yeni bir yol keşfedilirse yakıt hücreli motorlar çok daha güvenilir ve avantajlı olacaktır. Sanırım hidrojen depolama konusunda araştırma ve tasarım yapanlar vardır. Her ne olursa olsun havacılığın gelecekte yakıt hücreli motorlar kullanma olasılığı çok yüksek görünüyor.
aklıma gelen tek şey meşhur zeplin faciası ..
Hidrojen ancak cryogenic koşullarda saklanabilen çok kararsız bir yakıt. Şimdilik ancak büyük yolcu ve yük gemilerinde kullanılabilir. Dev bir bomba ile uçmayı asla düşünemem.
Dev bir bomba ile yüzmeyi düşünebilirsin o zaman.
%100 cevreci motoru ben gelistirdim gelistireli yaklasik 15 yil oldu tamamen elektrikle calisiyor ayni motor ile metarlojik yapisi degistirildigi takdirde uzayda dahi ucabilir…
Elektrik harcayan motorlar zaten var, önemli olan elektriği üretebilmek. Elektrik olmadıktan sonra motor ne işe yarar ki? Siz deyin ki ben hidrojenden elektrik üretip motor çalıştırıyorum, işte o zaman tamam derdim.
Tamam demen kimin umrunda. Şunu demek istediysen ayrı. Laga luga yapıp bizi kendinize hayran edemezssinz
Hidrojen hücreli motor çok iyi ve güzel
Bir zamanlar TNT sıvı halde çok telikeli ve patlayıcıydı özel cam şişelerde ve çok dikkatle taşınıyor ve de bütün dikkatlere rağmen büyük patlamalar ve ölümlü kazalar oluyordu.Bunun üzerine sıvı haldeki madde özel bir kil’e (zannederim kizelpur)emdirilerek sarsıntılarla oluşan patlamaların önüne geçildi hatta TNT dikkatli olmak kaydıyla cepte taşınır hale geldi.Hidrojenin tehlikeli yapısı ve hacmi için buna benzer bir çözüm bulunma ihtimal dahilindedir,bekleyelim ve görelim.
BİR BOMBAYA KİMSE BİNMEK İSTEMEZ 😑
Bindiğimiz tüm motorlu taşıtlar bomba kategorisindeki lpgli araćlqr mesela
Yüksek Basınçlı hava ile çalışan motor işin çözümü.
Elektrikli uçak suan ki teknolojiyle hayalinde ötesinde. Ama hidrojen tehlikeli olmasina karsin cok daha avantajli ve mantikli. Bu sektorde daha hizli ilerlenebilir