Bankalar, günde milyonlarca liranın dolaştığı, müşterilerine güven vermesi gereken kurumlar. Vatandaşların birikimlerini yatırdığı bu kuruluşlarda yaşanan çok ufak hesap hataları bile, hem şirketin itibarına zarar verebilir hem de müşterilerin yatırımlarının yok olmasına neden olabilir.

İnsanların bir anlık dikkatsizliği sonucu oluşan bu tarz hatalara karşı teknoloji birçok yeni çözüm sunuyor. Ülkemizde birçok banka, 90’larda fazlasıyla yaşanan bu sorunlara karşı otomatik sistemlere geçti.

İlk başta biraz pahalı gözükse de, uzun vadede müşteri güvenini artıran bu sistemler sayesinde, bankalar hem kâr elde ediyor hem de zamandan kazanıyor. Akbank‘da teknolojiye güvenip sistemlerini otomatik hale getiren kurumlardan birisi. Firma bu şekilde, işlem sayısını bile artırmış.

Akbank, 2004’ten beri tahsilat ve ödeme sistemlerini Microsoft‘un Uygulama Geliştirme Platformu üzerinden yürüterek, işlem sayısını 180 kat artırdığını açıkladı. Uygulama Geliştirme Platformu içerisinde yer alan Microsoft Biztalk Server, Microsoft SQL Server, Microsoft Windows Server, Microsoft Visual Studio ve Microsoft.NET ürünleri sayesinde büyük başarılar elde ettiklerini açıklayan banka, Biztalk Server üzerinden saniyede yaklaşık 150 adet işlem geçerken, aynı dönemde sistemi kullanan müşteri sayısının 100 kat artırmayı başarmış.

İnsandan kaynaklanan sorunları, en aza indiren bu teknolojik ürünlerden banka oldukça memnun. Öyle ki, yöneticiler başka işlem sistemlerini de yazılım destekli hale getirmek için çalışmalarda bulunuyor. Bankacılık sektöründeki bu dijitalleşme, sadece müşteri ve kurumların işine de yaramıyor.

Aynı zamanda bilişim sektöründe eğitim görmüş kişiler içinde yeni iş kapılarının açılmasını sağlıyor. Yakın gelecekte, tamamen dijital sisteme geçmiş bankalarda, işleri denetleyecek memurlar yerine, programlardan anlayan ve onları yönetebilecek bilişim uzmanlarının sayısı oldukça artacak. Hatta, entegre sistemler kurmak ve özel istekleri karşılamak için bankalar, kadrolu yazılımcılar bile çalıştırmayı düşünebilir.

Akbank İşlem Bankacılığı Bölüm Başkanı Erdoğdu Paker, Akbank olarak birçok konuda olduğu gibi müşterilerine tahsilat ve ödeme hizmeti sundukları belirtti ve şunları dedi: “Çek tahsilatları, fatura tahsilatları, maaş ödemeleri ve müşterilerin muhasebe sistemlerine uyumlu ekstreler gibi bir çok İşlem Bankacılığı ürününü Microsoft Platformu üzerinden sunarak, hızlı, esnek, güvenli ve kaliteli hizmet sağlıyoruz.

Ayrıca Paker, bundan sonra projelerinde de bu tarz yazılım bazlı sistemleri kullanacağını belirtti. Şirketin ileriki projeleri için ise şu cümleleri sarf etti; Tedarikçi Finansmanı, Toplu Yabancı Para Ödemeleri gibi yeni uygulamaya aldığımız ürün ve hizmetlerimizi de bu platformda yöneterek işlem adet ve hacimlerimizi artırmayı hedefliyoruz”

Öte yandan ünlü yazılım firması Microsoft’da bankayla olan bu ilişkiden oldukça memnun. Microsoft Satış Müdürü Banu Akın da, “Akbank Microsoft Uygulama Geliştirme Platformunun özelliklerini kullanarak müşterilerine güvenli, özelleştirilmiş ürünleri en kısa zamanda sunabilmektedir”. Akın ayrıca, bankanın gelecekte yapacağı yatırım ve projelerde de birlikte olacaklarının sinyallerini verdi. Yönetici bu konuda; “Microsoft Platformunu verimli şekilde kullanan Akbank, daha iyisi için çalışacağız” dedi.

 Akbank İşlem Bankacılığı Bölüm Başkanı Erdoğdu Paker, Akbank olarak birçok konuda olduğu gibi müşterilerine tahsilat ve ödeme hizmeti sundukları belirtti ve şunları dedi: “Çek tahsilatları, fatura tahsilatları, maaş ödemeleri ve müşterilerin muhasebe sistemlerine uyumlu ekstreler gibi bir çok İşlem Bankacılığı ürününü Microsoft Platformu üzerinden sunarak, hızlı, esnek, güvenli ve kaliteli hizmet sağlıyoruz. Tedarikçi Finansmanı, Toplu Yabancı Para Ödemeleri gibi yeni uygulamaya aldığımız ürün ve hizmetlerimizi de bu platformda yöneterek işlem adet ve hacimlerimizi artırmayı hedefliyoruz”

Microsoft Satış Müdürü Banu Akın da, “Akbank Microsoft Uygulama Geliştirme Platformunun özelliklerini kullanarak müşterilerine güvenli, özelleştirilmiş ürünleri en kısa zamanda sunabilmektedir. Microsoft Platformunu verimli şekilde kullanan Akbank, daha iyisi için çalışacağız” dedi.

:: Bu konuyla ilgili görüşlerinizi bizimle paylaşın