IBM’in gelişmiş altyapı desteğiyle kurulan “Akıllı Gezegen” kavramına hizmet eden çalışmaların yürütüleceği laboratuvar, üniversite-endüstri-şehir yönetimi üçgeninde çok disiplinli çalışmalar yürütülecek ve lisansüstü düzeyde araştırma projeleri gerçekleştirilecek.

Şehir Mühendisliği İleri Araştırma Laboratuvarı, Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Endüstri ve Enerji Sistemleri Mühendislik dalları ile Yönetim Bilişim Sistemleri, Mimarlık, Sosyal Bilim disiplinlerini kapsayan Şehir Mühendisliği, ulusal ve uluslararası işbirlikleri ve ortaklıklar için de adres olacak.

Laboratuvar’ın açılışı nedeniyle düzenlenen törende bir konuşma yapan Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Aydın, Kadir Has Üniversitesi olarak “evrensel nitelikte akademik bir kurum olma” misyonu ile bilim ve teknolojide yaşanan gelişmeleri takip eden, yeniliğe açık, sorgulayan, düşünen ve üreten bireyler yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Kadir Has Üniversitesi IBM işbirliği sonucunda açılan Türkiye’nin ilk Şehir Mühendisliği İleri Araştırma Laboratuvarı’nın da bu eğitim felsefesinin bir uzantısı olduğunu belirten Aydın,

“Kadir Has Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, IBM’in Shared University Research (SUR) ödülüne layık görülen 400 dünya üniversitesinden biri oldu. Fakültenin hemen her bölümünden sekiz öğretim üyesinin imzasıyla sunulan projenin başarılı olmasıyla, üniversitenin bilişsel altyapısına eklenen IBM hibesi ile ilk Şehir Mühendisliği İleri Araştırma Laboratuvarı’nı açmış olmaktan dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Proje Yürütücüsü, Kadir Has Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şirin Tekinay da açılışta şöyle konuştu: “Şehir Mühendisliği’nde ülkemizde ilk ileri araştırma laboratuvarını kurmaktan heyecan ve gurur duyuyoruz.

:: İleri araştırma laboratuvarları kurulmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?