Günümüzde iş ve özel hayat kavramları birbirine girdiği ve iş olanakları daha fazla dijital bir yaşam gerektirdiği için birçok kullanıcı akıllı telefon satın almayı tercih ediyor. Ayrıca konunun bir de sosyal ağ yönü var ki işi teknoloji ile ilgili olmasa da bu sosyal ağları takip etmek için bile akıllı telefon alanlar var.

Durum böyle olunca birçok firmanın bu alanda yatırım yapmasına şaşırmamak gerekiyor. Günümüzde akıllı telefon pazarında en büyük rekabet Google‘ın geliştirdiği Android ve Apple’ın geliştirdiği iOS işletim sistemleri arasında yaşanıyor. Bunlara (şimdilik) biraz uzaktan bakan Microsoft, Windows Phone 8 ile yeniden rekabete dahil olmak istiyor. Öte yandan eski günlerini arayan (ve muhtemelen 10. sürüm ile ani bir sıçrama yapabilecek) RIM de BlackBerry ile yarışı biraz uzaktan takip ediyor.

Tizen geliyor

Mobil işletim sistemleri cephesinde bunlar yaşanırken 2011 yılından itibaren Samsung‘un Tizen adını verdiği bir işletim sistemi üzerinde çalıştığı da biliniyordu. Anlaşılan bu çalışmalar meyvelerini vermeye başlıyor. Zira bu yeni işletim sistemini kullanan ilk cihazların bu yıl içinde piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Tizen Samsung‘un ilk işletim sistemi değil. Daha önce Bada adını verdiği bir işletim sistemi geliştiren Samsung bu alanda çok başarılı olamamıştı. Piyasada halen bu işletim sistemini kullanan telefonların satıldığını da belirteyim.

Alternatif şart mı?

Günümüzde akıllı telefon üreticilerinin yönelebileceği tek bir işletim sistemi var: Android. Bunun temel sebebi ise iOS ya da diğer alternatiflerin açık kaynak olmaması ve üreticilerinin firmalara bu işletim sistemlerini kullanarak cihaz üretmesine izin vermemesi. Google‘ın sahibi olduğu Android şu anda Microsoft‘un PC’lerde kullandığı Windows gibi bir konuma sahip. İsteyen donanım üreticisi telefonu üretip bu işletim sistemi ile kullanabiliyor.

İşletim sistemi geliştirmenin bir diğer faydası ise uygulama eko sistemi ile para kazanmak. Son açıklanan rakamlara göre Apple‘ın kurduğu iOS uygulama eko sistemi bugüne kadar geliştiricilere 7 milyar dolar para kazandırdı. Bu rakama Apple‘ın aldığı yüzde 30 komisyonun dahil olmadığını ve bunu da eklediğimizde daha yüksek bir değerin ortaya çıkacağını hatırlatayım.

Bir diğer sebep ise tek bir firmaya bağlı kalmamak. Her ne kadar Samsung gibi bir dev de olsanız Google gibi bir başka devin geliştirdiği bir işletim sistemine körü körüne bel bağlamak ne kadar mantıklı bilinmez.

Samsung‘un işi zor. Çünkü Android cephesinde en fazla telefon satan marka Samsung. Bir yanda bu kadar büyük bir başarı varken kendi eko sistemini kurmak için yatırım yapmak epey riskli. Ancak bu başarılı durumun da ne kadar devam edeceğini kestirmek çok kolay değil.

:: Akıllı telefon kullanıyor musunuz?