Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden (UNIST) bir araştırma ekibi, güneş ışığıyla şarj olabilen akıllı telefon vizyonunu gerçeğe dönüştürmek üzere önemli bir adım attı. Geliştirdikleri şeffaf güneş hücreleri, akıllı telefonların ekranlarına, arabaların camlarına ve binaların yüzeylerine entegre edilebilecek.

Akıllı telefon, uzun dönem ekstra şarja ihtiyaç duymayabilir!

Profesör Kwanyong Seo liderliğindeki ekip, arka kontaklı bir tasarım kullanarak, güneş hücresinin tüm bileşenlerini arka panele yerleştirdi. Bu sayede ön yüzey tamamen şeffaf ve renksiz kalabildi. Ayrıca, hücreler arasındaki boşlukları ortadan kaldıran ve opak metal tellere olan ihtiyacı gideren ‘Dikişsiz Modülleştirme’ teknolojisini de geliştirdiler.

Ekibin 16 santimetre karelik şeffaf güneş hücresi modülü, yüzde 20 ile %14.7 arasında değişen geçirgenlik oranlarıyla verimlilik elde etti. Doğal güneş ışığı altında bir akıllı telefonu başarıyla şarj ederek, ekranların enerji kaynağı olarak kullanılabileceğini gösterdi.

Akıllı evlere akıllı temizlik: EZVIZ

Akıllı evlere akıllı temizlik: EZVIZ

Akıllı ev teknolojilerinin önde gelen isimlerinden EZVIZ, geliştirdiği akıllı robot süpürgelerle ev temizliğinde yeni bir dönem başlatıyor.

Bu gelişme, yenilenebilir enerjiyi günlük hayatımıza entegre etmenin yolunu açacak gibi görünüyor. Gelecekte, telefonlarımızı şarj etmek için prize bile ihtiyaç duymayabiliriz. Belki yine yakın geleccekte araç camları ve bina pencereleri de enerji üretebilecek. Bu teknoloji, enerji verimliliğini artırırken karbon ayak izimizi azaltmamıza da yardımcı olabilir.

Araştırmacılar, bu çalışmanın şeffaf silikon güneş hücrelerinin ticarileştirilmesi için önemli bir adım olduğunu vurguluyor. Gelecekte, bu teknolojinin daha da geliştirilerek çeşitli endüstrilerde kullanılması planlanıyor.

Read this news article in English