RMIT Üniversitesi’nden Avustralyalı bir bilim insanın geliştirmiş olduğu yeni bir elektrot kendi gücünü sağlayan akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve otomobiller anlamında önemli bir adım olacak.
SpaceX tarih yazdı!
Şarj sorununa karşı bitkiden ilham alınan teknoloji
Eğreltiotu bitkisinin ilham verdiği teknoloji ile sürekli şarj ihtiyacı duyan cihazlar artık kendi gücünü kendi sağlayabilir hale gelecek. Güneş ışığı tüm günlük cihazların güç sağlayacak enerjiye sahip, ancak sorun güneşin parlamadığı zamanlar. Bu durumdaysa depolamanın devreye girmesi düşünülüyor.
Süper kapasitörler ise sıklıkla, enerjiyi depolamak ve boşaltmak için güneş enerjisi teknolojileriyle birleştiriliyor. Birçok açıdan geleneksel bataryalardan daha iyi olan bu kapasitörler, sınırlı kapasiteleri sebebiyle daha büyük ölçekli depolama çözümleri için kullanılamıyorlar. Bu anlamda süper kapasitörlerin depolama yeteneklerinin geliştirilerek, cihazları güneş enerjisiyle güçlendirmenin kolaylaştırılması düşünülüyor. Yeni elektrot ise, süper kapasitörlerin kapasitesini yüzde 3000 büyütebilecek nitelikte.
Depolama yeteneklerini arttırmaya yarayacak çözüm ise batı kılıç aşk merdiveni bitkisinin yapraklarında bulundu. Makalenin yazarları Profesör Min Gu ve doktora araştırmacısı Litty V. Thekkekar, bu elektrodu geliştirmek için bitkide bulunan kalıpları taklit ettiklerini ifade ediyorlar. Yoğun damar ağlarına sahip yaprakların, enerji depolama ciddi anlamda verimli olduğu belirtilirken, fraktallar adlı tekrar eden kalıplar bu verimlilikte önemli bir rol oynuyor. Yeni elektrotlar da bu fraktal şekiller üzerine kurulmuş.
Kapasitesi arttırılmış süper kapasitörler, uzun vadeli güvenilirlik ve çabuk ortaya çıkan enerji salınımı sunarken, bulutlu günlerde bile güneş enerjisinin kullanıma olanak sağlayacaklar. Bu da kapasitörleri güneş enerjisi depolamak için ideal alternatifler yapıyor.
Teknoloji hala araştırma aşamasında olduğundan yakın zamanda seri üretime geçebilecek durumda değil. Öte yandan süper kapasitörlerle gerçekleştirilen deneyler ciddi anlamda gelecek vadediyor.
Ek olarak elektrodun en önemli uygulamalarından birisi, bunu güneş hücreleri ile birleştirerek sadece güneş ışığı kullanmakla kalmayarak aynı zamanda büyük miktarda veri depolayabilen hepsi bir arada hücreler haline getirmek.
Gelecekte esnek ince film teknolojisi kullanılarak, akıllı telefonlar için batarya ya da hibrit otomobiller için şarj istasyonu ihtiyaçlarının da ortadan kaldırılabileceği ifade ediliyor.
:: Kendi gücünü kendi sağlayacak cihazlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Olabilitesi var…
Yapılmıştır prototipleri vardır ama rant meseleleri yüzünden kademe kademe geçişir. Örn. Elektrikli araçlar.
Olursa super olur. Ama batarya üreticileri bu işten hiç hoşlanmaz 🙂
Olabilite ne bee.. Türkçe'yi katlettiniz yazıklar olsun
Uzaylı birini yakalayıp döve döve konuşturup teknolojilerini öğrenmek lazım ama sorun şuki yakaladığımız uzaylı işsiz aylak biriyse o zaman sıçtık :)))
Boyle seyleri duyunca bilimin insanlik icin birseyler yaptigini dusunuyorum. Insallah muvaffak olurlar. Insanlara cip yerlestirmek nedir Isveclilerin yaptigi gibi. Adamlar satamayacaklari bir seyi uretmiyorlar.
hesap makinelerinde var zaten, mesele işin geliştirilmesi ve uygulamaya alınması
alayı hikaye. üç kuruşluk bir verim var güneş enerjisi teknolojisinde. bir telefonu şarj ederken çalıştırabilmek için kafam kadar solar lazım
2 futbol sahası büyüklüğünde güneş paneli, bir odayı ancak aydınlatıyor. Sen ne anlatıyorsun hacı
Havayla çalışsın hocam. Dünyanın neresinde olursa olsun hava var sonuçta
Ütopya ya. Ölümüne sallamışlar. Çok duyduk bu masalları.