Yapay zeka şimdiye kadar korkulanın aksine hayatımızı kolaylaştıran bir teknoloji olarak öne çıktı. Ancak New York Üniversitesi‘nde yapılan bir araştırma bunun aksini iddia ediyor. Üniversitede geliştirilen bir program sayesinde gerçek bir insanın parmak izi taklit edilebiliyor.
Apple çoktan parmak izi teknolojisini terk etmiş olsa da Android telefon üreticileri tarafından parmak izi sensörü aktif olarak kullanıyor. Hatta bu senenin trendine bakılırsa Amiral Gemisi telefonlarda ekran altı parmak izi teknolojisi yaygınlaşacak.
Peki ama bu araştırma neden yapıldı ve bu program nasıl her insanda farklı olan parmak izini taklit edebiliyor?
Yapay zeka parmak izi taklidiyle akıllı telefonları tehdit ediyor!
Bu kadar yaygın kullanılan bir teknolojinin ne kadar güvenilir olduğu çok önemli bir ayrıntı. NYU araştırma ekibi de çok yaygın olarak kullanılan parmak izi taramasının ne kadar güvenli olduğunu ve yapay zekanın bunu taklit edip edemeyeceğini merak etti.
Sonuçlar ise pek iç açıcı değil. Üniversite bu konu üzerinde ilk defa geçen sene araştırma yapmaya başladı. Ekip ilk olarak birden çok kişi için ortak parmak izi geliştirmeye çalıştı. Her insanın parmak izi farklı olsa da şekiller itibariyle ortak kalıplar oluşturulabildiği fark edildi.
Dünyanın ilk yapay zekalı sunucu robotu!
Özellikle akıllı telefonlarda kullanılan sensörler, parmak izinizin sadece bir kısmıyla bile doğrulama yapabilmek için tasarlanmış. Bildiğiniz gibi parmak izini ilk tarattığınızda sensör parmağın üst, sol, sağ ve alt kısmını ayrı ayrı tanımlamanızı ister.
Bu parmak izini okuturken parmağınızın tamamını okutmasanız bile sensörün kalan kısmı tahmin edip tamamlaması içindir. İşte akıllı telefonlarda kullanılan parmak izi sensörü böyle önemli bir zayıf halkaya sahip.
Yapılan testlerde de yapay zeka, parmağın sadece bir yüzeyini bile taklit ettiğinde bile telefon açılabiliyor. Bu tabii ki parmak izi sensörü teknolojisini tamamen savunmasız kılmıyor. Halen bu izleri tamamen taklit etmek ve tahmin etmek imkansız.
Ancak akıllı telefon üreticilerinin sensörlerini daha da geliştirmesi gerektiği ortada. Yapay zekanın daha emekleme evresinde bile bu kadar iyi bir taklit yeteneğine sahip olması ile insanı dehşete düşürüyor.
Peki siz ne düşünüyorsunuz, yapay zeka insanlık için bir tehdit mi yoksa büyük bir fırsat mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Yapay zeka tehlike
Parmak izi her türlü yüz taramadan daha güvenlidir. Ayrıca parmak izi taklidi yapan yapay zekanın, bir şekilde yüz tanıma teknolojisini geçemeyeceğini düşünmek hiçte mantıklı değil.
Sanki yüz tanımayı taklit edemiyecek.
Asın da insan kötö olmasaydı iyidir başka parmakizi kbabuletse iyideğil geliştir lmesilazım
Teknolojiye (bilgiye) sahip rakipler arasında bir denge unsuru kurulamazsa insanlık (yapay zekaya kalmadan) zaten kendini bitirir yakında. Bir deli profesöre bile kimse engel olamaz. Ancak eğer dünya daha yüzyıllarca var olacaksa, gücü denetleyen bir denge unsuru kurulacak demektir ki bu da vicdanları denetleyen bir mekanizma olmalıdır. Ancak o zaman insanlık asgari veya azami müştereklerde (kendi sistemleri belirler) birleşip devam edebilir ve dediğiniz gibi yapay zekaya karşı savaşabilir. Şu anda ise bilim insanlığa değil zengine hizmete devam edecek gibi.
Bence akıllı telefon tümüyle tehlikeli 🙂
Face ID ne olduğunu bizmi öğretek bro. Android de olduğu gibi yazılım sanıyorlar. Internet elinin altında. Hub’lara fazla takılma oku öğren.
yapay da olsa sonuçta zeka
parmak izi taklit eden zekaya yapay diyebilir miyiz?
Yapay zeka tehdit değil geleceği vaad ediyor. Tamam herkes güvenlik konusunda şüpheli peki yapay zekanın siber güvenlik uzmanı olduğunu düşünün sizce sızma girişimleri ne derecede başarılı olur. Bence güvenlik seviyesi mükemmel olur makina hata yapmaz ama insan yapar.
Zeka sonuçta. İnsan gibi yok etme eğilimine gitmeyeceğini kim garanti edebilir? Zaten insanlığın başında yeterince sorun var. Polyanna’cılık yapacak zaman yok. Anlarsınız tabi diğer tarafta değilseniz.
Skynet geliyor. Yapay zeka ile savaş kaçınılmaz.
Yalnız artık “Yapay Zeka” denilen kavram her ne kadar bizim anladığımız haliyle olmasa da artık cebimize bile giriyor. Çok yakın gelecekte olmasa da bir gün tehlike doğurduğunda hepimiz kendimize sıkmış olacağız resmen.
Merhaba öncelikle herkese,
Bu yapay zekanın, ve türevlerinin tabiki imkanlarının ve kolaylıklarının yanı sıra tehlikelerinin de herkes farkında.
Fakat burda NYU nun araştırma sonucunu şöyle düşünün insanlığı düşündükleri yok.
Düşünülen amaç bilim destekli Androide savaş açmak. IOS tahtı koruması lazım unutmayın.Başka amacı yok bunun
Dünya düzeni zengine çalışıyor.
Onu bozmak lazım.
Bunun için de ne gerektiğini düşünmek lazım…
Kötü ellerde yeni çipli kimliklerde sıkıntı, bir arkadaş çok güzel demiş ahlak ve vicdan toplumu olmak için her birey önce kendi vicdanıyla hesaplaşmalı.
Ios, Android’e neden savaş açsınki.? Alphabet Google, Apple, Microsoft, Ibm dahası da var bunlar birbirlerine hissedar ve Pentagon, Beyaz Saray güvencesi almış kuruluşlar. Eğer Android Çin yada Rusya Menşeili kuruluş olsa dediğin bi ihtimal olabilirdi. Tüm dünya Ios’dan kaçabilir bu sefer Android(Amerika) eline düşecek ondan da kaçabilir bu sefer Windows(Amerika) eline düşecek. Sistem herşekilde dünyayı Amerika’nın avuçlarının içine itecek düzende.
Yapay zeka dan güvenlik uzmanı,baya iyiymis. Yapay zeka dan hackerı neyapacagiz ozaman. Yapay zeka dan bilgisayar uzmanı. Aynaya bakarken aynadakininde size baktığını unutmayin.
Çok büyük tehlike
Bana sorarsanız yapay zeka iyi kişiler tarafından kullanılırsa büyük bir fırsat, kötü kişiler tarafından kullanılırsa büyük bir tehtiddir.
Telefonumuzdan giden parmak izleri devletin güvenlik açığıyla bi terörist veye seri katille değiştirilirse. nası olsa kayıtlı değilmi parmak izlerimiz. O yüzden parmak izi başlı başını bi tehlike
Bence çok büyük bir tehditt…
Yapay zekanın ileri boyutlara ulaşıp ahlaki değerlerin ne kadar gerisinde kaldığını ve sonunda yine insanoğlu tarafından yokedilmek zorunda kalındığını anlatan bir çok film yapıldı.
doğalını bulmak çok zor kimyasal düşünüyoruz resmen
Telefonum 2017 model parmak izi okuyucu yok np
Tehdit ediyor
Hem bir tehdit, hem de büyük bir fırsat olarak düşünüyorum. Bu herşeyde olduğu gibi hangi amaç için kullanıldığına bağlıdır. Her teknolojik gelişmenin nasıl hacker’ları oluyorsa, bu teknolojinin de olacaktır …
Yapay zekalı virüsler akıllı telefonlardaki insanların dijitalleştirilmiş parmak izi verilerini ele geçirerek bunları suistimal etmeye başlarsa, bu insanlar için büyük sıkıntıların başlangıcı olur.
BAŞIMA HERHANGİ BİRŞEY GELİRSE SORUMLUSU GOOGLE PALIY SUTORE DUR
En büyük tehlike mi ?
Aynaya bak, göreceksin ?
Zaten boyle olacağı böyleydi
Zaten boyle olacağı belliydi
Bu isleri yabanci firmalar düsünsün biz ancak enson model telefon ciksada alsak diye düsünüruz boyle bi toplumuz
Teknolojik herşey insanlığa tehtittir. Ben teknolojiye karşıyım.