Türkiye’nin ilk taarruzi insansız hava aracı olan Bayraktar AKINCI TİHA’nın geliştirme aşamaları yayınlanacak bir belgesel ile anlatılacak. AKINCI Belgeseli için yayın tarihi açıklandı. Belirlenen tarihte belgeseli Baykar’ın YouTube kanalından izlenebilecek.
AKINCI Belgeseli YouTube üzerinden yayınlanacak
Türkiye’nin savunma sanayiinde kritik bir eşiği daha aşmasına neden olacak önemli projelerden biri olan Bayraktar AKINCI TİHA’nın (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) geliştirme çalışmaları bir belgesele konu oldu. Türkiye’nin taarruzi sınıftaki ilk insansız hava aracı olan ve Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar AKINCI’nın geliştirme aşamaları “AKINCI” adı verilen belgesel ile ilk kez gözler önüne serilecek.
Belgesel Ramazan Bayramı’nın ilk günü olan 24 Mayıs Pazar günü, saat tam 20:23’te yayında olacak.
Yönetmenliğini Altuğ Gültan ve Burak Aksoy’un yaptığı belgesel için İstanbul’da bulunan Baykar Milli S/İHA Ar-Ge ve Üretim Tesisleri ile Bayraktar AKINCI TİHA’nın test faaliyetlerinin yürütüldüğü Çorlu Hava Meydan Komutanlığı’nda aylarca süren çekimler yapıldı. Şubat 2019’da başlayan belgesel projesi yaklaşık 15 ayda tamamlandı. Belgesel, Bayraktar AKINCI’nın ilk uçuşunu gerçekleştirdiği 6 Aralık 2019’a kadar olan zorlu ve yoğun çalışma döneminin yaşandığı son 6 aylık süreci mercek altına alıyor.
Belgeselde Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar ve mühendislik birimlerinin liderleri ile yapılan röportajlar da yer alıyor. Bu belgesel ile birlikte Türkiye’de ilk kez yüksek teknolojiye sahip bir hava aracının geliştirilme süreci izleyicilerle buluşmuş olacak.
Bayraktar AKINCI’nın ilk prototipi olan PT-1 ikinci uçuşunu ise 10 Ocak 2020’de Sistem Doğrulama Testi kapsamında gerçekleştirdi. Geçtiğimiz günlerde entegrasyonu tamamlanan ve PT-2 olarak adlandırılan ikinci Bayraktar AKINCI da test faaliyetlerinin sürdüğü Çorlu Hava Meydan Komutanlığı’na gönderildi. Bayraktar AKINCI TİHA’nın hava ve yer testleri bundan sonra iki prototiple birlikte yürütülecek.
Dünyadaki 3 ülkeden biri Türkiye
Baykar’ın insansız hava aracı geliştirmedeki tecrübe ve teknolojisiyle geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA, Türkiye’yi dünyada bu sınıfta insansız hava aracı geliştiren ilk 3 ülkeden biri yapacak. 24 saat havada kalabilen ve 40 bin feet servis tavanına sahip olan Bayraktar AKINCI, 400 kilogram dâhili ve 950 kilogram harici olmak üzere toplam 1.350 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesiyle ön plana çıkıyor. 5.500 kilogram kalkış ağırlığı bulunan Bayraktar AKINCI TİHA, 2 adet 450 beygir gücünde turboprop motor ile gökyüzüne yükseliyor. Bayraktar AKINCI TİHA aynı zamanda 2×750 HP ve TEI tarafından yerli imkanlarla geliştirilen 2×240 beygir güç üreten motorlar için de farklı konfigürasyonlarla da uçabilecek şekilde tasarlandı.
Kendine özgü bükümlü kanat yapısıyla 20 metre kanat açıklığına sahip olan hava aracı platformu tam otomatik uçuş kontrol ve 3 yedekli oto pilot sistemi sayesinde yüksek uçuş güvenliği de sağlayacak. Faydalı yük kapasitesi sayesinde taşıyacağı milli mühimmatlarla görev icra edebilecek olan Bayraktar AKINCI, SOM seyir füzesi gibi stratejik hedefler için geliştirilen milli mühimmatları da atabilme yeteneğiyle büyük bir güç çarpanı olacak.
Bünyesinde bulunduracağı 6 adet yapay zekâ bilgisayarı vasıtasıyla sensörlerden ve uçak üzerinde bulunan kameralardan aldığı verileri kaydederek bilgi toplayabilecek. Hiçbir dış sensöre veya Küresel Konumlama Sistemine (GPS) ihtiyaç duymadan hava aracının yatış, dikilme ve yönelme açılarını tespit edebilecek olan bu yapay zekâ sistemi, aynı zamanda coğrafi bilgileri kullanılarak çevresel farkındalık sağlayacak.
Yerli olarak geliştirilen AESA radar ile yüksek durumsal farkındalık ile görev icra edebilecek olan Bayraktar AKINCI TİHA, Sentetik Açıklıklı Radar ile elektro optik sistemlerin görüntü almakta zorlandığı kötü hava koşullarında dahi görüntü alarak kullanıcıya aktarabilecek.
Pkklıları vurduğu zaman gelse de görsek artık
vuruyor zaten suriyede ve libyada tsk envanterindede var iha ve sihalarla gözlem yapılıyor bölgelerde
Çift jet motorlu savaş uçağı konseptinde daha ileriye yüksek teknolojik insanız ai mekanik araçlar görmek ümidiyle ülkemde
İki bomba ataydı önce. İki tank vuraydı
Yazılımı Amerikadan parçaları italya ve Almanyadan birleştirmesi Türkiyede yapılıyor bunun neresi yerli ve milli bilen bana anlatsın bi zahmet milleti kandırmayın boşa cahil değiliz sizde buna inanıyorsunuz Allah akıl fikir versin inananlara
Neresi milli diyen mallar buraya da dadanmış bu yapılan teknolojik yatırımlar bunların neresine batıyor merak ediyorum
Kuru duayı bırak birşeyler yap
Demiş Mevlana
Tamda dediği gibi
Bazılarıda kafayı çekmeyi heykel yapmayı bırakıp birşeyler yapmalı artık
Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz
ebu-siha selçuk bayraktar….bu çocuk gelmiş geçmiş en büyük Türk Mühendislerinden biridir. adı tarihe yazılacak bir isim. nuri demirağ-vecihi hürkuşları yedi bu memleket bu çocuğa bari sahip çıkalım.
allahda seni güldürsün :))
altta malın biride bunu vecihi hurkuşla kıyaslamış 🙂 tamam güldük hadi git şimdi..