14 Mart 1911’de doğan ve yine 14 Mart 2005’te aramızdan ayrılan Akira Yoshizawa için Google dün gece yeni bir Doodle hazırlayarak logosuyla değiştirdi. Peki kim bu Akira Yoshizawa?
Akira Yoshizawa, Origami adı verilen kağıt katlama sanatının mucididir. Kağıt katlama sanatını bir anda ortaya çıkaran Yoshizawa’nın bu sanata neden Origami adını verdiği ise aslında oldukça basittir.
Origami kelimesi Japonca, Ori – Katlama ve Kami – Kağıt köklerinden gelmektedir. Fakat yazılışında bir harf değiştirilerek Origami haline getirilmiştir. Dilimize kağıt katlama sanatı olarak çevrilmiştir ve çoğunlukla Origami kelimesiyle ifade edilir.
Akira Yoshizawa‘nın ölümünden önce kendi başına icat ettiği 50.000 farklı Origami çeşidi, bu Origami çeşitlerinin yapılışlarını resmettiği 28 ayrı da kitabı vardı. Günümüzde bu kitaplara ulaşmak zor da olsa hala mümkün.
Yoshizawa, 14 Mart 2005 tarihinde Japonya’da bir hastanede akciğer iltihaplanması (bir tür zatürre) sebebiyle hayatını kaybetmiştir.
:: Origami ile ilgileniyor musunuz? Akira Yoshizawa’yı tanıyor muydunuz?
Kimse kim napalım 🙁
cahilin tekisin 7.52 de yorum yapan arkadaş
Kimse kim olduğunu yazan 10 satırı bile okumaya tenezül edenler yüzünden japonlar teknolojiyi yaratıyor yurdumdakilerden bazılarıda satın almasına yardımcı olmayan bir konu olmayınca kise kim der…
Bnde uygulmasi var super bisi allah rahmet eylesin guzel
Tatli bir hediye birakti dunyaya
japonlar kadar olamadınız siz anca tartısın işde bu yüzden sizin gibiler yüzünden ilerleyemiyoruz !
94 yaşında ölmüş allah rahmet eylesin ne yapalım ölenle ölünmez
origami sanatını geliştiren bu kişiye çok saolun çok yararlı bir kağıt katlama sanatı çok lazım oluyor mesela çöp koymak için kutu yapıp koyuyorsun çöpünü çok yararlı ve faydalı
allah rahmet eylesin öksüz ve yetimleri savaşın yokluğunda avutmak için yapıldığını duymuştum mekanı cennet olsun :))
Origami, (折り紙 origami) Japonca “ori” (katlamak) ve “gami” (kâğıt) sözcüklerinin birleşiminden meydana gelmiş olup kâğıt katlama sanatına verilen addır. İsmi Japonca olsa da Çin kaynaklı bir sanat olduğunu iddia eden kaynaklar da vardır [1]. Genellikle kare kâğıt parçalarını kesmeden ve yapıştırıcı kullanmadan, sadece katlayarak, çeşitli canlı ve cansız figürler oluşturarak yapılmakla birlikte, dikdörtgen kâğıtlardan, hatta kâğıt paralardan yapılan modeller de oldukça fazladır. Kesme işleminin de kullanıldığı türe Krigami denir.