Büyük teknoloji şirketleri hem kendi ülkelerinde hem de başka pazarlarda büyük bir güce sahip. Ancak son yıllarda, bu şirketlere birbiri ardına tekelleşme yani antitröst davaları açıldı. Çin’in ve dünyanın en büyük e-ticaret devlerinden Alibaba şirketi de antitröst davasından rekor ceza aldı.
Alibaba rekor antitröst cezası ödeyecek! Trendyol’a ödediğinin beşte biri
Alibaba, Çin’de rekor antitröst cezası ile karşı karşıya. Buna göre JD.com, e-ticaret devinin ikiden birini seçmek adı verilen bir tekelci uygulamaya başvurduğu ihbarı yaptı. Peki ama Çin’de Aralık 2020’den önce yaygın olarak kullanılan ikiden biri seçmek uygulaması tam anlamıyla ne anlama geliyor?
Bu uygulama, Amazon ve JD.com gibi pazar yerlerinde satış yapacak satıcılara sadece bir yerde satış yapabilmeye zorlayan bir uygulama. Buna göre satıcılar sunulan iki pazardan sadece birini seçebiliyor. Ancak JD.com, Alibaba’nn bu uygulamasına karşı ilk defa 2017 yılında itiraz etti. JD.com ise bunun rekabeti engellediği ve satıcıları büyük pazarlara yönlendirdiği gerekçesiyle mahkemeye 2019 yılında başvuru yaptı.
Yapılan soruşturma sonrası, Alibaba 1 milyar Yuan yani 140 milyon Dolar gibi rekor bir ceza ile karşı karşıya kaldı. Ancak bu Alibaba’nın ödediği en büyük ceza değil. Antitröst Gözlemcisi Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi, Alibaba şirketini 2,75 milyar dolarlık rekor bir cezaya çarptırdı.
Alibaba, 2018 yılında Trendyol’a 728 milyon Dolar ödeyerek ortak oldu. Bu anlamda Alibaba’nın şimdi ödeyeceği ceza, Trendyol’a ödediği paranın 5’te 1’i kadar. Her ne kadar bu ceza Alibaba için zorlayıcı olmasa da, JD.com, Alibaba şu an için Çin’in en büyük rakipleri arasında.
Ancak iki şirketin en büyük derdi şu an için canlı yayınla satış yapan Pinduoduo’nun yükselişi. Şirket son olarak Çin’in en çok satış yapan e-ticaret firması haline geldi. Şu an için hem JD.com hem de Alibaba, TikTok’un sahibi ByteDance’ın da girdiği canlı yayınlı alışveriş modasına ayak uydurmaya çalışıyor.
hani trendyol yerliydi o da yabanci cikti.
Demet Mutlu isimli bir bayan kurdu. Yıllarca o idi sahibi. Lakin % 86 sını sattı Alibaba’ ya. Geri kalan % 14 ise eski sahibi Demet Mutlu ve Evren Üçok isimli şahısa ait
Daha sora satıldı
Trend yolda Çinlilerin olmuş haberimiz yok. Artık Mümkün olduğu kadar n11den alışveriş yaparım
Hepsiburada da var.
Zenginin parası züğürtün çenesini yorarmış
Benim ide almadıkları tabletin diyeti bu işte.
Oh olmuş, insanları dolandırmazlar belki. Dürüst olun dürüst. Ben trendyoldan aldığım ürünlerin yüzde doksanı yalnış ürün çıktı. Bir tanesini yazayım. SARI SIKLAMEN. istedim yabani sıklamen geldi. Hala istiyorum. Göndersinler normal sıklamenin 5 katı fiyat vereyim.
Alibaba veya aliexpres ten parasını ödediğimiz halde vermiş olduğum siparişim üç aydır gelmedi ne yapmam gerekir hiçbir iletişim YOKTUR 🇹🇷❓
Tüketici haklarına başvurun ondan bi sonuc verirler mutlaka
Trend yolu hiç sevmem lakin ortağı Alibaba ya üzüldüm diyebilirim. Trendyoldan uzak dur bu cezanın 2 katını hemen kazanırsın diyim ben sana. Hayırlı kazançlar dilerim.
Şirketler gitti gıda şirketleri çoğu gitti şimdi de bu İnternet siteleri gidiyor evet tek tek sonra, trend yola sipariş verip ne olacak doğu Türkistan deneyin, Cola içip hamburger oohhh arkasına bir kahve o zadmam kahrolsun İsrail deneyin, maalesef içerden dolardan kulatılmul bir ülkeyiz ve uyku hali devam ediyor, yazık bu ülkeye ve insanına 😤🤔🤫✌️👍🇹🇷💪 merhamet eder rabbim inşallah bize 🤲
Hem okumuyor hem anlamıyor
Albbaba ile aliexpress aynı kurum mu bilmiyorum ama Aliexpres te bunlarin ise cok iyi olmuş sattıkları ürünler elimize bie geçmiyor ulaşmıyor ilgilenmiyorlar da..Trendyol daha kaliteli bir kuruluş bence..Vergisini odedigim ürün elime geçmedi 181 TL olan vergilerle 633 TL’ye satın aldım gümrükte takıldı ve bu ürünü gumrukten almak için 4 bin 5 bin mastafi var..saçmalık bu..Adamların umurunda değil
AliExpress, Alibaba’nin perakende bölümü. Alibaba toptan.
Millete ne deli paralar var ben yazmasını bile bilmiyorum 🤭🌹
Trent yol cezayı hak edyor. İki metal ayakkabılı aldım hurda gibi geldi ve bir türlü de ulaşamadım. Sabit tel vermişler arıyorum robota yönlendirir tobot ta habere sms de hata oluştu diyor.neden email yok WhatsApp yok.2300 liram resmen çöp oldu. Bu mesaj aynı zamandabir şikayetler.
Çin Halk Cumhuriyeti çıkardığı yasalara uyan Kanun devleti olup. Bizdeki gibi servet ve yanaşmalığı dikkate almadan eşit uyguladığından Dünyanın bütün Teknoloji tasarım, Seri üretim Firmalarının üssü var.Ali grubu rotayı şaşırdı.İki Kargomu gümrükten evime yollayamadı.Birde Vergi icat etmişler.Hala nedenini bulamadım.Eski köye yeni adet mi getirdiler ki ! JD.Com da taş arabası.Aradığım ürüne ulaşamadım.
Bunlar saldı iyice sürekli hata sürekli Araba paylaş sürekli reklam tam bir yerel tv kanalı
Tvlerde tam tersi yer değiştirmeye çalışıyor
Niyede olmasın çox gözəl olar
Çokta tın
Günümüzdeki kurla yaklaşık 19,65 milyar dolar eder.
Sayılar rakamlar hepsi karışmış
👍👏👏👏
Halkı uyutan boş işler bunlar. Asıl önlem alınması gereken konu esnafları korumak için internetten satış yapan sitelerin avantajlarını azaltmaktır.Yoksa on yıla kalmaz çarşı pazar diye bir şey kalmayacak işsizlikde 5 e katlayacak Dünya genelinde .
Gitti gidiyor un ahı yerde kalmadı
Alibabadan nasil sipariş edilir