Puan: 10/ 7.9

Kendinizi karanlık upuzun bir koridorda hayal edin. Etrafı görmek için tek sahip olduğunuz şey dandik bir el feneri. Her adım attığınızda izlendiğinizi hissediyordunuz.

Etraftan tıkırtılar geliyor ama o yöne baktığınızda hiçbir şey görmüyorsunuz. Bir anda elinizde bulunan radar hareket tespit ediyor ancak, cihazın gösterdiği yönden size doğru gelen hiç bir şey yok.


Filmlerle başlayan macerz çizgi roman ve oyunlarla devam etti

Kaçmaya çalışıyorsunuz ama görünmez bir duvara çarpıp yere düşüyorsunuz. Tam yüzünüzün ortasına doğru bir lazer geliyor. Arkanızı döndüğünüz anda ise saldırmak için hazırlanmış salyaları asitten bir figür size doğru geliyor. İşte Aliens VS Predator evreni, insanlığı böyle aciz hale getirmek için hazırlandı.

En büyük korkularımız bir arada

Bilimkurgu tarihinin en tehlikeli iki uzaylısını karşı karşıya getiren bu evren macerasına 80‘li yıllardan çıkan çizgi romanlarla başlamıştı. Ancak yayıncının bile beklemediği bir başarıyla AVP adı, büyüdü ve yetenekli senaristlerin işi devralmasıyla giderek ilgi çekici hale geldi.


Marine ırkı sayesinde en iyi korku oyunlarını bile beğenmeyeceksiniz

Sonuçta bu evren önce Arcade (Atariciler) için oyun haline getirildi. 1999 yılında ise gelişen teknolojinin yardımıyla bu tehlikeli yaratıklar PC‘ler de savaşmaya başladı. 11 yıl sonra bu savaşın üçüncü perdesi yine ilk oyunun yapımcısı olan Rebellian‘ın elinde devam ediyor. Peki, yeni nesil AVP ataları ve filmleri kadar ilgi çekebilecek mi?

{pagebreak::Bir garip insan öyküsü }

Bir garip insan öyküsü

Uzay askerleri olan Marine‘ler aslında James Cameron‘un bu evrene armağanları. Normalde ilk Alien filminde sadece bahtsız bilim adamları bulunuyordu. Ancak Aliens‘da projenin başına James Cameron geçince konsepti biraz daha genişletti. Cameron’un tarzı ve eleştirisi olan fazlasıyla maço şiddet yanlısı, herkesi küçümseyen her an birini vuracak halde olan askeri birlikler, evrenin en tehlikeli varlıklarıyla karşı karşıya geliyordu.


Marine’ler Alien’lrla karşılaşınca pek de sert olmuyorlar

Cameron‘a Marine’ler gelecekte gelişmiş teknolojilerine güvenen paralı askerlerden başka bir şey değildi. Bu evrenin en kolay avı olan insan ırkı, buna rağmen AVP sevenlerin favorisidir. Buradaki en büyük etken ise, James Cameron’un Aliens filminde kullandığı insanı çıldırtacak kadar gerilim dolu sahneler. 99 yılındaki ilk AVP oyununda herkesin favorisi Marine’lerdi.

Alien ve Predator ırklarıyla bilimkurguya dönüşen oyun, insanların gözüyle en müthiş korku klasiklerinden biri haline geliyordu. Geçen 10 yılda Marine‘lerde değişen neredeyse hiçbir şey yok. Daha ölümcül silahlar, daha fazla grafik bu ırkın sahip olduğu tek yenilik.


Oyundaki silahlar ve kıyafetler filmdekiyle aynı

Rebellian, gerilim ve aksiyon bakımından Aliens filmini neredeyse bire bir oyunlarına yansıtmış. Hatta çoğu zaman filmden bile öte maceralar yaşıyoruz.

Marine‘lar artık kendilerini korumak için silahlarıyla rakiplerine yumruk atabiliyor. Oyuna eklenen gelişmiş yon gösterme sistemi sayesinde diğer iki AVP oyunundaki kaybolma hissi ortadan kalkmış. Artık, korku sahneleri belirli bir kurguyla oluyor.

Bu yüzden, daha fazla geriliyorsunuz. Ancak aynı sahneyi birkaç kez yaşamak işi rutine döküyor. Ayrıca bu ırkda, sadece hayatta kalmaya çalışmıyoruz. Etrafta bulunan ses kayıtlarını bulup, hikayenin arkasındaki olayları da çözmemiz gerekiyor.

{pagebreak::Alien herkesi yer }

Alien herkesi yer

 Ünlü tasarımcı ve ressam H.G Gigger‘ın hayal gücünün ürünü olan Alien’lar hayatımızı Ridley Scott sayesinde girdi. Ünlü yönetmenin, ağır tempolu ve karanlık sahnelerle dolu olarak hazırladığı bilimkurgunun bu denli başarılı olacağını hiç kimse düşünmemişti. 1979 yılındaki ilk filmde bu yaratığı neredeyse hiç baştan sona göremiyorduk.

Her hızlı geçen kuyruk ve ısırma sahneleri vardı. Teknolojik imkansızlıklar nedeniyle kullanılan bu ufak film hilesi, seyircinin fazlasıyla ilgisini çekti. Bu ufak hile bir anda Alien’ın kişiliğine dönüştü. Alien ırkı aslında, tüketim toplumunun bilinçaltına saldıran bir eleştiri. Düşünmeden önüne geleni öldürüp, yiyen bu varlıkların tek bir amacı var o da çoğalmak.

 
Bu oyundan sonra Alien’lara kızmayacak onlara sempati besleyeceksiniz

Diğer iki AVP oyununda bu ırkın kontrol sistemi çok kötüydü. Duvarlara tırmanın Alien’ları FPS açısıyla yönetip birini öldürmek işkence gibiydi. Karakter o kadar hızlı hareket ediyor ki düşmanları görmek ve saldırmak imkansızdı.

Yapımcılar bu olayı gurur meselesi yapıp, kontrolü daha kolay bir Alien ırkı tasarlamışlar. Bunun için ise, bir çok kısa yol tuşu ve kombinasyon hazırlanmış. Şahsen diğer AVP oyunlarında Alien‘ların yanına yaklaşmayan biri olarak bu sistemi çok beğendim.

Bu ırkı seçtiğimiz zaman oyuna çok yaratıcı bir giriş bölümüyle başlıyoruz. 6 olarak adlandırılan şirin yaratığımız zamanla büyüyor ve türünün en iyi örneği haline geliyor. Ancak, tüm bu Alien’ı diğerlerinden ayıran bir özellik de var. 6 numara, öğrenebiliyor ve bağımsız bir zekası var.

 
Bu özel kamera açısı şiddetin içine girmenizi sağlıyor

Yapımda Alien‘ı oynarken, gerçekten bu yaratıkmışız gibi hissediyoruz. Etraftaki, ışıkları patlatıp karanlık ortamlar yaratabiliyoruz. Havalandırma boşluklarına saklanıp, insanları kendimize çekiyoruz. Biz bunları yaparken ise, Marine‘ler korku içinde kaçışıp etrafa ateş ediyorlar.

Oyuna yeni eklenen gizlice öldürme hareketleri ise, Alien ırkının karakteristik özelliklerini yansıtmış. Alien olmak gerçekten sabır gerektiriyor. Bir gizlenme oyunu gibi insanları tuzağa düşürene kadar bekleyip duruyoruz.

{pagebreak::Gönüllerin kahramanı Predator}

Gönüllerin kahramanı Predator

İlk olarak bir Arnold Schwarzenegger filminde karşılaştığımız bu türü, kaslı oyuncunun savaştığı diğer bilimkurgu yaratıklarından ayıran bir özelliği vardı. Avcı bir ırk olan Predator, Alien gibi değildi. Kendi kişiliği vardı düşünebiliyordu ve üstün bir teknolojiye sahipti. Bu ırk, silahsız kişilere ise zarar vermiyordu.

Amaçsızca insanları öldürmek yerine, onlara saygı duyuyordu. Ancak görünmez olan bu yaratığın en büyük zayıf noktasının kütük olduğunu da bu filmden öğrendik. Ne yazık ki hiçbir AVP oyununda, yapımcılar süper silah olarak kütüğü eklemiyor.


Acemi Predator’ümüz erkekliğini kazanmaya çalışıyor

Diğer iki yapımın en güçlü ve favori karakteri Predator ırkıydı. Farklı silahlar, görünmez olma ve düşmanların kellesini kopartma gibi özellikler bu türü multiplayer’da da üstün kılıyordu. Ancak bu oyunda, Predator‘lar gözden düşmüş halde. Yeni Predator, daha çok AVP filmlerindeki hallerine benziyor.

Kollunda iki uzun bıçak var ve genelde bunlarla dövüşüyoruz. Diğer silahlarını ise, özel tuş kombinasyonlarıyla kullanabiliyor. Yine görünmez olabilen bu yaratığa zıplama ve tuzağa çekme özellikleri eklenmiş. Filmlerdeki gibi, Predator insanların sesini kaydedip onlara bu tonda bağırabiliyor.


Karakterimiz racon yerine kelle kesmeyi çok seviyor

Ancak, yapımcılar bu ırkı o kadar rutin hale getirmiş ki, tüm oyun boyunca memur gibi hep aynı şeyleri yapıyoruz. Görünmez ol, yüksek yere çık, tuzağa çek, öldür. İşte Predator’ın oynanışı bundan ibaret.

Alien‘lardaki gibi Predator‘da da gizlice öldürme özelliği var. Acımasızca düşmanlarının kafasını kopartan avcı karakterimiz, bu yenilik sayesinde eğlenceli hale gelmiş. Disk, lazer topu, mızrak ve kolumuzdaki bıçaklarımız ise yapımda kullanacağımız silahlar. Favori karakterim Predator ilk başlarda zevk verse de ne yazık ki oyunun zayıf halkası olmuş.

{pagebreak::İyi kötü çirkin}

İyi kötü çirkin

AVP 2010, PC‘inizde yaklaşık 15 GB’lık yer kaplıyor. Bunun sonunda ise size sunduğu oynanış süresi ise ırk başına yaklaşık 4–5 saat. Yapımcılar bu süreyi artırmak için eziyet gibi bir save sistemi hazırlamış.

15-20 dakika boyunca oynadığınız bir bölümde, checkpoint’den önce ölürseniz tüm bölümü tekrarlamak zorundasınız.

Checkpoint‘lerinden hep en zor olaydan sonra karışımıza çıktığını düşünürsek bu da ne yazık ki yapımın zayıf noktalarından biri. Alien‘da gizlenme Marine‘de ise sürekli ölme nedeniyle oynanış biraz daha uzuyor. Ancak Predator ile oynadığımız zaman, tabiri caiz ise hep aynı şeyleri yapıp yürüyüp gidiyoruz.


Alien’lar tehditkar ve her daim öldürmeye hazır

Bu ırkın toplam 4 silah bulunuyor ve bunları aynı sayıdaki bölümleri bitirerek sahip oluyoruz. 5. bölümü geçtiğimizde ise ırkın görevleri tamamen bitiyor.

Oyunun grafiği ve modellemeleri ise yapımın en büyük artı noktalarını oluşturuyor. Şiddetle harmanlanmış bu grafikler, görsel bir şov yaşamanızı sağlıyor. Normalde oyunlarda yüksek dozda şiddeti kimse tasvip etmez. Ancak söz konusu, evrenin en yırtıcı ve tehlikeli iki ırkı olunca, ortaya çıkan şiddet sahneleri yapımın en büyük artılarından biri oluyor.

Predator‘le düşmanı gizlice öldürürken son anda şaşkınca bize bakması, görmeniz gereken bir ayrıntı. Alien’la oynarken ise çok korkan insanların size yem olmamak için intihar etmesi, her oyunda görülecek bir şey değil.


Predator’un görünüşüne aldanmayın oynanış tarzı memurdan farksız

Marine olarak ise, güvenli evlerimizde bile gerilmemiz hatta paranoyaklaşmamız ise AVP 2010′un sunduğu en büyük özellik. Müzikler fazla etkisini göstermese de seslendirmeler çok başarılı olmuş.

{pagebreak::Son sözler}

Son sözler

Normalde orijinal filmlerden uzak bir konuya sahip olan AVP bu sefer Alien 3′den sonra geçiyor. Filmlerdeki karakterlere sürpriz göndermeler ve bazı özel konuklarla birlikte bu evreni sevenler yapımdan büyük zevk alacak.

Multiplayer‘dan da bahsetmek gerekirse, Marine‘in üstün başarısı ne yazık ki bu moda geri planda kalmış.


Ara videolar yeni bir film kadar detaylı

Multiplayer‘ın en güçlü ırkı Predator’ler diyebiliriz. Ara videolar sayesinde ise kendinizi yeni bir AVP filmi izliyormuş gibi hissediyorsunuz.

Son söz olarak, AVP 2010, müthiş grafikleri ve ilginç detayları sayesinde ekran başındakilere büyük keyif veriyor. Ancak yine aynı grafiklerde bulunan hatalar, yer yer kontrol sistemindeki saçmalıklar ve kısa senaryosu nedeniyle yapım beklenenleri karşılaşmıyor.


Oyunun içeriği böyle olsa kimse beğenmezdi herhalde

Üstelik, üç ırkın aynı senaryonun farklı bölümlerinde bulunduğu için hep aynı mekanlarda dolaşmak zorunda kalıyoruz. Marine ırkıyla korkuyu iliklerinizde yaşamak için bu oyun çok doğru bir seçim. Ancak multiplayer oynamayacaksanız yapım sizi tatmin etmeyebilir.

Puan: 10/ 7.9

:: Sizin favori ırkınız hangisi? AVP 2010’dan beklendiğinizi buldunuz mu?