Yakın zamanda yeni kripto parasını tanıtarak yalnızca bir sosyal medya platformu olmadığını bir kez daha ispatlayan Facebook, zaman zaman hükümetlerle karşı karşıya kalabiliyor. Son olarak, Alman makamları internet şeffaflığı yasasına aykırı olması nedeniyle Facebook’u para cezasına çarptırdı. Facebook Almanya cephesinden gelen haberle sarsıldı. Bir kez daha Facebook ceza haberleriyle gündeme geldi.

Facebook skandalları yine gündemde

Facebook skandalları yine gündemde

Facebook skandalları, ülkelerin siyasetini etkilemeye devam ediyor. Facebook siyasi sayfalar hususunda özenli çalışmıyor mu sorusunun akla geldiği bu günlerde, siteye olan güven gitgide azalıyor.

Facebook Almanya ile karşı karşıya

Almanya’daki internet şeffaflığı yasasına aykırı olduğu söylenen Facebook, 2.3 milyon dolarlık para cezasına çarptırıldı. Cezaya gerekçe olarak ise sosyal medya platformunun yasadışı içeriklerle ilgili şikayetleri eksik bildirmesi.

Almanya Federal Adalet Bürosu tarafından yapılan açıklamada, web devinin ihlallerine değişnildi. ABD, İngiltere ve Filipinler’deki seçim kampanyalarında oynadığı rol nedeniyle küresel bir tepki ile karşılaşan Facebook, imajını düzeltmek için kullanıcılarla ilişkilerini iyi tutma yolunu tercih ediyor.

Almanya şeffaflık yasasına göre, alınan yasadışı içerik şikayetlerinin sayısının doğru bir şekilde bildirilmesi gerekiyor. Facebook Almanya tarafından bu bildirimleri doğru yapmamakla suçlanıyor.

Sosyal medya platformu şimdilik karar hakkında bir yorum yapmadı. Ancak tabii ki karara itiraz hakkı bulunuyor.

Yeni atanan Adalet Bakanı Christine Lambrecht de Facebook’un itiraz hakkı ile ilgili bir açıklama yaptı. Lambrecht “Topluluk kurallarına uymayan Facebook için şeffaflık yasasına itiraz etmek zor bir seçenek” dedi.

Şeffaflık raporuna göre, geçen yıl Facebook yasadışı içeriklerle ilgili toplamda 1.048 şikayet aldığı bilgisini geçmişti. Buna karşılık Twitter ve YouTube cephesinden çeyrek milyondan fazla şikayet raporlandı. Bu aradaki farkın makul ve mantıklı olmadığı düşünülüyor.

Almanya, sosyal medya ile ilgili katı kuralları olan ülkelerin başında yer alıyor. Mahremiyet ve nefret söylemleri ile ilgili yasaları olan ülke bu konuda dünyanın en katı kurallarına sahip ülkelerden biri diyebiliriz.