Almanya, son 50 yılın en büyük savunma sanayi yatırımını yapıyor!

16

Almanlar, 2. dünya savaşı sırasında dünyanın en iyi askeri gücüne sahip olduğunu öne sürüyordu. Ancak savaşı kaybettikten sonra büyük bir küçülmeye gitti. Son yıllarda da artan Rus baskısı tüm Avrupa’yı telaşa veriyor. Zira geçtiğimiz günlerde başlayan Ukrayna işgali de bunun en büyük örneği. Bu sebeple Almanya, zaten geçtiğimiz yıllarda savunma sanayi bütçesi en yüksek 10 ülke arasında yer almasına rağmen, büyük bir servet harcamaya karar verdi.

Türk vatandaşının kamikaze drone fikri Ukrayna’da gündem oldu!

Almanya, savunma sanayi bütçesini 100 milyar Euro’ya yükseltiyor!

Almanya, 1999’dan bu yana savunma sanayi bütçesini hep GDP’sinin (Gayri safi yurt içi hasıla) yüzde 1’i ve üzerinde tuttu. Hatta son dönemde NATO ihtiyaçları sebebiyle bu miktarı yüzde 1.36’lara kadar çıkardı. Yani tahmini olarak söylemek gerekirse 35 ila 45 milyar Euro arasında bir miktar ayırıyordu.

Bayraktar Akıncı TİHA

Geçtiğimiz yılın yaz aylarında Almanya tarafından yapılan açıklamalar, mevcut 50 ila 55 milyar Euro arası olan yatırımların 2026 yılına kadar 58 milyar Euro’ya çıkartılacağı söylendi. Fakat kapıya dayanan Rus tehdidinin ardından işler değişti.

Konuyla ilgili son yapılan açıklamalar ise bizzat yeni şansölye Olaf Scholz tarafından yapıldı. Scholz, yıllık bazda yapılan askeri harcamaların, yatırımların ve savunma sanayi bütçesinin, GDP bazında yüzde 2’ye çıkartılacağını söyledi. Yani neredeyse 2 katı bir miktar olan 100 milyar Euro’yu aşacak.

Bayraktar Akıncı TİHA ve mühimmatları

Dolayısıyla otomatik olarak ABD ve Çin’in hemen ardından listenin 3. sırasına yükselerek Birleşik Krallık, Fransa ve Rusya’yı geride bırakacak. Bu noktada Türkiye’nin de 2021 yılındaki 139,7 milyar TL’lik bütçesini 2022’de yüzde 29,6 oranında bir artışla 181 milyar TL’ye çıkardığını belirtelim. Tabii kur farkı sebebiyle ancak 12 milyar Euro’ya denk geliyor. Fakat harcamanın büyük bir kısmının yerli yatırımlar üzerine olması bu noktada bir avantaj sağlıyor.

Almanya bu kadar yüksek savunma sanayi bütçesiyle aslında eksik kaldığı noktalarda yatırımlarını genişletecek. Örneğin, Fransa ile ortak savaş uçağı üretimi yapılacağı iddia ediliyor. Ayrıca, askeri jetlerin yanı sıra İHA, SİHA ve TİHA’lar üzerine olan yatırımlarını artıracağı, hatta jet motorlu modellere yoğunlaşacağı tahmin ediliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

16 YORUMLAR

  1. İşte bu! Güçlü Almanya! Çiçek böcek ekelim diyen sjwleri dinlemenin sonu rusya acaba bize de mi saldırır oldu. O yüzden bir musibet bin nasihattan iyidir. ****! 🙂

  2. “Almanya, geçtiğimiz yıllarda savunma sanayi bütçesi en yüksek 10 ülke arasında yer alıyordu. Fakat 2. dünya savaşından sonra askeri alanda dünya sıralamasında giderek düşmeye başladı.”
    Sevgili günlük ben bu satırları yazarken takvim yaprakları 1948 yılını gösteriyordu.

  3. Jet siha yapmak şart, normal iha lar ile kat ettiğimiz yol ve tecrübemiz ile bu alanda da gene en iyisini biz yaparız öyleki son sistem savaş uçakları bile tarih olacaktır. Biz TÜRKİYE yiz.

    • Şevki bey sihalarimizin bu kadar başarılı olmasınin sebebi yavaş olması bu sayede radar ve çoğu hava savunmasına takılmadan ilerliyorlar jet siha yapılırsa hem maliyetli olacak hemde bu saydığım özelliklere ters düşen bır hıza sahip olacak

  4. Türkiye’nin yatırım yapması gereken ilk öncelik hava savunma sistemi uzun menzilli füzeler gemi ve deniz altından atılan deniz altı ve gemiler ben natodatım beni korurlar hikaye Ukrayna savaşında göründü ki hepsi kaçtı silah yardımı olsa ne olacak

  5. Amerika’nın peti olan Almanya boşa bu paraları harcıyor işgal altındaki Almanya’nın bizim anladığımız tarzda ordusu yok savunma kuvvetleri var ve o kuvvetlerde vasat en basit örnek ile 20 kadar eurofighter uçağı savaşa hazır gerisi yatıyor tankları çürüyor personel ise eğitim hazırlık seviyesi düşük
    Almanya’nın suudlardan çok farkı yok günümüz ordu kıyaslamasında

  6. Sorması ayıp bunlar 2. dünya savaşından ne ceza aldılar. Askeri organizasyonlar ve savunma, silah sanayi gibi konularda en az 100 yıllık bir ceza almaları gerekmiyor muydu. Tek bir tane bile ordusu olmaması gerekiyordu, yasal bir tane silah bulundurulmaması gerekiyordu. Avrupa birliği aslında Almanya ve enayiler mi. Rusyanın kimi örnek aldığı ortada çünkü caydırıcı bir yanı yok.

      • Savaş sonrası Alman ve Japon orduları Müttefik devletlerce zorla küçültüldü, palazlandıkları zaman Dünya nın başına tekrar bela olmasınlar diye. Şimdi bu doktrini rafa mı kaldırıyorlar yani?

  7. Avrupa’nın Rusya korkusunu fırsata çevirmek lazım Türk Sihalarin Rus tankları üzerinde ne kadar etkili olduğu ortada Avrupa’ya Tb2 siha ihraç edebiliriz Ayrılan bu bütçelerin Türkiye den Tb2 almalarına yönelik çalışmalar yürütülmesi lazım

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version