Tüm dünyada savunma sanayi şirketlerine odaklanmış durumda. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı ile başlayan gergin süreç devamında silah kıtlığına kadar giden bir dönemi başlattı. Bununla beraber büyük şirketler askeri alandaki yatırımlarını arttırdı. İHA projelerinin de revaçta olduğu bugünlerde büyük umutlar bağlanan bir proje ise iptal edildi. İşte Almanya’nın iptal ettiği insansız helikopter Skeldar İHA projesi ve detayları…
Skeldar İHA insansız helikopter projesinde yolun sonuna gelindi!
İsveçli üretici SAAB ve İsviçreli Aero Group tarafından ortak olarak geliştirilen insansız helikopter projesi için maalesef kötü haberler geldi. 2016 yılında deniz tabanlı keşif, gözetleme ve istihbarat operasyonlarında kullanılmak üzere tasarlanarak başlatılan proje Almanya savunma sanayi için büyük umutlar taşıyordu.
Zira İHA-SİHA bakımından özellikle Türkiye’den ve dünyadan birçok devrim niteliğinde ürün ortaya çıktı. Ancak insansız helikopter fikri için “henüz keşfedilmemiş sular” tabirini kullanmak çok yanlış bir karar olmaz. Bununla birlikte Almanlar bu fikre büyük umutlar bağlamışlardı zira yapılan yorumlar ve araştırmalar bu fikrin dünyada özellikle de askeri tarafta büyük ses getireceği yönündeydi.
Ancak Skeldar İHA projesi rafa kaldırıldı. Proje süresince karşılaşılan teknik sorunlar, iletişim kopuklukları, yazılım hataları ve genel performans problemleri, İHA’nın operasyonel testlerde beklenen verimi sağlayamamasına neden oldu. Bu aksaklıklar, Almanya Donanması’nın İHA’yı etkili bir şekilde kullanmasını engelledi.
Etkili bir şekilde kullanılamayacak silahın ise envanterde yeri yoktur. Tabi burada “Acaba geliştirilemez miydi?” sorusu geliyor akıllara. Bu soruya Alman kaynakları cevap vermese de biz evet cevabını verebiliyoruz. Zira iyi bir Ar-Ge yatırımı ile geliştirilemeyecek ürün yoktur. Ancak bazen bir projeyi sonlandırarak kaynakları farklı yönlerde kullanmak farklı bir projenin parlamasını sağlayabilir.
Bu sebeple Alman yetkililer UMS Skeldar V-200 drone, veya Skeldar İHA insansız helikopter, projesini sonlandırdıklarını duyurdu. Gelen açıklamalara göre bu projeye aktarılan kaynaklar daha faydalı ve potansiyel barındıran projelere aktarılacak.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizimle yorumlar bölümünde paylaşmayı unutmayın. Daha fazla içerik için ShiftDelete.Net YouTube kanalına abone olabilir video bildirimlerini açabilirsiniz. Ayrıca ShiftDelete.Net sosyal medya hesaplarını da takip edebilirsiniz.
neden 4 pervane drone yapmamışlarda mini helikopter yapmaya çalışmışlar sonuçta gözetleme ve dikey kalkış önemli gibi görünüyor. birde bunda yazılımsal zorluk ne olabilir millet evindeki atölyesinde yapıyor bu tip şeyler. askeri olunca tamam bazı şeyler değişir ama bence iletişimsizlik en büyük sorun olmuştur projede çok ortak olması iyi olmaz karar almayı zorlaştırır.
iki dakkada cozdun olayi bravo
Onlarda bir Selçuk Bayraktar yok da ondan
Çok doğru tespit.
Sürtünme katsayısı çok yüksek ondan 😉 herkesin bir fikri var her konuda üstelik ne güzel.
Versinler bizim Selçuk Reise
Geliştirip ürün olarak onlara satalım
Dron tipi hem hız, hem menavra hemde ağırlık için çok avantajlı bir tasarıma sahipken tekrar bir helikopterde diretmek komik geldi doğrusu.
bilmediginiz sey yok
Çok yazık olmuş. Tüh tüh tüh…