Dünyada yenilenebilir enerji (özellikle rüzgar enerjisi) denilince bir çok insanın aklına gelecek ilk ülke Almanya’dır. Zira endüstrisi için 7.5 MegaWatt ölçeğinde Rüzgar Türbini (Rüzgar Enerjisi) projesini başlattı. Peki bunu neden yaptı? Hepsi ve daha fazlasını yazımızın devamında sizler için derledik.
Almanya neden rüzgar türbini çiftliği kuruyor?
Almanya’nın dünyanın en çevreci ve akılcı ülkelerinden biri olduğu yadsınamaz bir gerçek. Bunun sonucu olarak yetkililer, ellerindeki nükleer ve termik santrallerin faaliyetine son verdiğini ve rüzgar enerjisinden faydalanacağını açıkladı.
Almanya, az güneş almasından ötürü tercihini rüzgar enerjisinden (rüzgar türbini) yana kullandı. Fakat Ukrayna-Rusya savaşının getirdiği ambargonun da etkisi ile enerji bağımlılığını önemli ölçüde gideremediğinin de farkına vardı.
Bununla birlikte son yatırımlarını rüzgar enerjisine odakladı. Tüm bu sebeplerden yapılan çıkarımlarla birlikte Almanya son olarak 7.5 MW’lık büyüklüğünde bir Rüzgar Türbini çiftliği kuracağını açıkladı. Almanya, 7.5 MW kapasiteli Rüzgar Çiftliği için Kuzey Ren-Vestfalya’da Schloss Herdringen Kültür Vakfı ile sözleşme imzaladı.
Anlaşmaya göre ormanlık bölgede 1.500 hektarlık arazide 35 adete kadar türbin kurmayı planladığını söyledi. Ayrıca 20 yıllık süre boyunca kWh başına 0,002 Euro belediye vergilendirilmesi yapılacağıda açıklandı.
Bunun sonucu olarak, Mannheim merkezli enerji tedarikçisi MVV Energie ile projenin ise 2028 yılında tamamlanması üzerinde anlaştı. Ayrıca bu projeden elde edilecek olan gelirin bir kısmı ile yeşillendirme çalışmalarına fon sağlanacağını belirtti.
Proje kazançları neler?
Almanya, gelişmiş sanayisini ambargolar ve bağımlılık altında ezdirmek istemiyor. Bu yüzden politikası, Rusya’nın enerji tehdidinden kendini biraz olsun dışarıda tutması oldu. Bilindiği üzere Almanya ağır sanayi ve mühendislik teknolojilerinin çok gelişmiş olduğu bir ülke.
Hal böyle olunca Avrupa Birliği’nin lider ülkesi konumunda. Almanya hem bu durumu değiştirmek istemiyor hem de enerjide dışa bağımlılığını azaltarak güçlü hale gelmek istiyor. Dolayısıyla kendisi için çok önemli bir karar aldı.
Her ne kadar ülkede çatlak sesler çıksa da geleceği için faydalı bir karar. Sizce ülkemiz de Almanya gibi bir enerji politikası izlemeli mi? Mantıklı mı? Ülkemize faydaları ve zararları neler olur?
Biz ekonomik olarak dış güçlerin kontrol ve denetiminde olduğumuz için bizi göbekten bağlı olduğumuz ABD, AB, Rus ve Arap boyunduruğundan kurtulmamıza izin vermezler.
2 yıl kadar önce Ercan beyin duvarındaki dünya haritasını gördüğümde şaşırmıştım. Haritada dünya üzerindeki rüzgar türbinlerinin dağılımı vardı ve Türkiye bu bakımdan ilk 7 ülke arasındaydı. Belkide ilk 10, araştırıp güncel durumu öğrenenler yorumlarında belirtirlerse iyi olur. 🤔🤫
Bizde ülkenin neredeyse tamamının haklarını sattı akp yıllar önce , üstelik süre şartı da koymadığı için satınalan yandaş firmalar sadece ve sadece oturup talep gelirse haklarını satacağı miktarı düşünüyorlar !!
GigaWatt olmasın?
Çok doğru , çevre bilinci gelişmiş vatandaşları çoğunlukta. Hey müslüman ahali ibadetin yarısı temizliktir.
bizde ise müthiş çevre katliamı var ; daha çöpüne sahip çıkmıyor işin ironisi hiçbir bürokratında kıpırdadı yok ne yazıkki …
Zeki Müren de bizi görecek mi
Elbette doğayı kirletmeden temiz enerjiye geçmeliyiz
Haberin doğrusu:
JUWI GmbH has signed a licensing agreement with the Schloss Herdringen Cultural Foundation to create what would become North Rhine-Westphalia’s largest wind farm, with a capacity of up to 262.5 MW.
The agreement authorises JUWI to begin planning for its project on around 1,500 hectares of land in a wooded region, where it plans to install up to 35 7.5 MW turbines.
Yani diyorki 7.5mw gücünde 35 adet rüzgar türbini kuracak,toplam gücü 262.5 MW olacak.
Eğer Türkiye Suriyeye bulaşmasaydı Suriyelilere harcadığı parayı güneş ve özellikle de rüzgar enerji yatırımlarına harcasaydı bugün Türkiyenin enerji sorunu diye bir sorunu olmazdı.
Enerji üreten santraller faydalı tabi
Enerji üreten santraller faydalı tabi