Küresel pandemi nedeniyle faaliyetlerini son derece azaltan veya durduran yüzlerce şirket bulunuyor. Ancak Google’ın ana şirketi Alphabet, söz konusu sorundan en az hasarla kurtulan kuruluşlardan biri. Özellikle paylaşılan mali raporlara göre şirket, elde ettiği gelirlerle konu ile ilgili tahminlerde bulunan analistleri bile şaşırtmayı başarıyor.
Geçtiğimiz aylarda Alphabet’in 2021 yılının ikinci çeyreği mali raporları paylaşılmıştı. Buna göre şirket, geçtiğimiz yıl 1.4 milyar dolar zarar eden Google Cloud zararını büyük ölçüde düşürerek büyüme ve gelir konusundaki tahminleri alt üst etmişti. Kısa süre önce de şirketin 2021’in üçüncü çeyreği mali verileri açıklandı. Ortaya çıkan tablo bir öncekine oldukça benzer…
Google, 18 yaşından küçükler için yeni bir özellik başlattı
Alphabet, üçüncü çeyrekte 65.1 milyar dolar gelir elde etti
Alphabet’in yılın üçüncü çeyreğini kapsayan mali raporu geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Şirketin bu üç aylık dönemdeki mali sonuçları alanında uzman analistleri bile şaşırtırken, bir önceki yıla kıyasla satışların yüzde 41 oranında artarak gelirin 65.1 milyar dolara kadar çıktığı belirlendi. Buna ek olarak şirketin net geliri ise 18.9 milyar dolara yükseldi.
Paylaşılan raporda şüphesiz en çok Google ADS detayı dikkat çekti. Buna göre Alphabet; Google Arama, YouTube Reklamları ve Google Network bölümlerinden toplamda 53.1 milyar dolarlık gelir elde etti. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Google yetkilisi Philipp Schindler’a göre, tüketiciler artık trend olan dijital satın alımlara yönelmeye başladı.
Öte yandan ortaya çıkan raporlara göre Google, Apple’ın bu yılın ortalarına doğru iOS 14.5 güncellemesiyle kullanıma açtığı ve kullanıcıların uygulamaların eylemlerini takip edip etmemesine karar verebildiği ”Uygulama izleme şeffaflığı” özelliğinden de çok fazla etkilenmemiş gibi görünüyor.
Zira geçtiğimiz günlerde 2021’in üçüncü çeyreğini kapsayan gelir raporlarını yayınlayan Snapcat, söz konusu özellikten fazlasıyla etkilenerek gelirlerde ciddi bir düşüş yaşamıştı. Hatta şirketin CEO’su Evan Spiegel, Apple’a ”Bu bizim için kesinlikle sinir bozucu bir şey” şeklindeki ifadelerle yüklenmişti. Aynı durum Facebook için de geçerli.
Mali rapora göre Alphabet, Uygulama izleme şeffaflığı özelliğinden yalnızca YouTube tarafında etkilendi. Ancak şirket, bu durumu kullanıcı gizliliği için olumlu bir adım olması nedeniyle çok fazla dert etmiyor.