BMC müjdeyi verdi: Altay tankı TSK envanterine giriyor!

47

Türkiye’nin tank ihtiyacını karşılamak için Milli Tank Üretim Projesi (MİTÜP) ismiyle 15 yıl önce temelleri atılan Altay tankı projesi yıllar içerisinde adeta yılan hikayesine döndü. Tabii bu durumun birden fazla sorumlusu ve nedeni var. Fakat bugün BMC yetkilileri tarafından yapılan açıklama ile tünelin sonundaki ışık artık gözüktü. Peki Altay tankı ne zaman seri üretime geçecek ve TSK envanterine girecek?

Altay tankı ne zaman TSK envanterine girecek?

Altay tankı muhtemelen Türkiye tarihinde en uzun süre beklenilen ve birkaç sefer seri üretimin kıyısından dönmüş, henüz envanterde olmasa ve aktif görevde kullanılmamış olsa dahi kamuoyunda bilinirliği en yüksek kara aracıdır.

3+ nesil olarak geliştirilen ana muharebe tankı Altay üzerindeki beklentiler oldukça yüksek. Zira yıllar içerisinde paylaşılan videolardan gördüğümüz kadarıyla bir çok yeni teknolojiyi beraberinde getiren bu araçlar ordumuza teslim edildiğinde, envanterdeki diğer tanklar yanında antika gibi kalacak.

Türkiye’nin gizli balistik silahı ortaya çıktı!

Üstelik T1 ve T2 konfigürasyonları ile 1000 adet olarak planlanan üretimin yanı sıra, Altay tankı için bir de T3 olarak adlandırılan insansız ve kuleli versiyon geliştirmesi yapılacak. Tabii bu insansız konfigürasyonun motoru hakkında henüz bir bilgi bulunmuyor.

Fakat tam da bu nedenden ötürü yıllar içerisinde TSK yeni talepler ileterek projenin uzamasına neden oldu. Örneğin 2013 yılında ilk prototipler teslim aşamasına gelmiş olmasına rağmen ek kabiliyetler talep edildiği için araç tekrar tekrar yapım aşamasına döndürüldü. Hatta son aşamada yeni bir güç grubu gerektiği için baştan tasarlandı ve 2. bir Altay tankı ortaya çıktı.

Fakat bu sefer de Almanya gibi savunma sanayii alanında stratejik işbirlikleri ve ortaklıklar kurulan müttefiki motor ambargosu koyunca proje bir kez daha sekmeye uğradı. Ancak geçtiğimiz mart ayında Güney Kore’den yeni güç üniteleri geldi ve hemen testleri başladı.

Bunun sonucunda ise şu anada kadar her şey yolunda gitmiş gözüküyor ki BMC’den müjdeli haber geldi. Yapılan açıklamaya göre normalde 2025’e kadar testlerinin sürmesi beklenen Altay tankı 2023’te TSK envanterine girecek. Fakat yalnızca 2 adet olacak. Geri kalan test süreci TSK envanterindeyken hızlıca tamamlanacak.

Bu sayede test süreci hızlandırılmış olacak. Ayrıca BMC’nin söylediğine göre bu testler tamamlandığı anda Altay tankı için seri üretim başlatılacak ve geri kalan 98 adet tank da hızlıca teslim edilecek. Böylece toplamda 1000 adet üretilmesi planlanan tankların ilk partisi göreve hazır olacak.

Altay tankı özellikleri:

Namlu Çapı120 mm (4,7 inç)
Mürettebat4 (komutan, nişancı, sürücü, doldurucu)
ZırhıRoketsan: Bor karbür esaslı yeni tip zırh.
Ana silahıMKEK 120 mm L/55 yivsiz top
Diğer silahları1 × Aselsan SARP
12.7 mm ağır makineli tüfek / 40 mm bombaatar
Motor1) Güney Kore yapımı
2) BMC Batu V12 turbo dizel motor, 27.300 cc,
1.500 PS (1.100 kW)
3) Tümosan
Süspansiyon donanımıHidropnömatik süspansiyon
Boş ağırlıkT1 61.700 kg (136.000 lb) 61.7 ton
T2 65.000 kg (143.000 lb) 65 ton
(Konfigürasyonlara göre değişiklik gösterecek.)
Harekat menzili450 km (280 mi)
Azami hızı65 km/saat (40 mph) (asfalt),
45 km/saat (28 mph) (arazi)

Siz Altay tankı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

47 YORUMLAR

  1. Nedense tüm teslimatlar 2023. Yani şair şunu diyor: seçilirsem görürsünüz. Diyarbakır’ın 20 yıldır her seçimde tramway projesi görmesi gibi

  2. sozde 10 sene once baslayacak olan seri uretimden bahsediliyor. sadece bir motor ve bir sanziman icin ukrsynayla japonyayla almanyayla koreyle 10 yilda 10 kez anlasma yapip 10 kez anlasmayi bozdular. savas ucagi gelistirmek daha uzun surmesine ragmen 2030larda envantere girecek olan mmu altaydan daha once seri uretime girecektir. ha bu arada reinmetal in ambargosuna hazir olun bi 5 10 senede kule bulmaya ugrasacaksiniz

    • Tank demode olmaz. Tanktaki sorun taşınabilir tanksavarlar ile kolayca devre dışı kalması. Sehirlere eskisi kadar giremiyor artık tanklar. Uçaklar, sihalar ve tanksavarlar kolayça vurabiliyor.

  3. Mevlam yâr ve yardımcımız olsun hayırlı çalışmalar dilerim,bu yetmez daha iyisini yapmaya kadirsiniz… hadi uşaklar hayırlı haberler bekliyoruz, vesselam.

  4. Sunduğu özellikler çok güzel tabi gönül isterki daha önce teslim edilsin ama anlaşılan firmaların baskılar ile projeden çekilmesiyle yine bitiyor en azından

  5. Tank projesi ve Milli Denizaltı projesi işte böyle anlattığınız gibi gerçekleşmemesi hayata geçmemesi için her şey yapıldı dikkat edin gerçekleşmesi için değil gerçekleşmemesi için birileri bizi kandırıyor! SİHA diye diye millet dünyayı SİHA ile feth edeceğini sanan bir cahil topluluk ortaya çıkardılar!

    • Herkes gene bir laf sokmuş ama bu işler kolay değil. Ne kadar menfaati olan varsa bunu önlemek için elinden geleni yapar. İyiki yapıyoruz. Ben şahsen gurur duydum. Vatana millete hayırlı olsun.

    • Yazık, çok yazık. EYT ile devletin üzerine binecek ek yükle her yıl 1000 tane tank üretilebilir. Koşa koşa Almanya ya kuryeci olmaya gidecek sizler Yurtdışında üst düzey kadrolard çalışıp sizin hayalini bile kuramayacağınız paraları kazanan insanlar işini gücünü bırakıp bu projeye destek olmak için Türkiye’ye gelip çalışıyorlar.

  6. Haber kaynağını nereden aldiginizi da keşke yazsaydınız. Emeğe saygı
    Fatih Altaylı’ya da bu haberi bize ilk ağızdan ilettiği için teşekkürler

  7. Çok çok iyi. Ülkemizin bu ihtiyacının karşılasında emeği geçen herkese özellikle de bu tankı yapma iradesine çok teşekkür ediyorum.

  8. Müjde derken ? 2018 de hizmete gireceklerdi 5 yil sonra mujde degil özür açıklanmalı idi . Envantere girmek derken ? 2 adet tank mi envantere giriyor ? Gerçekten traji-komik . 2023 milat oldu her sey için.

  9. Bu konu yıllardır konuşuluyor bmc üretti üretiyor üretecek, Altay tankı sürekli argeden dolayı değişti diyorsunuz bmc de değişti Ethem sancak gitti Tosyalı geldi Tosyalı ben ham madde üreticisiyim diyor nasıl olacak?

  10. Mevcut tanklarımız çok eski neredeyse hurda. Acil 2050-2080 yıllarına kadar 2000adet tank lazım. Zaten sonrasında petrol yetersizliği, paris iklim anlaşması nedeniyle hidrijen yakitli daha hafif tank ve uçaklar lazım olacak.

  11. Kral adlı yorumcuya tamamen katılıyorum. Yıllarca önce prototipi yapılmış olduğu halde motor işi yılan hikayesine döndü. Hamdolsun tam olarak olmasa da motor konusunun hallolmuş olmasına sevindim. Sihalar sayesinde tankların önemini kaybetmesine rağmen henüz alternatifi yok. Umarım ülkemize ve tüm islam dünyasına hayırlı okur.

  12. İngilizler söylüyor Bayraktar zırhları açmıyor tam şeyini boşa çıkarttı diye biz hala tam üretmek için çalışıyoruz tamamen insansız hava araçlarına odaklanıp gücüm nefelere imparsonik füzelere odaklanmamız lazım

  13. Motor güney koremi Batu bmcmi tumosanmi adet az olduğu için bu firmaları razı etmek çok zor böyle olduğu halde uctane firmavar toplam adet üçe bölünüp öylemi yapılacak anlaşılmıyor

  14. 10 sene olmuş yok öyle yok böyle oldu.Almanlar motor vermedi Ukraynalıların teknolojisi uymadi zaten tank Atak helikopteri gibi ( italyan ) Koreden cakmaydi komple oradan aldık deyin olsun bitsin.boyle seçim yatırımı olmaz, dezenformasyon arıyorsanız alın size alası. Daha üretim bandı yok, hâlâ göle maya çalıyorsunuz…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version