Tüm dünyada yaşanan dijital dönüşümün lokomotifi konumunda yer alan internet, neredeyse her işimizi kolaylıkla halledebildiğimiz günlük hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri konumunda. E-ticaret siteleri gibi evden çıkmadan oturduğumuz yerden istediğimiz ürünü sipariş edebildiğimiz hizmetler de günümüz itibariyle fazlasıyla popüler.
Ancak internetin güzel tarafları olduğu kadar karanlık yanlarının da olduğunu söylemek mümkün. Özellikle insanların binbir zorluklarla kazandığı paraları her türlü yolu deneyerek çalmaya çalışan dolandırıcılar, her geçen gün farklı yöntemlerle karşımıza çıkmaya devam ediyor. Son dönemde ortaya çıkan raporlara göre, dolandırıcıların yeni hedefi indirim günleri öncesi Amazon müşterileri….
2022 Dünya Kupası öncesi kimlik avı dolandırıcılığına dikkat!
Sahte maillerle Black Friday tuzağına düşmeyin
Öncelikle bu durumun sadece Amazon müşterilerini kapsamadığını belirtelim. Alışveriş için hangi e-ticaret sitesini tercih ettiğiniz farketmeksizin, özellikle indirim günleri öncesi gelen e-postalara temkinli yaklaşın. Peki dolandırıcılar, insanları bu tür maillerle nasıl kandırıyor?
Bilindiği üzere ülkemiz dahil tüm dünyada Black Friday gibi indirim günlerinde büyük bir alışveriş çılgınlığı yaşanıyor. İnsanlar, indirimdeki ürünleri satın almak için adeta sıraya girerken, en fazla tercih edilen yerlerden biri de e-ticaret siteleri oluyor.
Bu noktada Avanan araştırmacıları, kısa süre önce yayınladığı raporda dolandırıcıların Amazon sipariş bildirim e-postalarını taklit ettiği yeni bir yöntemi gözler önüne serdi. Bu yöntemin amacının ise kişinin mailde yer alan sahte müşteri hizmetleri numarasını aramasını sağlayarak kredi kartı bilgilerini ele geçirmek olduğunu söyleyebiliriz.
Söz konusu numara arandığı zaman ilk etapta kimse cevap vermiyor, ancak birkaç saat sonra geri arama gerçekleşiyor. Bu doğrultuda dolandırıcılar, kurbanlarına siparişlerine ek olarak fazladan fatura kesildiği ve bunun iptal edilmesi için kredi kartı numarası ve CVV bilgisine ihtiyaçları olduğunu söylüyor.
Bu noktada hedefteki kişi istenen bilgileri karşı tarafa verirse, tuzağa düşerek kredi kartını dolandırıcıların eline teslim etmiş oluyor. Öte yandan Avanan’a göre, bu tür e-postalarda orijinal Amazon web sitesine yönlendiren yasal bağlantılar bulunuyor. Bu sayede kurbanlara güven duygusu aşılanıyor.
Bu nedenle özellikle Black Friday tuzağı başlangıcı sahte e-postalara dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca ne olursa olsun, bu tür hizmetlerin resmi sitelerinde bulunmayan numaraların da kesinlikle aranmaması gerekiyor.
Kara Cuma demek zaten sıkıntılı bir şey. Bu tuzağa da düşmemek lazım.