Tüm dünyada artan enflasyon ve lojistik maliyetleri Amazon’un da belini bükmüş durumda. Dünyanın en büyük e-ticaret platformunun, üçüncü taraf satıcılardan yeni bir “yakıt ve enflasyon” ücreti alacağı ortaya çıktı.
Son 40 yılın en büyük enflasyonunu gören ABD için alınan yeni zam kararı, Amazon kullanıcılarını yakından ilgilendiriyor. Ürün dağıtımını genellikle üçüncü taraf satıcılar üzerinden gerçekleştiren Amazon, fulfillment (ürün dağıtımı) hizmetine yüzde 5’lik fiyat artışı yaptığını açıkladı.
Amazon fiyatlarına ‘yakıt ve enflasyon’ güncellemesi
Hem enflasyon hem de yakıttaki maliyetlerin arttığını ifade eden Amazon, 28 Nisan’dan itibaren ürün dağıtımına zam getireceğini açıkladı. Müşterileri etkileyip etkilemeyeceği henüz belirsiz olsa da, büyük çaplı ürünlerde faturaya yansıtılabileceği düşünülüyor.
Amazon Türkiye tarafından henüz fiyat güncellemesiyle ilgili olarak resmi bir açıklama gelmedi. Fakat ABD’de uygulanacak yüzde 5’lik zam oranı, yakıt ve enflasyonun daha fazla zorluk yaratmasıyla ortaya çıktı. Bu yüzden benzer bir adımın ülkemizde de atılması muhtemel görünüyor.
E-ticaret devi, ürün dağıtım hizmetine fiyat güncellemesi yapılmasıyla ilgili olarak CNBC’ye açıklamalarda bulundu. Amazon, Covid-19’dan sonra normale dönüş sürecinde zorluk yaşamayı beklediklerini, ancak yakıt ve enflasyonun beklenenden daha fazla sorun yarattığını dile getirdi.
ABD’deki Amazon fiyatlarını inceleyen analistler, şirketin 2021 yılı içerisinde net satışlara toplamda yüzde 22’lik zam uyguladığını ortaya koydu. Şirket; Amazon Prime, Music, Kindle Unlimited ve sipariş hizmetine fiyat artışları yaşattı. Ancak e-ticaret platformu, bu zamlı ücretin “muhtemelen” geçici olacağını belirtiyor.
ABD’deki diğer taşımacılık şirketlerinin de fiyatlarını güncellediğini belirtmek gerekiyor. Nisan ayında yakıt maliyetlerini gerekçe gösteren firmalar, çeşitli oranlarda zam yaptı. Örneğin UPS yüzde 11, FedEX ise yüzde 21 oranında daha pahalı taşıyor.
Peki ya siz Amazon tarafından ABD fiyatlarına zam yapılması hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından ya da SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.