E-ticaret devi Amazon’un Çin’deki tedarikçileri yüzünden başı dertte. Amazon’un Çinli tedarikçilerinden bazılarının, Sincan bölgesindeki Uygur Türklerini zorla çalıştırdığı iddia edildi. Amazon, Çin’deki çalışma kamplarıyla bağlantılı mı?

Kar amacı gütmeyen kuruluş Campaign for Accountability’nin araştırma grubu olan Tech Transparency Project (TTP) tarafından bildirilen rapora göre Amazon, Uygur çalışma kampıyla bağlantılarına dair kanıtlara rağmen bazı tedarikçilerle çalışmaya devam ediyor.

Amazon, mağazalarına kilit vurmaya başladı!

Amazon, mağazalarına kilit vurmaya başladı!

Dünyanın önde gelen e-ticaret devlerinden Amazon, mağaza kapatma kararı aldığını duyurdu. İşte ayrıntılar...

Uygur Türkleri, Amazon tedarikçilerinin ‘kölesi oldu’

Yıllar boyunca gözaltı kampları, kısırlaştırma ve zorla çalıştırma dahil olmak üzere bir dizi insan hakları ihlalinin hedefi olan Uygurlar, dünya basınında büyük yankı uyandırdı. TTP’nin belirttiği üzere Pekin yönetimi, Uygurları Sincan’dan Çin’deki fabrikalara getirmek ve çalışmaya zorlamak için kullanıyor.

Jeff Bezos, gelecekte uzay evimiz olacak

TTP tarafından yayınlanan listede Amazon’un Çin’deki beş büyük tedarikçisi bulunuyor. Bu şirketlerin Amazon Echo, Fire TV, Kindle ve diğer çeşitli Amazon markalı ürünleri yapmaktan sorumlu olduğu dile getirildi.

Luxshare Precision Industry, AcBel Polytech ve Lens Technology olmak üzere üç Amazon tedarikçisinin Uygurları zorla çalıştırdığı aktarıldı. Bu arada diğer iki şirket, GoerTek ve Hefei BOE Optoelectronics, zorla çalıştırmayla suçlanan tedarikçilerden ürün aldığı için suçlandı.

Amazon’un tedarik zinciri standartları ise zorla çalıştırmayı engelliyor: “Amazon tedarikçileri köle, hapis, sözleşmeli, borç karşılığı veya başka bir şekilde zorla çalıştırılamaz. Tüm istihdam gönüllü olmalı ve işçiler işten ayrılmak ve istihdamlarını veya diğer istihdam durumlarını makul bir bildirimle feshetmekte özgür olmalıdır.”

Uygurlar

TTP tarafından sunulan raporları incelediklerini ifade eden Amazon sözcüsü Erika Reynoso, Çin’deki tedarikçilerini kontrol edeceğine vurgu yaparak şunları dile getirdi:

“Amazon, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerdeki yasalara ve düzenlemelere uyar ve tedarikçilerin de tedarik zinciri standartlarımıza uymasını bekler. Zorla çalıştırmayla ilgili olanlar da dahil olmak üzere insan hakları ihlallerine ilişkin iddiaları ciddiye alıyoruz.”

Amazon tedarikçilerinin Uygur Türklerini zorla çalıştırması hakkındaki düşüncelerinizi yorumlar kısmında ya da SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.