Milyarder Jeff Bezos‘ın kurduğu Amazon, uzay İnterneti programı ile de adından söz ettiriyor. Elon Musk‘ın SpaceX şirketi, geçtiğimiz yıllardan beri uydu İnterneti sağlamak üzere yörüngeye uydu takımyıldızları gönderiyor. Starlink isimli bu uydular, oldukça hızlı hizmet sağlıyor.
Amazon’un da kendi uydu geniş bant hizmeti için benzer planları var ve buna Project Kuiper adını verdi. İşte Amazon’un dünyanın uzak köşelerine geniş bant erişimi getirmeyi umduğu programı Project Kuiper hakkında bilmeniz gereken 10 şey.
Project Kuiper: Amazon uzay İnterneti
Gadgets Now‘ın haberine göre, Kuiper Projesi Amazon’un Alçak Dünya Yörüngesinde (LEO) yer alan bir uydu takımyıldızı oluşturma girişimi. Şirket, yörüngeye birkaç değil toplam 3 bin 236 uydu yerleştirmek istiyor. Üstelik Federal İletişim Komisyonundan (FCC) onay aldı bile!
Rakip SpaceX ise zaten yörüngede yaklaşık bin uyduya sahip. Ancak bunların sayısını toplamda 12 bine çıkarmayı planlıyor.
Project Kuiper’in amacı ne? Projede kaç kişi çalışıyor?
Amazon, İnternet uydu programının amacı hakkında açıklama yaptı. Şirkete göre, dünya çapında hizmet alamayan ve yetersiz hizmet alan topluluklara yönelik bir proje. Bununla birlikte, geleneksel fiber veya kablosuz ağların kurulmasının zor olduğu yerlere güvenilir, uygun fiyatlı, yüksek hızlı, düşük gecikmeli geniş bant hizmeti sunacak.
Şimdilik, FCC onayı teknoloji şirketinin, “Amerika Birleşik Devletleri’nde uydu tabanlı geniş bant hizmetleri sunmasına” izin veriyor.
Peki, 3’üncü bilmeniz gereken şey ne? Elbette, projede kaç kişinin çalıştığı. Projedeki kişi sayısı hakkında şirket, Nisan ayında bir blog yazısı yazdı. O dönemde Project Kuiper için 500’den fazla kişinin çalıştığını açıkladı.
Amazon uzay İnterneti kimlere yönelik?
Amazon, Project Kuiper’dan kimlerin yararlanacağını da açıkladı. Buna göre, bireysel hanelere, okullara, hastanelere, işletmelere ve güvenilir geniş bandın olmadığı yerlerde faaliyet gösteren diğer kuruluşlara hizmet verecek.
Şirket, projenin müşterilere doğrudan yer istasyonu hizmeti sunacağını da ileri sürdü. Ayrıca LTE ve 5G hizmetini yeni bölgelere genişleten kablosuz taşıyıcılar için ana taşıyıcı çözümleri üreteceğini iddia etti. Şirket, bu projelerin dünya çapında daha fazla haneye geniş bant getireceğini umuyor.
Project Kuiper’ın maliyeti ve merkezi
Amazon, Project Kuiper’e 10 milyar dolardan fazla yatırım yapacağını ifade etti. Bu kadar yatırımla şirket, Amerika Birleşik Devletleri’nde istihdam ve altyapı oluşturmayı, yer ağını kurup ölçeklendirmeyi ve uydu testi ve üretimini hızlandırmayı hedefliyor.
Bir diğer bilmeniz gereken şey ise Project Kuiper’ın merkezi. Bilim insanları ve mühendisler, Amazon’un Redmond, Wash‘deki araştırma ve geliştirme tesisinde çalışıyor.
‘Uygun fiyatlı’ terminal anteni ve çoklu fırlatma aracına ihtiyaç
Amazon uzay İnterneti projesi, düşük maliyetli müşteri terminali için antenin ilk geliştirmesini geçtiğimiz yıl Aralık ayında tamamladı. Anten, kompakt bir form faktöründe yüksek hızlı internet sağlamak için uydularla bağlantı kurmayı amaçlıyor. Amazon, o sırada prototipinin 400 Mbps’ye kadar hız sağladığını iddia etti.
Bir diğer konu, 7’nci başlığımız çoklu fırlatma araçlarına duyulan ihtiyaç. Amazon, dünya çevresinde bu sayıda uyduyu kurmak için bir dizi fırlatma aracına ihtiyaç duyacak. Şirket, fırlatmada birçok farklı roketin kullanılabilmesi için uydularını ve dağıtıcı sistemini birden fazla fırlatma aracını barındıracak şekilde tasarladığını iddia ediyor.
Fırlatma ortağı kim? Atlas V aracı nedir?
Gelelim 9’uncu ve 10’uncu yani son başlıklara. Öncelikle Amazon, uydu fırlatma için kiminle ortaklık kurdu? Uyduları uzaya göndermek için Amazon’un fırlatma ortaklarına da ihtiyacı olacak. Şirket, United Launch Alliance havacılık ve uzay şirketi ile bir anlaşma yaptı.
Bu sayede şirket, Project Kuiper’ı için halihazırda dokuz Atlas V fırlatma aracını güvence altına aldı. İşte, son sorunun cevabı da burada. Amazon’a göre Atlas V, yüzde 100 başarı oranına sahip.