AMD, 16 aydır uğraştığı 700 milyar TL’lik satın alımı sonlandırıyor!

0

Uzun zamandır piyasanın etkili yonga üreticilerinden AMD, bir zamanlar Intel’e kaptırdığı pazar payını geri kazandıktan sonra gelirinin büyük bir kısmını yatırım bütçesine harcayarak yerini garantilemek istiyor.

AMD, son dönemde tanıttığı yeni nesil dizüstü bilgisayar ve masaüstü platform işlemcilerinin yanı sıra, Samsung gibi şirketlerle yaptığı mobil GPU ve yonga işbirlikleriyle de öne çıkıyor. Peki, şirketin 700 milyar TL (50 milyar dolarlık) bir servet harcayarak yaptığı bu yatırım ne anlama geliyor? İşte detaylar…

Intel, yeni stratejisiyle rakiplerini yakalamak istiyor

AMD, 16 ayın sonunda Xilinx’i satın alıyor

ABD’de zorunlu Hart-Scott-Rodino (HSR) Yasası bekleme süresi sona erdiği için, her iki şirketin de satın alımı 14 Şubat veya hafta içi diğer günlerde açıklaması bekleniyor. Tabii süreç henüz sonlanmış değil. Fakat AMD, bir an önce işlemleri tamamlamak için çaba sarf ediyor.

AMD Xilinx'i satın alıyor

Geçen ay, ABD düzenleyici makamları anlaşmayı gözden geçirirken, bir yandan da Çinli düzenleyici makamların onayı alındı. Tabii ABD tarafının bir miktar ayak diretmesi bekleniyordu. Fakat işlemler oldukça kısa sürdü. Hatta bekleme süresi, 9 Şubat’ta sona erdi.

Tabii AMD, Xilinx’i satın alma işlemlerini 16 ay önce başlattı. Tabii bu olay kamuoyuna duyurulduğunda ilgili şirketin piyasa değeri 35 milyar dolardı. Fakat aradan geçen neredeyse 1.5 yıllık sürenin ardından Xilinx’in piyasa değeri yüzde 51 artarak, 18 milyar dolarlık yükselişle 53 milyar dolar seviyesine kadar geldi. Dolayısıyla AMD, bu satın alım için yaklaşık olarak 700 milyar TL’yi gözden çıkarmış durumda.

AMD, CPU’ları ve GPU’ları ile tanınırken Xilinx, FPGA’lar adı verilen bir tür yarı iletkende uzmanlaşmıştır. Anlaşma sona erdiğinde AMD ve Xilinx, müşterilere CPU’lar, GPU’lar, FPGA’ler ve uyarlanabilir SoC’ler sunmak için ilgili ürün portföylerini birleştirecek.

Diğer yarı iletkenlerden farklı olarak FPGA’ler, konuşlandırıldıktan sonra bile değiştirilebilir. Bu da genellikle GPU’lardan veya CPU’lardan daha yavaş olmalarına rağmen oldukça çok yönlü olmalarına olanak sağlıyor. AMD, Xilinx’i satın alarak veri merkezleri, oyun ve PC’lerin yanı sıra iletişim, otomotiv, endüstriyel, havacılık ve savunma gibi çeşitli sektörlerdeki işlerini genişletebilecek.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version