AMD’nin aylık olarak güncellediği ekran kartı sürücü paketi Catalyst‘in en son sürümü 8.9‘u , performans açısından bir önceki sürüm olan 8.8 ile kıyaslıyoruz. Bu kıyaslamada ShiftDelete.Net’teki standart test prosedürünü ve daha önceden alıştığınız değişkenleri kullandık. Açıkçası AMD’nin sunduğu her sürücü paketinde büyük veya milimetrik performans artışları görmek mümkün. Catalyst 8.9’u indirmek ve getirdiği yenilikleri görmek için buradaki haberimizi okuyabilirsiniz.

Sürücüyle Artan Performans İyi midir?

Bunun iki cevabı var. Birincisi, aynı oyunu sürekli daha başarılı şekilde oynuyorsunuz. Bu önemli bir avantaj. İkincisi, yeni sürücü bu kadar performans artırdıysa, önceki sürücüler tam bir kod enkazıymış. Yani aslında nereden baktığınıza bağlı. Şimdi teste yakından bakalım ve en son sayfamızda da sonuçlarını değerlendirelim.

{pagebreak::Test Sistemi}

Test Sistemi

Anakart: MSI P45 Titanium 
İşlemci: Intel Core2Quad Q9550 @ 8×400 Mhz
Bellek: 2×1 GB Kit OCZ Titanium 800 Mhz 5-5-5-15
Güç kaynağı: In Win Powerman Commander 1500 W
Grafik kartı: Test edilen bileşen
Sabit disk: Seagate Barracuda 7200.10 250 GB 8 MB önbellek

{pagebreak::Call of Juarez – 1}

test msi p45

{pagebreak::Call of Juarez – 2}

test, p45, crossfire,

{pagebreak::3D Mark Vantage – 1}

crossfire, msi, p45

{pagebreak::3D Mark Vantage – 2}

crossfire, msi, p45

{pagebreak::3D Mark 2006 – 1}

crossfire, msi, p45

{pagebreak::3D Mark 2006 – 2}

crossfire, msi, p45

{pagebreak::Crysis – 1}

crossfire, p45

{pagebreak::Crysis – 2}

crossfire, p45

{pagebreak::Company of Heroes}

crossfire, p45

{pagebreak::World in Conflict}

crossfire, p45

{pagebreak::Yorumlar}

Yorumlar

Açıkçası neredeyse tüm testler hata payı içinde kalmış durumda. Yani %1-3 arası farklar pek farktan kabul edilmez. World in Conflict ise her zaman olduğu gibi tutarsız test sonuçlarını bize sunuyor.  Bu sorunun kaynağı  biraz oyun, biraz da sürücü gibi görünüyor. Fakat Crysis oyunu için, her ne kadar çoklu grafik performansında doğru düzgün bir katlanma göremesek de gayet başarılı iyileştirmeler yapılmış (hafif kinayeli) durumda.

Yani…

Yazının başında da bahsettiğimiz gibi, sonradan yazılan sürücüyle sağlanan performans artışı hem olumlu hem de olumsuz birşey. Tamamen neresinden baktığınıza bağlı bir durum. Bizim fikrimiz ise üreticilerin hataları düzeltmeleri ve yeni performans artığı imkânlarını değerlendirmeleri, kullanıcılar için çalıştıklarını gösteren en önemli delil. Uzun lafın kısası, CrossFireX konusunda, her eklediğimiz kart makul bir seviyede performans artışı sağlayana kadar AMD’deki mühendislere uyku yok.

          :: AMD’nin sürücüleri hakkında düşüncelerinizi SDN forumlarında dinliyoruz.

Testler: Ruşen Göbel – Berkin Bozdoğan