AMD‘nin Griffin isimli yeni mobil işlemci çekirdeği, önceki nesle yapı olarak benzese de, işlemcinin soket yapısı değişmiş durumda. Yeni soket tamamen iğnesiz olarak üretilmiş ve 638 iğneye sahip. Sistem, işlemci üzerindeki bellek denetçisiyle birlikte DDR2 belleğe destek veriyor.
Turion X2 Ultra işlemcilerinin isimlendirme biçimi de değişmiş durumda. ZM biçiminde kodlara sahip olan Turion X2 Ultra işlemcileri, uzun süredir kullanılan harfli isimlendirme sistemine göre, sonu L ile biten (TL-60 gibi) işlemcilerden daha yüksek güç verimliliğine sahip durumda (Z’ye doğru verimlilik artıyor).
{pagebreak::Yeni Islemciler}
Yeni İşlemci Modelleri
Yeni işlemcilerden şu an için üç tanesi duyurulmuş durumda. Griffin çekirdeğine sahip işlemcilerin özellikleri şu şekilde:
:: Turion X2 Ultra ZM-80: 2,1 GHz / 1 MB önbellek
:: Turion X2 Ultra ZM-82: 2,4 GHz / 1 MB önbellek
:: Turion X2 Ultra ZM-86: 2,4 GHz / 2 MB önbellek
Bu işlemcilerin Ultra takısına sahip olmayan modellerinin de gelmesi bekleniyor.
{pagebreak::Grafik Cozumleri}
Dizüstünde 780G ve HD 3800
AMD Puma‘nın en güçlü yanlarından biri ise kullandığı tümleşik ve ayrı grafik kartlarından geliyor. Masaüstünde tümleşik grafik konusunda kendisini kanıtlamış olan 780G yongası, DirectX 10 destekli tümleşik grafiği dizüstü bilgisayarlara taşıyor. AMD, bunun yanında, dizüstü bilgisayarlar için en gelişmiş grafik çözümlerinden birisi olan ATI Radeon HD 3800 serisini de dizüstü bilgisayarlara yerleştirecek. tabii bu üst seviye çözümleri küçük bilgisayarlarda görmek mümkün olmayacak. en iyi ihtimalle 13 inç ve üstü bilgisayarlarda bulabileceğimizi düşünüyoruz.
AMD Puma’nın tüm bileşenleri bir arada.
Yeni platformda ayrıca melez CrossFire teknolojisi kullanılarak, giriş seviyesi ek grafik çözümüyle tümleşik M780G yongasındaki grafik işlemcisi, güç tasarrufu ve performans artışı için beraber çalışabilecek.
{pagebreak::Lasso!}
Lasso: Harici Grafik Çözümleri İçin
AMD‘nin ATI CrossFireX teknolojisini dizüstü bilgisayarlara sunmasının yanı sıra, isterseniz hafif ve ince bir dizüstü bilgisayara, harici bir kutu sayesinde gerektiğinde ek bir grafik işlem gücü sağlayabiliyor. Hatta harici grafiki şlemcisi kutusuyla tümleşik grafik kartı, eğer denk performans seviyelerindeyseler, CrossFire teknolojisini kullanarak beraber çalışabiliyor.
Kablosuz Ağ Dışarıdan
AMD, kendi kablosuz ağ ürünlerini sunmak yerine, kendisiyle çalışan iş ortaklarının çözümlerini sistem üreticilerine tavsiye ediyor. Görünüşe göre, Broadcom gibi üst seviye üreticilerden 802.11n serisi WiFi çözümlerini AMD Puma ile beraber göreceğiz. Eh, bilene yaptırmak da güzel bir çözüm.
{pagebreak::Rekabet Gucu Var mi?}
Peki ya Montevina?
Intel, Montevina kod adlı, yenilenmiş disütü bilgisayar platformunun duyurusunu şu sıralar ertelemiş durumda. Intel’in kurumsal anlamda daha üst düzey bir bilinirliğe ve algı gücüne sahip olduğu bilinen bir gerçek. AMD de ortaya güzel şeyler koyuyor. Önümüzdeki günlerde, Intel Montevina’yı piyasaya sürdüğünde, ciddi bir rekabet yaşanacak mı? Şu sıralarda cevabını merak ettiğimiz en önemli soru, budur.
Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN – http://shiftdelete.net