Her ne kadar dizüstü bilgisayar pazarının büyük bir kısmı Intel’in Centrino platformu tarafından ele geçirilmiş de olsa, AMD yıllardır kurmaya çalıştığı kendi platformuna yeni kavuştu diyebiliriz. ATI‘ı satın almasından sonra bir platform şirketi olma yolunda önemli bir adım atan AMD, son bir yıldır, temel işi olan işlemciler haricinde, platform konusunda önemli bir iş yapıyor.
Puma Yeterince Dişli mi?
Hem ekran kartı hem de sistem yongaları, kullanıcılara sunduğu çeşitlilikler açısından incelendiğinde gayet başarılı. AMD‘nin grafik işlemcilerle öne çıkan platformu Puma’yı incelememiz için AMD tarafından sağlanan, Asus’un ülkemizde satışa girmemiş olan iri kıyım ürünü M51T‘yle birlikte bir süre geçirdik. Deneyimlerimizi videomuza paylaşıyoruz. Videonun ardından ürünün tüm teknik ayrıntılarını ve bahsetmek istediğimiz birkaç ayrıntıyı daha ekledik.
İzleyin
#video_4600#
{pagebreak::Teknik Özellikler}
Asus M51T
Dizüstü bilgisayar
İşlemci: AMD Turion X2 Ultra ZM-82, 2 MB L2 önbellek, 2,2 GHz
Bellek: 4 GB DDR2, 2×2
Sistem yongası: AMD 780G
Ekran kartı: 256 MB Radeon HD 3650 veya tümleşik Radeon HD 3200
Kablosuz ağ: 802.11n
Ekran: 15,4 inç, 1440×900 piksel
Sabit disk: 320 GB
Optik sürücü: Blu-ray okuyucu/DVD yazıcı
Yuvalar: 4xUSB, kart okuyucu, HDMI, FireWire, eSATA, D-Sub
Ağırlık: 3 KG
Diğer: 1,3 MP kamera, TPM, parmak izi okuyucu,
Pil ömrü: 7200 mAh pil ile 4 saat düşük kullanım, BEPro HD 3200 1:30, BEPro HD 3650 1:00
{pagebreak::Testten Notlar}
AMD İçin Birkaç Not
Şimdi işin AMD için tatlı ve tatsız taraflarına gelelim. Puma, bir platform olarak genel kullanım konusunda benzersiz dersek abartı olmaz. Yazılımsal ve donanımsal olarak, bir platform konusunda gayet iyi çalışılmış. Hatta Lasso olarak anılan ve kasanın dışında duran bir ekran kartı bile var. Şu an satılan ürünlere baktığımızda kasa içinde en fazla HD 3650 görüyoruz ama HD 4000 serisinin üst modellerini (MXM modülleri şeklinde) geldiğinde herhalde oyuncuların taşınabilir rakip ezme sistemlerini daha fazla göreceğiz. Alienware gibi üreticilerin iki tane HD 4000’i Intel’in en yeni Centrino 2 yongalarıyla CrossFire yaptığı gün AMD biraz daha para kazanmaya başlayacak.
Bir Şeyler Eksik
Bir an duraksayıp, “yahu bu AMD yazısıydı hani” demiş olabilirsiniz. Tam da o noktaya geliyorduk: AMD’nin grafik ve sistem yongaları dizüstü bilgisayarlarda da masaüstündeki gibi gayet iyi. Diğer taraftan işlemci yetenekleri sanki biraz eksik kalıyor. Size, son kullanıcıda oluşan algıyı özetleyelim: “Yani ne tam anlamıyla taşınabilir sistemler için pili koklayan işlemciler var ne de masaüstü işlemcisinin kırpılmadan minik kasanın içine tıkıldığı imgesini vurgulayan işlemciler…” Varsa da henüz bunu kanıtlayacak ürünleri piyasada görmek pek mümkün değil. Burada bir başka soruna geliyoruz: Ürünleri, kullanıcıların gözünde sanat eserlerine çeviren partnerler.
Solda Vaio SZ, sağda ise yeni Vaio Z serilerinin anakartları.
Kendinize Bir Sony Bulun
Intel için üretilebilecek en sanatsal ürünleri sunan partner, Sony‘den başkası değil. Dizüstü bilgisayarın tüm kasa içini kaplayan dev anakartlar yerine, kullandıkları avuç büyüklüğündeki 12 katman baskılı devre kartına yerleştirdikleri üst seviye bir mobil grafik işlemcisi, sistem yongası, işlemci ve güney köprüsüyle resmen herkese taşınabilir bilgisayarla hareket ettirilebilir bilgisayar arasındaki farkı gösteriyorlar.
Endam Tenasübü de Şarttır!
AMD’nin ihtiyacı olan da bu. Platformu geliştirirken çalışılan iş ortağı sadece kasa maliyeti hesabı ve iş bilgisayarı mantığıyla ürün geliştirmemeli; tasarım, zerafet ve çekicilik de önemlidir. Zamanında ilk Türk güzellik yarışmasının katılım şartlarında yazıldığı gibi; bu sadece bir performans ve dengeli platform yarışması değil. Endam tenasübü, yani güzel fiziksel görünüm de şart. AMD tarafında sadece çok ağır, iri ve hacmi kadar performans veremeyen bilgisayarlar var, demek abartılı ve hatalı olur. Ama birilerinin AMD’nin sunduğu imkânları alarak ciddi anlamda uğraşması, ortaya daha fazla seksi ürün koyması gerekiyor. Eminiz bunu yapabilecek birileri var.
:: AMD Puma platformunun sunduğu özellikler ilginizi çekiyor mu?
Bilgi için: AMD
Yazan: Berkin Bozdoğan
Öncelikle bu güzel çalışmanızdan ötürü size teşekkür ediyorum.Yanlız Bekir bey yazıyı yazarken anlatımınızı az dolaylandırarak ifade etmeye çalışırsanız daha kolay ve iyi anlaşılabileceğinizi düşünüyorum.İyi çalışmalar dilerim.