AMD, geçtiğimiz yıl verdiği sözü tuttu ve bugüne kadar gördüğümüz en kapsamlı sürücü güncellemesi olan Radeon Software Relive Edition’ı kullanıcılarla buluşturdu. İçerisinde hem performansı ve verimliliği arttıran birçok yeni teknolojiyi hem de tüketicilerin hayatını kolaylaştıracak birçok yeni araç ile gelen bu sürücü; tüketicilerin, profesyonellerin ve geliştiricilerin gün geçtikçe artan ihtiyaçlarını karşılamak adına oldukça önemli. 

Aslında bahsettiğimiz bu sürücü, Radeon Software ve Radeon Software Pro olarak ikiye ayrılıyor. Ancak biz bu videomuzda, son kullanıcılara ve oyun tutkunlarına daha çok hitap eden Radeon Software tarafına değineceğiz.

#video_13630# 

Yeni sürücüyü buradan indirebilirsiniz

AMD Radeon Software Relive Edition neler sunuyor?

Dilerseniz ilk olarak sürücünün içerisinde barınan yeni teknolojilere göz atalım. Bu noktada ilk dikkat çeken Radeon Chill oluyor. Enerji verimliliği odaklı bir resim kare düzenleyicisi olan Radeon Chill, fare hareketlerine göre resim kare hızını kontrol ediyor. HiAlgo tarafından geliştirilen bir özelliği temel alan Radeon Chill, sistem güç tüketimini azaltıyor ve performanstan ödün vermeden daha serin ve sessiz bir oyun deneyimi sağlıyor.

Radeon Chill sayesinde %31’e kadar güç verimliliği artıyor, ısı değerleri ise %13’e kadar azalıyor.

16-12/12/chill.png

AMD deyince şirketin FreeSync teknolojisinden de mutlaka bahsetmemiz gerek. Bu teknolojiye destek veren ekran kartı ve monitör arasında kusuruzu bir iletişim kuruluyor ve bu sayede normalde kullanıcıların karşı karşıya kaldıkları görüntü yırtılmaları gibi problemlerin önüne geçiliyor.

Dilerseniz gelelim uygulama tarafına. Uygulamayı açtığımızda üst barda Oyun, Video, ReLive, Ekran ve sistem bölümlerini görüyoruz. Oyun bölümününde sistemimizde yer alan tüm oyunları görebiliyor ve bu oyunlarla ilgili birçok ayarı kontrol edebiliyoruz. Bu ayarlar içerisinde anti-alliasing gibi grafik ayarlarının yanı sıra ekran kartının farklı oyunlara göre saat hızını ve fan durumunu da kontrol edebiliyoruz.

16-12/12/wattman.png

Bu noktada değinmemiz gereken en önemli iyileştirme, RX 400 serisi ekran kartlarının desteklediği AMD OverDrive’ın yerine gelen WattMan özelliği. Bu özellik sayesinde GPU voltajından, saat hızı ve sıcaklığa kadar birçok özelleştirme yapabiliyor ve ekran kartımızın performanısın arttırabiliyoruz.

İkinci bölüm olan video kısmında ise tercihinize göre ayarlayabileceğiniz farklı görüntü modları var. Örneğin bilgisayarınızda film izleyecekseniz cinema klasik modunu, bilgisayarınızla bir dış mekandaysanız da outdoor modunu seçebilirsiniz.

Radeon Software’in belki de en heyecan verici yeniliği ise ReLive. Oyun oynarken ekran görüntüsü veya video kaydetme hatta Twitch veya YouTube gibi platformlarda canlı yayın yapmanıza imkan tanıyan ReLive, gerçekten etkileyici olmuş.

16-12/12/radeon-relive.png

Öncelikle optimizasyonu çok iyi bir yazılım olan ReLive, oyun performansınızı neredeyse hiç etkilemiyor. Yapılan testlerde Battlefield 1, World of Warcraft ve Overwatch gibi oyunlarda ReLive ile kayıt yapılırken sadece %3 ila 4 seviyeinde bir FPS düşüşü görüldü. Bu da, kayıt alırken oyun performansının neredeyse hiç düşmediği anlamına geliyor.

YouTube, Twitch, PandaTV, Huya.com gibi tüm majör stream platformlarını destekleyen ReLive ile oynadığınız oyunları canlı olarak kolayca yayınlayabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra oyun içi menüsü sayesinde dilediğiniz zaman video kaydına geçebilir veya tek tuşla ekran görüntüsü alabilirsiniz.

Sürücünün ekran bölümüne bakacak olursak burada boyutlandırma, sanal süper çözünürlük gibi ayarların yer aldığını görmekteyiz. Son kısım olan sistemde ise adından da anlayabileceğiniz üzere sisteminizin genel özelliklerini görebiliyorsunuz. 

Son olarak günümüzün önemli teknolojilerinden olan sanal gerçeklik ve DirectX 12’den de bahsetmemiz gerek.

AMD’nin oldukça güçlü olduğu DirectX 12, bugüne kadar gördüğümüz en hızlı büyüyen API olma özelliğini taşıyor. Halihazırda birçok Directx12 destekli oyun bulunurken, 2017 yılında buna 50’den fazla oyun daha eklenecek. Hâl böyle olunca RX400 serisinin önemi, biraz daha artıyor.

Sanal gerçeklik ise şüphesiz son dönemin en gözde konusu. Şu anda 600’den fazla VR destekli oyun yer alırken, sadece oyun değil video içerikleri de hızla artmaya devam ediyor. RX480 ekran kartıyla bütçe dostu fiyata da VR deneyimi sunulabildiğini gösteren AMD; çift GPU destekleyen LiquidVR teknolojisi ile hem görüntü hem de ses deneyimi konusunda oldukça iddialı.