Teknoloji farkları
AMD vs NVIDIA karşılaştırma konumuzun bu kısmında, iki tarafın geliştirdiği teknolojik farkları konuşacağız. İki tarafın da ışın izleme teknolojisi ile geldiğini biliyoruz. NVIDIA’nın RTX 3000 serisi ekran kartları, gelişmiş RT çekirdeklerine sahip. Buna ek olarak AMD, her bir hesaplama biriminde bir tane ışın hızlandırıcısına sahip. Microsoft’un Procedural Geometry olarak adlandırılan bir yazılımında yapılan testlere göre RTX 3080, ışın izleme konusunda RX 6800 XT’ye kıyasla yüzde 33 daha hızlı. RTX 3090 ile bir kıyaslama yaptığımız zaman, fark yüzde 59’a çıkıyor. Bu sebeple konu ışın izleme ise, kazanan şimdilik NVIDIA görünüyor.
AMD’nin geliştirmiş olduğu Smart Access Memory teknolojisi, ekran kartı üzerindeki VRAM’lere tam erişim sağlıyor. Bu özelliği kullanmak içinse Ryzen 5000 serisi bir işlemci ve 500 serisi bir anakart gerekiyor. İşlemci ve ekran kartı aynı anda AMD tercih edilirse, oyuna bağlı olmak kaydıyla yüzde 2 ile 13 arasında bir performans farkı ortaya çıkıyor. Ek olarak Radeon Software arayüzünde sunulan Rage Mode ile birlikte, tek tıkla ekran kartına hız aşırtma yapılabiliyor.
Radeon Anti-Lag özelliği ile birlikte, donanımlar ve aksesuarlar arası iletişim hızlanıyor. Monitör, klavye, fare ve bilgisayarın verdiği tepki çabuklaşırken, bu sayede oyun deneyimi de iyileşiyor. Bu durum rekabetçi oyunları etkilediği gibi, normal oyunlarda da deneyimi artırıyor.
Radeon RX 6000 serisi ve RTX 3000 serisi ekran kartları arasındaki rekabet artarken, konu DLSS 2.0’a geliyor. AMD’nin DLSS teknolojisine karşı geliştirdiği FidelityFX teknolojisi, oyunlarda performans artışı sağlıyor. Aslında, DLSS ve FidelityFX’in yapmak istedikleri aynı. İki özellikte, yapay zekanın gücünden faydalanarak oyunlarda kalite kaybı yaşamadan performans artışı sağlıyor.
AMD’nin belirttiğine göre bu özellik, PS5 ve Xbox Series X/S modellerinde de olacak. Ancak bu özellik henüz hazır değil ve yeni kartların çıkışına yetişmeyecek. AMD, FidelityFX özelliğini sadece ışın izleme açıldığında mı sunacak yoksa NVIDIA’da olduğu gibi ayrıca açılabilecek mi emin değiliz. Bu konu hakkında henüz bir bilgi yok. DLSS 2.0 şu an daha somut ve gerçekçi bir teknoloji. Üstelik NVIDIA’nın verilerine göre oldukça katkı sağlıyor. Eğer AMD bu konuda NVIDIA ile rekabete girmek istiyorsa, elini çabuk tutması lazım. Zira NVIDIA, yapay zeka performansı konusunda oldukça yol kat etmiş durumda.
Bence 2 side iyi ben alsam rx 6800 alırdım rtx 2070 kullanıyorum memnunum belki 2 yıl sonra bunlara geçmek olar
AMD saldı kobrayı.
ben hangisi bilemiyorum soruyoru amd mi nvidia mı