Geçtiğimiz hafta AMD, 2021’in 3. çeyrek mali raporunu yayınladı. Açıklanan raporda, şirketin bir önceki yıla göre büyük bir ivme kazandığı görüldü.
Şirketin ürün ve teknoloji tarafındaki yol haritasında, büyük bir gelir artışı yaşandı. Buna etken olan sebeplerin başında ise çift haneli yüzdeye ulaşan Ryzen 5000 işlemci satışlarının etkili olduğu tahmin ediliyor. Radeon GPU satışlarındaki dikkat çeken artış ve yarı özel çiplerle desteklenen Sony ve Microsoft oyun konsollarına yönelik güçlü taleple beraber oyun tarafı da şirket için bu tabloda etki gösterdi.
AMD, 3. çeyrekte de yükselişini sürdürdü
Mercury Research 2021 3. çeyrek x86 CPU Pazar Payı raporunda, kurumsal bilgi işlem alanındaki dikkat çeken satış rakamları da firmanın pazar payına büyük etki gösterdi. Raporun öne çıkan bazı maddeleri ise şunlar oldu:
- AMD, toplam x86 birim payını önceki çeyreğe göre 2,1 puan artırarak yüzde 24,6 pazar payına ulaştı.
- Yüzde 24,6’lık birim payı, şimdiye kadarki en yüksek 2. genel x86 dağıtım rakamı. AMD’nin bugüne kadarki en yüksek toplam x86 payı 2006’nın 4. çeyreğinde yüzde 25.3 olmuştu.
- IoT hariç AMD dizüstü bilgisayarda x86 birim payı, AMD için tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yüzde 22’ye ulaştı.
- AMD dizüstü bilgisayar geliri de 2021 yılı 3.çeyrekte yüzde 16,2 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
AMD’den Microsoft Azure ile iş birliği!
Önemli birtakım anlaşmalara imza atan şirket, en yeni nesil Dasv5 ve Easv5 Azure Sanal Makinelerinde (VM’ler) 3. Nesil AMD EPYC işlemcileri için Microsoft Azure ile iş birliği gerçekleştirdiğini bildirdi. Azure ayrıca, Güvenli Şifreli Sanallaştırma-Güvenli İç İçe Çağrı (SEV-SNP) dahil olmak üzere 3. Nesil EPYC işlemcilerde bulunan en son gelişmiş güvenlik özelliklerini kullanan DCasv5 ve ECasv5 adlı yeni gizli VM’leri de sunuyor.
Genel amaçlı iş yükleri için optimize edilmiş güncellenmiş Dasv5 VM’leri ve bellek tabanlı iş yükleri için optimize edilmiş Easv5 VM’leri, önceki EPYC işlemci tabanlı Microsoft Azure sanal makinelerine kıyasla çoğu genel amaçlı ve yoğun bellek kullanan iş yükleri için daha iyi fiyat-performans sunuyor.
Azure gizli VM’leri, iş yükleri için yüksek güvenlik ve gizlilik gereksinimleri olan müşteriler tarafından kullanılabilir. AMD EPYC işlemcileri kullanan bu gizli VM’ler, şu konularda ileri performans göstermesini sağlayan güçlü donanım tabanlı güvenlik özelliklerinden yararlanıyor:
- Gizliliği koruyan veri analitiği
- Güçlü şifreleme gerektiren iş yükleri
- Paylaşılan içgörülerden faydalanırken diğer verilere daha az maruz kalarak şirketler arasında veri paylaşımı.
2022 yılında AMD, yeni nesil ürünlerini piyasaya sunmaya devam edecek. Peki ya siz şirketin bu yükselişiyle ilgili neler düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizlerle paylaşabilirsiniz.