Her ay ücretsiz olarak yayınlanan teknoloji derginiz SDN Teknosa Magazin‘in Ocak sayısındaki Dosya Konumuz “AMOLED Ekranların Geleceği“ydi. AMOLED ekranlar gerçekten geleceğin ekran teknolojisi mi? Okurlarımız için bu konuyu derinlemesine irdeledik.
SDN Teknosa Magazin‘de her ay yayınlanan Dosya Konusu makalelerini herkesten önce okumak istiyorsanız, dergimizi aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz. Her ay ücretsiz olarak yayınlanan SDN Teknosa Magazin uygulamasını Android ve iOS işletim sistemine sahip cihazlarınıza indirerek, yeni çıkan sayıları ilk okuyanlardan biri olabilirsiniz.
{pagebreak::1}
Bugün akıllı telefon pazarında en büyük payı elinde bulunduran markalardan Samsung, başarısının büyük bir bölümünü çok fazla konuşulmayan Samsung Display adındaki alt markasına borçlu. Yıllardır Samsung’un telefonlarında gördüğümüz AMOLED ekranlar, Samsung Display tarafından yapılan çalışmalar çerçevesinde büyük gelişme gösterdi.
Peki, AMOLED ekranlar hakkında neler biliyoruz? Gelin AMOLED ekran teknolojisine daha yakından bakıp, sonrasında bu ekranların geleceğine doğru ufkunuzu genişletelim.
{pagebreak::2}
Geçmişten geleceğe AMOLED ekranlar
Akıllı telefondan, televizyona pek çok elektronik cihazda gördüğümüz AMOLED ekran teknolojisi, bundan 12 yıl önce Samsung tarafından geliştirilmiştir. 2003 yılında duyurusu gerçekleşen ilk AMOLED ekranlar, esasında bugün kullanılanlar ile benzer şekilde çalışıyorlardı.
Her pikselin ayrı bir transistöre bağlı olduğu AMOLED ekran teknolojisi, esasında OLED ekran teknolojisini temel almıştır. Açılımı “Active Matrix Organic Light-Emitting Diode” olan AMOLED, biraz teknik açıklamak gerekirse, OLED ekranlardaki organik katmanın altına TFT katmanın yerleştirilmesi ve bu sayede her pikselin ayrı transistöre bağlı olması mantığı ile ortaya çıkmıştır. Açıklamamızda çok basit görünse de Samsung’un üzerinde uzun süre çalıştığı AMOLED ekran teknolojisinin bugünkü noktaya ulaşması için çok ciddi Ar-Ge bütçelerinin ayrıldığı bilinmektedir.
{pagebreak::3}
AMOLED ekranların büyük değişimi
2003 yılından bu yana büyük değişimler geçiren AMOLED ekranlar, ilk olarak AMOLED adı ile duyurulmuş olsa da, gelişimi ile birlikte yeni isimler kullanılmıştır. Bu isimleri sıralayacak olursak, ilk olarak AMOLED şekilde adlanlandırılan bu ekranlar, gelişimler sonrasında SuperAMOLED, SuperAMOLED Advanced, SuperAMOLED Plus, HD SuperAMOLED, HD SuperAMOLED Plus, Full HD SuperAMOLED ve Quad HD SuperAMOLED şekilde isimlere sahiptirler.
Son olarak bugün Samsung‘un amiral gemisi modellerinde kullanılmakta olan Quad HD SuperAMOLED ekranlar, mobilde ilk olarak Galaxy S5 LTE-A modelinde kullanılmış, daha sonra Galaxy S6 ve Galaxy Note 5 gibi modellerde de yer almıştır.
{pagebreak::4}
Kavisli AMOLED ekran teknolojisi
Esasında bugün reklamlarda SuperAMOLED olarak paylaşılan ekranlar, aynı gibi görünseler de öyle değillerdir. Örneğin Samsung Galaxy A8 ve Galaxy Note 5 reklamlarında aynı SuperAMOLED teriminin kullanıldığı görülür. Fakat bu sadece kısaltma maksatlıdır. Gerçekte Galaxy A8, Full HD SuperAMOLED ekran, Galaxy Note 5 ise Quad HD SuperAMOLED ekran kullanmaktadır.
{pagebreak::5}
Çözünürlüğün yanı sıra şekil bakımından da değişikliklere uğrayan AMOLED ekranlar, Samsung’un 2011 yılından bu yana yaptığı çalışmalar ile bükülebilir ve kavisli olarak gelişimlerine devam etmişlerdir. Bükülebilir ekranlar uygun şekilde son kullanıcıya ulaşamasa da, kavisli Quad HD SuperAMOLED ekranları son olarak Galaxy Note Edge ve Galaxy S6 Edge+ gibi modellerde görüyoruz.
AMOLED ekranlar gelecekte nasıl olacak?
AMOLED ekranların geleceği için, farklı görüşler olmasına karşın, bu teknolojinin gelecekte saydam ve yeniden boyutlandırılabilir şekilde gelişebileceği tahmin edilmektedir.
Bu tahminin çıkış noktası ise bugün Samsung Display‘in halen üzerinde çalışmaya devam ettiği kırılmaz şeffaf SuperAMOLED ekran çalışmalarıdır. Tahminlere göre gelecekte bu çalışmalar başarıya ulaşacak daha sonra esneyerek yeniden boyutlandırılabilen ekranlar üretilecek.
{pagebreak::6}
Ayrıca AMOLED ekranların gelecekte 3D görüntüler sunabilmek için üzerindeki kamera yardımı ile gözü takip edeceği, bu şekilde 3D stereoskopik görüntülerin oluşturulabileceği de düşünülmektedir.
:: Sizce AMOLED ekranlar gelecekte, etki alanını daha da arttırabilecek mi?
Telefon alırken tek kriterim super amoled olması.
Amoledler asiri cirkin oluyo
Kim ne derse desin geleceğin teknolojisi oled ve amoled ekranlardır..
Desenize isin iyice suyunu cikaracaklar:D
BEYAZI SAPSARI GÖSTEREN AMOLED EKRANLAR KALSIN ALMAYAYIM
Samsung ciddi ciddi dünyanın en büyük teknoloji geliştiren firması
Oled..
Bencede AMOLED ekranlar daha iyi.
Ips ekranlardan çokta farkı yok var ama çok yok
HDSuperamoled ekran cok basarili ve kaliteli tabikide samsung bu isi cok iyi yapiyor asil konularda biride o ekranlarin guzel gorunmesi icin ppi degerleride yuksek olmali. Misal bn s3 neo kullaniyorum hdsuperamoled ekrani var cook basarli ve net ekran. Amoled ekran daha az pil tuketiyor. Buda onemli kriter.
bu konuda samsung oldukça başarılı işler yapıyor helal olsun….
Ciddi ciddi Samsung'u seviyorum. Adamlar teknoloji neredeyse oradalar. Teknoloji kelimesini duyunca aklıma direk Samsung geliyor. Samsung KRAL ABİ KRAL…
Beyaz sarı yada mavi gösteriyor ama siyahta çok başarılı ips ekran beyazda çok başarılı ama siyah amoled kadar siyah gibi gösteremez
Super amoled plus olmadikdan sonra super amoled bos benim icin bir s2 ekranin gececek ekran yapamadi samsung
Amoledlerdeki standart gri ghosting sorunundan hiç bahsetmemişsiniz
Gri tonlarda bütün amoledlerde ghosting efekti oluyor kesinlikle düzeltilmeli. Beyazları sasımsı yada mavimsi veriyo buda düzeltilmeli ve çok fazla piksel yanması ve donması oluşuyor. Bunları aşmadıkça ıps varken amoled kullanılmaz
Pixel yanma sorunu çözüldü mü?
Quad HD superamoled ekran note 5 ten önce note 4 te kullanılmıştır yanlış bilgi vermeyelim lütfen 😉
Burun kıvıran at organlarina sesleniyorum,yemekten sonra ağzınızı siliniz