AMOLED ekranların, uzun yıllardır çözülemeyen Burn-in sorunu artık tarihe gömüldü diyebiliriz. Uzun süreli kullanımlarda, ekrana yapışan görüntü ve lekelerin sonuna gelindi! AMOLED yanığı sorunu bitti!
Samsung QLED TV ile Burn-in Sorununa Elveda
Almanya merkezli ünlü video dergisi Testlab’ın TV uzmanları Samsung QLED TV’yi 72 saatlik stres testinden geçirdi. Uzun süreli kullanımlarda bile Samsung QLED TV ekranlarında en ufak bir problemle karşılaşılmadığını onayladı.
QLED televizyonlarda AMOLED yanığı bitti
TV ekranlarının sahip olması gereken dayanıklılık ve performans özellikleri, Yüksek Dinamik Aralık (HDR) gibi görüntü teknolojilerinin geliştirilmesiyle birlikte her geçen gün artış gösteriyor. Artık alışıldık hale gelen burn-in problemi ise üst segmentteki TV müşterilerinin en büyük kaygılarından biri. Video ve connect Testlab TV uzmanları ekranların en ağır performans gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığını görmek için uluslararası bir panel ölçüm standardı haline gelen ve QLED TV’lerin HDR içerik görüntüleme kalitesine odaklanan Bilgi Ekranı Ölçüm Standardına (IDMS) dayalı bir sertifikasyon testi gerçekleştirdi.
Burn-in sorunu tarih mi oldu?
Samsung QLED TVler stres testini geçerek “burn-in yok” ve “ekran yanması yok” sertifikalarını almaya hak kazandı[1]. Test uygulayıcıları, Samsung QLED TV’lerde gerçekleştirdikleri 72 saatlik dayanıklılık testinde statik resim unsurlarının neden olabildiği meşhur burn-in etkilerine yönelik ölçümler gerçekleştirdi. “Hafıza etkisi”, “hayalet görüntü”, “görüntü yapışması”, “yapışan resim” veya en yaygın şekilde “burn-in (ekran yanması)” olarak anılan bu etkiler televizyonun görüntü kalitesini fiziki olarak olumsuz etkiler.
Bazı ekran teknolojilerinde sabit görüntü öğeleri ekranda yüksek aydınlatma değeriyle görüntülendiğinde hafıza etkileri TV’nin bir dakikalık kullanımından sonra tutunmaya başlar. Bu nedenle, testlerde TV ekranlarına çok uzun sürelerle koyu siyah ve parlak beyaz değerler uygulandı. Mühendisler, modern HDR TV’lerde sıkça rastlanan otomatik durağanlığın olup olmadığını kontrol edebilmek için test görüntüsüne değişken metin öğeleri ve kesikli olarak yanıp sönen beyaz bir çerçeve ekledi. Bu sayede test uygulayıcıları HDR oyunlardakine benzer koşulları yarattılar. Standart analizin yanı sıra koyu piksellerin aydınlatılıp aydınlatılmadığını gösteren 10 nit parlaklık değerinde koyu gri resimler kullanıldı.
Ölçümler Samsung QLED TV’lerin bu ağır test koşullarından olumsuz etkilenmediğini ortaya koydu. QLED TV’lerin burn-in veya görüntü yapışmasına yol açan kanal logosu gibi görüntü öğelerinden etkilenmiyor.
Özellikle aşırı parlak HDR kalitesindeki görüntülerden sonra meydana gelen görüntü yapmışması ve burn-in sorununun bir TV ekranının kalitesini çok olumsuz etkilediği dikkate alındığında, Samsung QLED TV üstün kaliteyi amaçlayan diğer pek çok modern TV markası arasında öne çıkan bir ürün. Potansiyel görüntü etkilerinin veya kalıcı hasarların görülmediği güçlü görsel yetenekleri garanti ediyor.
Test uzmanları “hayalet görüntülere karşı hassas olan ve yılları bulan kullanım ömrü süresince bu tür bir riskleri almak istemeyen herkes Samsung QLED veya LCD ile kendisini güvende hissedecek
Samsung yaparsa en iyisini yapar bunu unutmayın
Benim tel S8 amoled yangı oldu sonra note 8 aynı oldu bir daha almam
Valla ben de 1 senedir s8 kullanıyorum taş gibi hiç sorun yaşamadım. 3 arkadaşımda daha s8 var benden sonra aldılar onlar da çok memnun.
S8 alayım diyordum, bu kadar amoled yanığı ve ghost screen varsa artık 10 kere düşünürüm. Bu nedir ya? Hem chazın sorunlu olacak, hem de kullanıcı hatası deyip işin içinden sıyrılacaksın! YOK ÖYLE! ALIN SERVİS FİŞİ VERİN TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE, İCAPLARINA BAKSINLAR!
İlgili firma umarız en kisa zamanda bu özelliği telefonları için de uygular. Yoksa televizyon alan iyi de telefon alandan intikam alır gibi yanık oluşan ekranlara vermeye devam ederse bu ilgili firmaya ne kadar yakışır?
Amerikalilar buyuk televizyon seviyorlar. Bu bunu gosteriyor. Biz demeyelim. Ben TV izlemiyorum mesela.
hastalık resmen tüm dünyaya yayılıyor virüs gibisin zamzonk
İyide QLED tv amoled panel degilki yanık oluşsun
Mi mix 2s kullaniyorum ips lcd olmasina ragmen cok cok tatmin edici bir ekrani ve harika bir islemcisi var ( 8gb ram 256 gb hafiza beyaz )
Anlamadığım AMOLED ekran yanması problemi bitdi diyorsunuz QLED den bahsediyorsunuz ne alaka amoled ekranlar yine yanma problemi yaşayacak düzelen birşey yok QLED ekranlar LCD panelin çok daha gelişmiş bir ekran lcd tv lerde illaki yanık problemi olmaz
?
S8 de 3 kere yandi s9 plus aldim bakalim bunda ekran yangi olacakmi umarim olmaz aksi halde mahkemeye vercen samsung u
Ya bendede s8 var ve amoled yanığı ghost screen oldu ya madem böyle bir sıkıntı var neden garantiye girmez
Servis amoled yanigina kullanici hatasi diyor telefonu servise verin yaptirmadan geri alin burada size lazim olan kullanici hatasini belirten servis fisi onunla birlikte tuketici hakem heyetine basvurarak fatura bedelini geri alabilirsiniz.
Valla ben Samsung kullandım s7 edge s6 hepsinde yaşadım bidaha tövbe almam. Böyle bir garanti versinler tekrar alırım. Şuan için huawei candır gerisi yalan…
qled ler amoled panel değil ki. 🙂
Quantun DOT teknolojisi amoled değildir bu haber içeriğinin amoled ekran olan telefonlarla alakası yoktur. Amoled yanma riski haylaz devam etmektedir Qled lerde kullanılan ekran paneli biraz daha kalın ve pahalı bir üründür. O ekran telefonlarda kullanilma ihtimali imkansız diyebilinecek kadar azdır.kullanilirsa fiyat ciddi manada artar ve telefon satışı azalır. Gizli Samsung’cu ✓
Bu kadar reklam yeter
Samsung led tvleri için ekran yanmasına karşı 10 yıl garanti veriyomuş. Madem bu sorun ortadan kaltı ise bu garanti çabası nedir. Demekki hala yanıyor bu ekranlar. Kendisi ile çelişen bir firma. Aklımda deli sorular..
Testi yapan da haberi yayınlayan da anlaşılan bu işten anlamıyor. QLED teknolojisinin OLED ile uzaktan yakından alakası yok. QLED normal IPS LED panelin üzerine inşa edilmiş bir değeri uzaysal olarak daha yüksek eşikte mevcut Samsung üretimi bir panel türlüdür. OLED ise hepimizin bildiği organik LEDlerden oluşan ve her bir pikselin kendi aydınlatmasıyla gama yaydığı bir panel türüdür. Basitçe izah etmek gerekirse QLED ekranlarda hayalet görüntü ya da ekran yanması oluşması neredeyse imkansızdır. 2 sene öncesinde de böyleydi şimdi de böyle. OLED in kimyası değişmediği sürece kronik yanma sorununun da önüne geçilemeyecek
Ben samsung s9+ aldim ortalama 5.000 6.000 arasi oynuyor 2 ay sonra farkettim ekranda golgeler var yani amoled yanigi bu son teklonojide bildigin kazik bugun bir bayide patet yaptirirken not 9 gordum ekran amoled yanigi full yani diyicegim samsung 5 para etmessin..